FotókVideókZenés-táncos

Sokszínűség és Szilvási-show

2011. június 13. | PoFa

Csak körbe kellett nézni a Sátoraljaújhelyi fiúk koncertjén, hogy lássuk, szinte tényleg mindenki vevő a roma kultúrára. Egy távol-keleti hölgy táncolt, húsz méterrel arrébb egy fekete férfi vette videóra a cigányzenészeket és táncosokat.

„Bulizzon együtt cigány a cigánnyal, magyar a cigánnyal, oláh cigány a külföldivel, szóval mindenki mindenkivel.” A Parno Graszt fergeteges koncertjén hallott dallamokon kívül ezek a kicsit furcsán egymás mellé került szavak járnak a fejemben az V. Athe Sam fesztivál zárónapja után. A mondat Szilvási Istváné, és úgy délután hat felé hangzott el. Ha valaki akkor körbe nézett, megbizonyosodhatott arról, hogy nem csak üres szavak voltak ezek.

Az első a fellépő a Romano Glaszo együttes volt, amellyel már többször is foglalkoztunk a So si-n. A Lakatos György vezette gyermekzenekarban romák és nem romák közösen alkotnak, és közben tanítják egymást. Ebből elég jó eredmény szokott kisülni, amit láthatnak is a szokásos napi videó tudósításunkban.

Szerencsére arra azért sokszor van példa Magyarországon, hogy romák és nem romák együtt dolgoznak. Ettől önmagában még nem éreztem volna, hogy vasárnap este ismét különleges hellyé vált a Gödör Klub. Olyat viszont ritkán látni, hogy egy távol-keleti hölgy cigányzenére táncol, húsz méterrel arrébb pedig egy raszta hajú, fekete apuka videózza a műsort, miközben család többi tagja megigézve figyeli a Sátoraljaújhelyi fiúk koncertjét.

A varázslatból aztán visszacsöppentem a magyar valóságba, amikor vitatkozni hallottam Szilvási Pistit egy riporterrel, aki azt kérdezte, nem akar-e elköltözni Magyarországról, mert a cigányok szerint külföldön jobb az élet. Szilvási egyébként egész héten elemében volt, jó párszor odaszólt, nem csak újságírónak, hanem politikusnak, sőt azoknak a nézőknek is, akik szerinte tiszteletlenek voltak. Talán jövőre érdemes lenne egy külön kamerával egy héten át csak őt venni, ahogy azt a nagy focistákkal, például Lionel Messivel vagy Christiano Ronaldoval szokták… Mert bár fergeteges volt például a zárónapon a már említett Parno Graszt vagy Sofi Marinova, a bolgár Megasztár győztese, azért az sem mindennapi, amit Pisti véghezvitt a fesztivál egy hetén. Szinte minden műsorszámot ő konferált fel, fellépett zenészként, néha még táncolt is, közben pedig mindenkit személyesen üdvözölt, akit csak kicsit is ismert – és láthatólag mindenkinek örült, aki betévedt a Gödörbe.

Az idei Athe Sam fesztiválra minden eddiginél kritikusabb helyzetben került sor: Gyöngyöspata, Hejőszalonta, a roma gyilkosságok vádlottjainak tárgyalása, Marian Cozma gyilkosainak pere tette feszültté és szomorúvá az elmúlt hónapokat.

A fesztivál mégis újra tanúbizonyságot tett a roma kultúra sokszínűségéről – a naponta kilátogató több ezer ember pedig arról, hogy érdekli őket ez a sokszínű világ.


szólj hozzá: Athe Sam zárónap

További cikkek a rovatból
A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában A csodamódszer, ami segíthet a romák oktatásában
Utánajártunk egy legendának. Állítólag van egy módszer, ami a siker titkát jelentheti a hátrányos helyzetű, reményvesztett gyerekeknek, köztük rengeteg roma fiatalnak is. A stanfordi módszert már tizenegy éve alkalmazza és népszerűsíti a hejőkeresztúri iskola igazgatója, Kovácsné dr. Nagy Emese.
Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen Cifra nyomorúság, avagy küzdelem a szegénység ellen
Két évvel ezelőtt újjászületett egy Borsod megyei kis falu, Bódvalenke. A többségében romák lakta település vállalta, hogy festményekbe öltözteti roskadozó házait, így tiltakozik a bennük élők szegénysége ellen.
“Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít “Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít
"Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít"- hangzik az ismerős dal. A törökszentmiklósi hátrányos helyzetű gyerekeknek már tényleg nem kell mással foglalkozniuk, hiszen egy éve a Cserhaj Biztos Kezdet Gyerekház vette oltalma alá őket.
Kimásztunk a „Gödörből” Kimásztunk a „Gödörből”
No, nem arról van szó, hogy az Athe Sam hat napja alatt sikerült volna megoldani a szervezőknek a cigányság integrációs problémáit, hanem csak fizikailag vette birtokba a fesztivál az Erzsébet teret. De azért egy kis politizálás – vagy annak éppen a hiánya – sem maradt el a szombati napon.
Tisztelet a cigány anyáknak Tisztelet a cigány anyáknak
Első alkalommal szerveztek a roma anyák tiszteletére rendezvényt. A május 29-i esemény helyszíne a Gödör klub volt, szervezői Kalla Éva és Bari Judit. A program része volt: kerekasztal-beszélgetés, fotókiállítás, dokumentumfilm vetítés, valamint egy roma nőkből álló zenekar fellépése.
Így éreznek a rabok Így éreznek a rabok
Börtönben ülők és már szabadultak műveiből nyílt kiállítás a Váltó-sáv Alapítvány budapesti irodájában. Húsz fegyintézetből több mint 200 pályamű érkezett, többségük grafika. A szakemberek azt mondják, hogy megdöbbentően jó alkotások születtek.
A roma népesség kisebb, mint gondolnád A roma népesség kisebb, mint gondolnád
Az ELTE legfrissebb kutatása szerint Magyarországon a lakosság negyede azt hiszi, hogy több mint 4 millió cigány él hazánkban. A megkérdezettek több mint húsz százaléka fél a cigányoktól; ugyanannyian, mint a Magyar Gárdától és az adóhatóságtól összesen.
Roma Médiakép Roma Médiakép
Három fiatal lány vesztette életét január közepén a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen. A tragédia hajnalán több média romák által elkövetett késelésről számolt be. A sosi annak próbált utánajárni, vajon mi lehet az oka annak, hogy a bűncselekmények elkövetőiről rögtön azt feltételezik: cigányok lehettek.
Carnival Mood Carnival Mood
Ferenc Kunhegyesi is an artist and has been a student of István Szentandrássy for ten years. Ferenc, who is also a successful Roma dancer and radio journalist, is committed to the heritage of the late Roma artist Tamás Péli and want to be a true follower of his teacher Szentandrássy. At the same time,he is looking for his own path. He lives in Kiskőrös, and most recently he has painted works in carnival mood. As he said, he is very much intrigued by what it means to hide behind a mask.
Karneváli hangulatban Karneváli hangulatban
Kunhegyesi Ferenc festőművész, Szentandrássy István tanítványa. A táncosként és rádiósként is sikeres roma fiatalember arra törekszik, hogy mestere méltó követője legyen. A Kiskőrösön élő művész legfrissebb festményein karneváli hangulatot teremt és leginkább most „az álarc mögé bújás” foglalkoztatja.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink