FotókHanganyagokVideókZenés-táncos

Kimásztunk a „Gödörből”

2011. június 12. | Forgács Marietta

No, nem arról van szó, hogy az Athe Sam hat napja alatt sikerült volna megoldani a szervezőknek a cigányság integrációs problémáit, hanem csak fizikailag vette birtokba a fesztivál az Erzsébet teret. De azért egy kis politizálás – vagy annak éppen a hiánya – sem maradt el a szombati napon.

A hétvége a pihenésről szól. A végigdolgozott hét után jól esik a könnyed semmittevés. Elmenni a piacra, alkudozni cseresznye áráról a nénikkel, megnézni hol szebb a csirkemellfilé, és néhány másodperc alatt eldönteni (nálam ez hosszú percekig tart), hogy aznap milyen levest főzzek, és hogy cseresznyés sütit vagy éppen mákos gubát készítsek-e aznap. (Végül ez utóbbi készült el).

Az ebéd utáni olvasgatás, filmnézés, kutyasétáltatás sem rossz időtöltésnek, de ahogy az estére gondoltam, valahogy mégsem volt kedvem kimozdulni a nyugodt, csendes lakásból. Hat óra felé ez az érzés kissé oldódott, de a sétálgató családok, a kellemesen simogató napsütés után nehéz volt képzelni, hogy este az Erzsébet téren a Romano Dromra vagy a Kalyi Jagra fogunk táncolni.

A teraszon színes látványfogadott, a Sárréti táncegyüttes bordó-lilás ingje messziről vonzotta mindenki tekintetét. A 17-18 éves fiatalokból álló csapatból Barát József vállalkozott arra, hogy elmondja, mit is akarnak kezdeni tánctudásukkal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A beszélgetés után a fiúk megleptek azzal a véleményükkel, hogy én nem is vagyok cigány. (Pedig aztán a látszat nem csal.) Hogy meggyőzzem őket, cigányul kezdtünk el beszélgetni, és hogy így én is megnyugtattam a lelkemet az identitásomról, a bárpultnál stílusosan cigánymeggy pálinkával öblítettem le csodálkozásomat.

A teraszra kiértve a lépcsőn kerestem helyet (üres szék már nem volt), egy ismerős alakot láttam, amint a mikrofont megragadva a közönséghez szólt. A néhány hete még hosszú hajú Orsós Julianna, a TernYpe kampány szervezője (http://www.sosinet.hu/2011/06/07/az-olelest-mindenki-szereti/) megújult külsővel (és bájos mosollyal) kért mindenkit, senki ne utasítsa el az általuk felkínált ingyen ölelést. A lehetőségre azonnal jelentkező is akadt Szilvási István személyében, amit a nézők nagy tapsa és ovációja fogadott.

A kis közjáték után sajátos ízbe kóstolhattunk: a műsorvezető szerint az igazi cigány lélek szereti ezt a »koszos, büdös, poros cigány zenét«. És igaza lett, a Shov phrala (Hat testvér) – akik ugyan most csak öten voltak jelen – igazi falusi zenét játszott a szó jó értelmében. Aki már járt falusi lakodalomban, tudja, miről beszélek…..

Természetesen szombaton sem maradt el a szokásos tánctanítás. Érdeklődők még mindig szép számmal akadtak a Balogh Zsolt által indított félórás kurzusra. A tánctanárral és egy éppen tanulni vágyó hölggyel a kávézóban sikerült beszélgetnem, kisebb hangzavar kíséretében.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Nyolc óra előtt néhány perccel hirtelen felállítottak mindenkit: a fesztivál költözött. Ugyan messzire nem kellett mennünk, csak a terasz feletti zöld területig, ahol észrevétlenül nagy sátrat – mit sátrat, színpadot – állítottak fel a szervezők. Szükség is volt rá, hiszen sejthető volt a nagy érdeklődés a multi-kulti zenélés iránt. És ha nem is szó szerinti multikulturalizmus jelent meg a színpadon, csak bikulturális zene (hiszen cigány és nem-cigány produkciók voltak), a hangulat így sem csökkent.

Míg a zenekarok hangoltak, szakszóval „beálltak”, a közönség figyelmét Szilvási István hívta fel az idei népszámlálás fontosságára, és arra, hogy a politikusoknak mekkora szerepük van egy-egy ilyen nívós fesztiválon. Már korábban is szóba került, hogy érezhetően kevesebb a politikai műsor idén.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Itt voltunk akkor is, amikor a nemzetközileg elismert Parno Graszt és a ColorStar (http://www.colorstar.hu) zenekar akusztikus formációja, a Colorchestar lépett a színpadra. Az elektronikus zenét játszó társulatot évek óta követem figyelemmel, és amikor csak tehetem, élőben is meghallgatom őket. Évekkel ezelőtt igazi meglepetésként ért, ahogy egy koncertjükön hirtelen ismerős dallam csúszott be az elektronikus zene alá. Az Álomadalom című nótájukba beleépítették a cigányhimnuszt, úgy vált a közönség egyik nagy kedvencévé.

Igencsak összetett feladat várt: először átverekedni magamat a biztonsági emberen (volt vagy 100 kiló), majd fényképeket készíteni a koncertről úgy, hogy közben folyamatosan táncot járt a lábam. Néha nem is tudtam megállni, hogy hosszú, pörgős szoknyámban a zene ütemére ne mozogjak (miközben a szemem és a fényképezőgépen lévő kezem is tette a dolgát), hiszen nem az elektronikus zene uralkodott, hanem odasimult a paszabi zenekar jól ismert dallamaihoz.

A 20-25 perces műsor után sikerült a Colorchestar zenekar vezetőjével néhány szót váltani. Keleti Andrást a koprodukcióról kérdeztem.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A folytatás is meglepő formációt hozott: a Karaván a színpadon a Heaven Street Seven zenekarral muzsikált együtt, és olyan, a fiatalok által jól ismert slágerek hangzottak el, mint például a „Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát”.

Koncert után, hazafelé sétálva sem tűnt el arcomról a mosoly. Jól éreztem magam, és a fejemben egy kis dallam járt körbe-körbe: „Ez a szerelem…” (http://www.youtube.com/watch?v=5Au6ybDcY5A&feature=related


szólj hozzá: Athe Sam Gálaest

További cikkek a rovatból
A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában
Utánajártunk egy legendának. Állítólag van egy módszer, ami a siker titkát jelentheti a hátrányos helyzetű, reményvesztett gyerekeknek, köztük rengeteg roma fiatalnak is. A stanfordi módszert már tizenegy éve alkalmazza és népszerűsíti a hejőkeresztúri iskola igazgatója, Kovácsné dr. Nagy Emese.
Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen
Két évvel ezelőtt újjászületett egy Borsod megyei kis falu, Bódvalenke. A többségében romák lakta település vállalta, hogy festményekbe öltözteti roskadozó házait, így tiltakozik a bennük élők szegénysége ellen.
“Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít “Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít
"Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít"- hangzik az ismerős dal. A törökszentmiklósi hátrányos helyzetű gyerekeknek már tényleg nem kell mással foglalkozniuk, hiszen egy éve a Cserhaj Biztos Kezdet Gyerekház vette oltalma alá őket.
Sokszínűség és Szilvási-show Sokszínűség és Szilvási-show
Csak körbe kellett nézni a Sátoraljaújhelyi fiúk koncertjén, hogy lássuk, szinte tényleg mindenki vevő a roma kultúrára. Egy távol-keleti hölgy táncolt, húsz méterrel arrébb egy fekete férfi vette videóra a cigányzenészeket és táncosokat.
Tisztelet a cigány anyáknak Tisztelet a cigány anyáknak
Első alkalommal szerveztek a roma anyák tiszteletére rendezvényt. A május 29-i esemény helyszíne a Gödör klub volt, szervezői Kalla Éva és Bari Judit. A program része volt: kerekasztal-beszélgetés, fotókiállítás, dokumentumfilm vetítés, valamint egy roma nőkből álló zenekar fellépése.
Így éreznek a rabok Így éreznek a rabok
Börtönben ülők és már szabadultak műveiből nyílt kiállítás a Váltó-sáv Alapítvány budapesti irodájában. Húsz fegyintézetből több mint 200 pályamű érkezett, többségük grafika. A szakemberek azt mondják, hogy megdöbbentően jó alkotások születtek.
A roma népesség kisebb, mint gondolnád A roma népesség kisebb, mint gondolnád
Az ELTE legfrissebb kutatása szerint Magyarországon a lakosság negyede azt hiszi, hogy több mint 4 millió cigány él hazánkban. A megkérdezettek több mint húsz százaléka fél a cigányoktól; ugyanannyian, mint a Magyar Gárdától és az adóhatóságtól összesen.
Roma Médiakép Roma Médiakép
Három fiatal lány vesztette életét január közepén a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen. A tragédia hajnalán több média romák által elkövetett késelésről számolt be. A sosi annak próbált utánajárni, vajon mi lehet az oka annak, hogy a bűncselekmények elkövetőiről rögtön azt feltételezik: cigányok lehettek.
Carnival Mood Carnival Mood
Ferenc Kunhegyesi is an artist and has been a student of István Szentandrássy for ten years. Ferenc, who is also a successful Roma dancer and radio journalist, is committed to the heritage of the late Roma artist Tamás Péli and want to be a true follower of his teacher Szentandrássy. At the same time,he is looking for his own path. He lives in Kiskőrös, and most recently he has painted works in carnival mood. As he said, he is very much intrigued by what it means to hide behind a mask.
Karneváli hangulatban Karneváli hangulatban
Kunhegyesi Ferenc festőművész, Szentandrássy István tanítványa. A táncosként és rádiósként is sikeres roma fiatalember arra törekszik, hogy mestere méltó követője legyen. A Kiskőrösön élő művész legfrissebb festményein karneváli hangulatot teremt és leginkább most „az álarc mögé bújás” foglalkoztatja.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink