Beszélgessünk

A közösség háza

2011. június 11. | Nótár Ilona

Festmények kézzelfogható kiállítása, a Khamoro Együttes örömzenéje közkívánatra, roma és nem roma fiatal tehetségek (a Romano Glaszo együttes tagjai) örömteli népdaléneklése és autentikus tánca várta az látogatókat a május 4-i megnyitón a kispesti Aranyházban. A létrehozók akarata szerint a ház a helyi fiatalok életének fontos része lesz, kulturális programjaival, táncoktatással, készségfejlesztő foglalkozásokkal.

Süt a nap, de megint lóg az eső lába, gyalog cipelem a kamerát, az állványt, a tömérdek jegyzetet az Arany Közösségi Ház megnyitójára. Az utolsó kanyarban fordul elém egy fekete autó, Makai Istvánnak, a Fővárosi Cigány Önkormányzat vezetőjének kocsija. Ő nyitja majd meg a rendezvényt, indítja el a késő estig tartó ünnepséget. Az alacsony sárga épület ajtaja előtt már sok-sok ember beszélget, körülöttük játszanak a gyermekek.

A Közösségi Ház művészeti vezetője Farkas Zsolt, a Khamoro (Napocska) cigány hagyományőrző együttes énekese és gitárosa, elismert autentikus cigánytáncos, aki elhivatottan próbálja átadni a kultúrát a fiatal generációnak a tánc segítségével. Az országot járja, hátrányos helyzetű gyermekeknek tanít a táncot – és tiszteletet. „Most érett be a sok munka – mondja mosolyogva Zsolt. – A táncoktatáson túl nagy figyelmet fordítunk a kultúránk, hagyományunk megismertetésére, a gyermekek tehetséggondozására, nevelésére és szórakoztatására. Ez a hely elég tágas, hogy kiállításokat rendezzünk, és akár nyári napközis táborokat is tarthatunk itt. Éppen most fog indulni egy hasonló” – mondja lelkesen. Balogh Elek, a kispesti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke tart megnyitó beszédet, utána Gajda Péter polgármester, a program egyik fő támogatója, az önkormányzat nevében örömét fejezi ki a most elkezdődő oktatói munka miatt.

A nagyterem megtelt, a zenészek folyamatosan játszanak. A terembe lépve azonnal feltűnnek a vallásos témájú Szentandrássy-képek, melyeket eddig nem látott közelségből csodálhatnak meg a látogatók. A kiállítás az egész teremnek különleges, ünnepélyes hangulatot kölcsönöz. A megnyitón elhangzó beszédek a monumentális szárnyas oltár előterében zajlanak. Szentandrássy István megnyitó beszédében az Istennel való beszélgetésre ösztönzi közönségét. Elnézem, vajon nem ő volna az egyik festményén ábrázolt figura? Hiszen minden vonása, nyúzott, borostás, sokat megélt és sokat megértő arca, hosszú haja, bőrének barna árnyalatai éppen illenek a tárlat mondanivalójához, színeihez. A tárlat során leszedette a falról a képeket, és a nézelődők kezébe adta, hogy kicsit „kettesben legyenek velük”. Néhány bokáig érő szoknyás, derékig érő hajú kicsi lány kergetőzött a festmények és az emberek között. Senki nem szólt rájuk, hogy: „Vigyázz! Nagyon drága képek!”
A roma és nem roma nézelődők együtt tehettek utazást a művészet világába. Az élményt a Khamoro zenészei gazdagították, együtt a cigány népzenei örökséget ápoló és hirdető Romano Glaszo gyermekkórussal, s örömzenével színezték az elképzelt képeket.
A Romano Glaszo tagjai különleges gyermekek. Sikeres népdalénekesek, országos győztesek. „Azért járok az együttesbe – mondja, levetve kezdeti szégyenlősségét a szőke, hosszú hajú kislány –, mert szerettem volna megtanulni ezeket a dalokat és ezeket a szép táncokat is. Sokat próbálunk, de én nagyon szeretem. Anyu most is itt van velem, örül neki, hogy cigányul énekelek, pedig mi nem vagyunk azok.” A nap végére mindenkit túlénekelve zengi a cigány szövegű népballadát.

Vinczek György alpolgármester ott maradt a megnyitó végéig, és látható örömmel nézte az előadás színes kavalkádját. „Az előítéletek akkor csökkenhetőek, ha megismerjük egymás kultúráját, értékeit” – mondja. –A foglalkozások eddig egy ötven négyzetméteres kicsi helységben folytak, ami eléggé szűk teret hagyott a rendezvényeknek. Most több, mint kétszáz négyzetméterrel gazdálkodhat a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke és a művészeti vezető, Farkas Zsolt. Most, hogy látom, hogy mennyi ember eljött, és együtt örülnek a létesítménynek, már tudom, hogy megérte a befektetett energiát. Ebben az időszakban, amikor a kulturális centrumok bezárnak, nagy siker, hogy ez a kezdeményezés megvalósulhatott. Az önkormányzat részéről gyakorlatilag a kezdetektől nem volt kérdés, hogy ezt a házat támogatnunk kell.”

Balogh Csilla programszervező elmondta: az Aranyházban rendszeresen indulnak majd autentikus cigánytánc tanfolyamok, de a ház minden érdeklődő fiatal számára tanulásra korrepetálásra, színi próbákra és egyéb kulturális rendezvényekre is lehetőséget ad.

Az előtérben két tizenéves kislány üdítőket osztogat. Hamar szóba elegyedünk, s megtudom, hogy lelkes tagjai az egyesület szervezésében működő tanulócsoportnak. Anita és Mariann nagy örömmel mesél az eddigi tapasztalataikról és a jövőbeli vágyaikról. „Én nem vagyok cigány, csak egyszer benéztem egy foglakozásra a Zsolti bácsihoz, és nagyon megtetszett, mert érdekes volt, jó hangulat volt, és szeretek táncolni is. Azóta mindig jövök. Most is azért vagyok itt, hogy segítsek üdítőket osztani, mert segíteni jó, és szeretek együtt lenni a többiekkel” – meséli a kisebbik lány, Anita.

„Én is szeretek itt lenni, főképpen rajzolni jó, meg tanulni is segítenek, délután táncolni járunk – fűzi hozzá Mariann. – Jövünk nyáron is, mert érdekes ez a kultúra, és meg akarjuk ismerni. Anyuék tudják, hogy jó helyen vagyunk.”

Már este tíz óra is elmúlt, de az emberek még mindig vidáman beszélgetnek. A gitáron néha felcsendül egy-egy ismerős dallam, együtt kezdi énekelni zenész és látogató. Körbe nézek, nem csupán egy rendezvény helyszínét látom, hanem egy alakuló közösség házát, ahol mindazok megtalálhatják majd a helyüket, akik meg merik tenni az első lépést, és belépnek az ajtón.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink