Komolyan

A HÉT KÉRDÉSE Népszámlálás | Vállalod-e a származásod?

2011. június 13. | Nótár Ilona

2011 októberében ismét népszámlálás veszi kezdetét. Az Athe Sam Fesztiválon kerekasztal-beszélgetés keretében tárgyalták ennek jelentőségét. A romák körében civil kezdeményezés indult el, azzal a céllal, hogy minél több romával értesse meg a népszámlálás igazi tartalmát és fontosságát. Magyarországon – a környező országoktól eltérően – nem kell névvel ellátni a kitöltendő kérdőívet, és kód sem jelzi a személyazonosságot. Az előzőekhez képest változik a nemzetiségre vonatkozó kérdésfeltevés, hiszen egyszerre több nemzeti hovatartozást is meg lehet jelölni. A kérdésekre adott válasz ezúttal sem kötelező. A korábbi adatok szerint csupán 192 ezer roma él Magyarországon.

Setét Jenő

Szociális munkás, civil szerveződés vezetője, Budapest

Az érzelmi és morális érték a legnagyobb előnye a népszámlálásnak. Számomra az egészséges méltósággal megvallott identitás a legfontosabb. El kell érnünk, hogy a cigány emberek szabadon és önként válaszoljanak ezekre a kérdésekre, és eldönthessék, hogy minek vallják magukat. Természetesen ebben mi csak példát mutathatunk. Büszkén vállaljuk a származásunkat, identitásunkat, és arra bátorítunk mindenkit, hogy tegye ő is ezt. Aki velünk tart, az cigánynak vallja magát, amellett, hogy magyar is. Vannak félelmek a történelmi tapasztalatok miatt, de ezeken csak mosolyogni tudok. Az elmúlt húsz évben számtalan olyan program indult, ahol nyilatkozni kellett az etnikai hovatartozásról (támogatás és ösztöndíjrendszer). A kisebbségi önkormányzati választások alkalmával is 197 ezren regisztráltatták magukat. Ha valak Magyarországon ma meg akarja tudni, hogy ki a cigány, meg fogja tudni. Ha nincs is nyilvántartás, de egy kisebb faluban például mindenki pontosan tudja, hogy ki cigány. Tehát népszámlálás nélkül is volt erre példa, ráadásul a népszámlálás Magyarországon névtelen, tehát ezek a félelmek alaptalanok.

Bártfai Edit

Némettanár, Mezőkeresztes

Nagyon fontos, hogy a romák megjelenjenek, és hogy igenis vallják magukat romának. Nem csak a hétköznapokban, hanem a nagy nyilvánosság előtt is. Megeshet, hogy félnünk kellene, de talán vagyunk annyian, és össze kell fognunk, hogy megmutassuk, hogy vagyunk. Ez mindenkinek a saját lelkén múlik, hogy mennyire érzi magán, hogy roma vagy nem roma. Én eddig is nyilatkoztam, ezután is fogok, és vállalom a származásomat.

Balogh Rudolf

Színész, Budapest

A cigányoknak mindentől függetlenül vállalniuk kell a származásukat. Mivel Magyarországon élnek, ezért elsősorban magyarok – de cigányok is. Azért fontos, hogy vállaljuk, mert tudatni kell, hogy létezünk, nem csökkenő, hanem növekvő számban. Családonként két-három vagy több gyermeket nevelünk, míg a magyaroknál ez az arány nem ilyen, főleg az utóbbi években. Egy gyerek születik, esetleg kettő egy családban. Nem mondhatjuk magunkról, hogy nem vagyunk cigányok, hiszen mi magunk érezzük, hogy kik vagyunk. Ez belső megélés, tapasztalat.

Balogh Mária

Újságíró, Budapest

Érdekel a népszámlálás eredménye. Jó ötletnek tartom, hogy átfogó felmérés szülessen a létszámunkról, mert jelenleg csak találgatni lehet, hogy mennyi a cigányok száma. Habár van bennem némi kétség is, mert végül is ki a cigány? Cigány az, aki annak vallja magát. Nem véletlen, hogy olyan kevesen válaszoltak eddig. Az emberek okkal vagy ok nélkül félnek, és ezt meg lehet érteni. Mert a történelem tanúsította, hogy nagyon megkülönböztethetik a cigányokat, ha tudják, hogy ki hova tartozik.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink