VideókZenés-táncos

Összetartás és vasakarat

2011. június 23. | kutivili

Azok kedvéért, akik esetleg most hallanak először az Athe Samról – vagy ha valakinek már ismerősen cseng a név, de nem tudja, miről is van szó –, megpróbáljuk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat. Az Athe Sam roma összművészeti fesztivál, amelyet idén ötödik alkalommal rendeztek meg. Egy héten át koncertek, művészeti előadások, és a cigánysággal kapcsolatos aktualitásokat elemző kerekasztal-beszélgetések alkották a programot. Ezek mellett a fesztivál lehetőséget adott a kezdő, a tehetségkutató versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtó, még ismeretlen előadók számára is a bemutatkozásra. Az Athe Sam legfontosabb célja, hogy a cigányok és a nem cigányok jobban megismerjék egymást, és ezzel növelje a békés egymás mellett élés esélyét. Hogy ezt mind meg lehessen tenni, összetartásra és vasakaratra van szükség. Dicséretes, hogy a szervezők és a közreműködők az energiával most sem takarékoskodtak. Mindent beleadtak, egészen a gála utolsó koncertjéig, amikor már a fáradtságtól pupillareflexük sem volt.

Melyek voltak a legszebb pillanatok? A gála szinte minden perce magával ragadó volt, olyan élmény, amely sokáig szép emlék marad a résztvevők és az érdeklődők számára. Mivel egy-egy programot nehéz lenne kiemelni, beszéljünk inkább a hangulatról. Szinte minden nap telt ház volt, összesen vagy huszonkétezren jöttek el a budapesti Gödörbe. Délutánonként vagy a tehetségkutató verseny legjobbjai léptek fel, vagy a népszerű táncoktatás alakította az este alaphangulatát. Mire beesteledett, szinte a robbanásig jutottunk el, köszönhetően a fantasztikus roma és nem roma fellépőknek. A teljesség igénye nélkül néhány közülük: Váradi Roma Café, Amaro Suno, Dejan Jovanovic Gypsy Band, Oláh Ernő és zenekara.

Ügyesen időzítve szombat estére tették a szervezők a bemutatkozások gáláját, a fesztivál csúcsát, amikor is együtt léptek a színpadra roma és nem roma együttesek és előadóművészek. Többen közülük azt mondták, hogy példát akartak mutatni, ha ugyanis lehet nagyszerűen együttműködni a zenélésben, akkor ugyanez – akaraterővel és kompromisszumra való hajlandósággal – megvalósítható a mindennapokban is.

Olyan zenei élményben volt részünk, amit hosszú ovációval köszöntük meg. Sokan adtak hangot annak az óhajnak, hogy ezek az együttesek gyakrabban szerepeljenek közös koncerteken. Íme, a csodálatos gálaműsor fellépői: Romano Drom és Fiesta, Szilvásy Gypsy Folk Band és Beat Dis, Karaván Família és Heaven Street Seven, Kalyi Jag és Vujicsics Band, valamint a Parno Graszt és a ColorStar. Közös munkájukkal ők építették tovább azt a képzeletbeli hidat, amely reményeink szerint egyre közelebb hozza egymáshoz a romákat és a nem romákat. A fesztiválon hangzott el az a nagyszerű bejelentés, hogy a világhírű Kalyi Jag zenekar nemcsak a gálára, egy alkalomra állt össze, hanem mostantól újra, rendszeresen „tölti az üzemanyagot”óriási rajongótáborába.

Jó volt érezni, hogy kezd kialakulni az Athe Sam-kultusz. Misszió, küldetés ez, amelynek az értéke évről évre nő. Reméljük, hogy összetartással és vasakarattal a legenda tovább folytatódik.


szólj hozzá: “Szeretnénk itt otthon lenni”

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink