VideókZenés-táncos

„Egy bátor kormány bátor tagja”

2011. június 11. | PoFa

Balog Zoltán

Balog Zoltán

Balog Zoltán roma felzárkóztatásért felelős államtitkár mondta mindezt önmagáról. Persze a Jövőbe látók kerekasztal-beszélgetés ennél komolyabb hangvételű volt. A korábbi roma ügyi államtitkár-helyettes szerint az éhenhalás látszik a cigány telepeken, a jelenlegi államtitkár sajnálja a szegény embereket, de a trükközéseket meg akarják állítani.

Szilvási Pisti nem éppen hétvégi bulihangulatban, csipkelődve kezdte a pénteki napot. A Jövőbe Látók című kerekasztal beszélgetést egy „Jaj ne már”-t felkiáltó lány kizavarásával konferálta fel, majd a folytatásban bíztatta a közönséget, hogy kérdezzék meg a résztvevőket, hogy ugyan Farkas Flórián minek nevel ki 200 roma szociológust?

És hogy kik is voltak a „Jövőbe látok”, akik egy Kathy Horváth Lajos-koncert beszűrődő hangjai közt beszélgettek például az Európai roma stratégiáról?

Berki Judit korábbi romaügyi államtitkár- helyettes, Jeney Orsolya, az Amnesty International igazgatója, Balog Zoltán, roma felzárkóztatásért felelős államtitkár, valamint Nagy József György az Országos Roma Önkormányzat alelnöke.

Csík Juci moderátor első felvetésére – mellyel Jeney Orsolya nem sokat vitatkozott -, miszerint Magyarországon alapvető jogok sérülnek, Balog Zoltán így replikázott:

„A különböző jogsértő események, amelyek romákat és nem romák egyaránt érnek, nem azért történnek, mert Magyarországon nincsenek leírva diszkrimináció-ellenes törvények, sokkal inkább ezek értelmezésével és alkalmazásával akadnak gondok…”

„Emberek éhenhalása látszik a cigány telepeken” – állítja a megfogalmazása szerint jelenleg terepen dolgozó Berki Judit, aki azt kéri az Országos Roma Önkormányzattól, hogy figyeljenek arra, hogy valóban a foglalkoztatás legyen a prioritás, mert ez a gyakorlatban egyáltalán nem látszik…

„Nincs egy hónapja, hogy aláírtuk a keret megállapodást, ennyi idő alatt nem várható jelentős változás”.  Ez volt a reakciója Nagy József Györgynek, aki elismerte, a jelenleg négy órás közmunka program és a 28.500 forint pont semmire nem elég…

Ekkor jelent meg az Athe Sam „Jimmy Jumpja” (egy katalán férfi, aki rendszerint beszalad a focipályára mérkőzések közben és népe zászlajával fut körbe, amíg a rendezők el nem kapják), aki dohányozva és nem éppen szomjasan odament Balog Zoltánhoz, hogy négyszemközt kérdezzen az államtitkártól. Az idős urat természetesen kikísérték a biztonságiak.

Ezek után Osztolykán Ágnes, az LMP képviselő tette fel kérdéseit, számon kérve a Roma keret stratégiát, valamint kifogásolta, hogy korábban megegyeztek arról, hogy nem etnicizálják a roma stratégiát, hiszen a munkanélküliség mindenkit érint.

Balog Zoltán válaszának elején kifejtette, annyira nem lehetünk menők a Roma Stratégia megalkotásával, ráadásul senki nem akarta ezt annyira kidolgozni, Magyarország azonban elvállalta mindezt…

Balog szerint akkor is vállaljuk mindezt, ha az ország gazdasága belerokkan. Az államtitkár elmondta, a közmunka programra korábban elköltött 200 milliárd forint most rettenetesen hiányzik, a rengeteg trükközés óriási kárt okoz.

„Nem azért hívjuk vissza a rendőröket, hogy a közmunkásokat gumibottal tereljék, egész egyszerűen bosszantó, hogy egy nyugdíjas rendőr testépítő világbajnokságot nyer…” jelentette ki Balog, majd hosszasan beszélt mindenki által jól ismert „kiskapukról”, a rokkant kártyától a minimálbéren bejelentésig.

Az államtitkár hozzátette, hogy nem sajnálja a 73.500 forintot a szegényektől, sokkal inkább a szociológusoknak kéne elgondolkodni ezeken a visszaéléseken.

Berki Judit egyetértetett az államtitkár által elmondottakkal, ő is hallott már olyan programokról, ahol az állami támogatásból nem a hátrányos helyzetűek gondja oldódott meg, hanem a cég gazdagodott meg. A volt államitkár-helyettes ugyanakkor élesen kritizálta a kormány retorikáját.

Ezután jöttek a szomorú tények a romák diszkriminációjáról, valamint egy éles kijelentés Csóka János IV. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöktől, miszerint Magyarországon népirtás van, hiszen a romák húsz évvel kevesebb ideig élnek, mint a nem romák…

Ebben a hangulatban kezdődhetett a péntek esti buli, a hét egyik legígéretesebb koncertje a cigány királynővel (legalábbis Macedóniában), Esma Redzapovával.


szólj hozzá: V. Athe Sam Fesztivál 5. nap

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink