Legrissebb

!DelaDap | Add az ütemet!

2011. június 28. | Forgács Marietta

Magyar lélek, cigány zene, balkáni hangulat a Volt fesztiválon

A magyar uniós elnökség egyik hivatalos záróeseménye lesz a Soproni Volt Fesztivál szerdai programja. A European Gipsy Rocks napján roma és nem roma együttesek lépnek fel a kontinensünkről. Ott lesz a világhírű Emir Kusturica filmrendező (Macskajaj) és zenekara, a brit Asian Dub Foundation, a román Mahala Rai Banda, és az osztrák !DelaDap formáció.

A különös nevű osztrák csapatba Európa szinte minden részéről érkeztek: osztrák, szlovák, magyar és szerb muzsikusok színesítik a sajátos hangzásvilágot. A Sosinak sikerült megszólítania a zenekar frontemberét, Stani Vanát, még a szerdai soproni fellépés előtt.

Különleges zenét játszotok, a hagyományos cigányzenei alapot elektronikus hangzással keveritek. Honnan jött az ötlet?
Már több mint tíz éve, hogy az ötlet megfogalmazódott bennem. Azt gondoltam, hogy ha a cigányzenének kínál olyanfajta örömöt, ami a tradíciók megtartása mellett sok zenei lehetőséget is rejt, akkor miért ne táncolhatnánk rá akár egy diszkóban.

A koncertjeiteket leginkább nem roma fiatalok hallgatják. Ennyire nyitottak az emberek cigányzenére?
Meggyőződésem, hogy sokakat izgat, amit csinálunk, romákat, nem romákat egyaránt. A titkunk, hogy keverjük az élményeket, tapasztalatokat, amelyeket az évek alatt összegyűjtöttünk. Ebből származik az alap, amihez jön a virtuozitás, amire a közönség általában izgatottan így reagál: „ezt hogyan csináljátok?”.

Visszatérő fellépői vagytok ennek a fesztiválnak, és több alkalommal is hallhattunk már titeket Magyarországon. Ennyire szerettek idejárni?
Igen, szeretem ezt az országot. Az embereket, ahogy szórakoznak, és az ország művészeti életét. Itt mindig beigazolódik a számomra, hogy milyen mély és sokszínű a hagyományos popzene. A !DelaDap nemcsak a hagyományos zenéről szól, hanem olyan újabb tradíciókat is felhasznál, amelyeket a popzene hozott létre, és tőletek is sokat merítünk, amikor nálatok járunk. Magyarországon nagyon hamar megértettük, hogy a !DelaDap nem csak a hagyományos, tradicionális zenéről szól. Létrehozhat olyan új tradíciókat is, amelyen mindenfajta popkultúra alapul.

A zenekar tagja volt a magyar származású Melinda Stojka és Barcoczy Tibor. Sikerült egy kis magyar zenét becsempészniük az együttes hangzásvilágába?
Melinda Stojka gyerekei nagyobbak lettek, ezért visszatérhetett hozzánk. Ő természetesen a hangjával hozta és hozza a magyar érzéseket, a benne szunnyadó magyar lelket. Melinda énekesként mindig meghatározó módon alakította a !DelaDap hangzását. Én Prágában születtem, de gyerekkorom egy részét Szlovákiában és Magyarországon töltöttem a nagynénémnél Pozsonyban, vagy Poprádon, ahol annak idején rengeteget zenéltünk, sokszor helybeli romákkal. Ezt hoztam onnan magammal.

A dalok nagy része cigányul szólal meg. Nem gond, hogy kevesen értik?
A !DelaDap szövegei „hétköznapi” versek, jó részüket Melinda Stojka, Simona Senkiova és Leonsia Erdenko írja. De az új »Gipsy Kicks« albumunk már angolul szól. Egyébként úgy érzem, hogy a koncerteken még elhangzó cigány dalokat megértik a nem cigányok is. Az összes dalszövegünket lefordították már, és letölthetők az internetről.

Milyen programmal jöttök a Volt Fesztiválra?
A vadonatúj Gipsy Kicks albummal érkezünk, a turné ősszel folytatódik. Sopronban a !DelapDap új felállásban játszik, hét fővel – amit a közönség minden bizonnyal élvezni fog –, és jót bulizunk majd együtt, cigányok és nem cigányok.

További cikkek a rovatból
Cigány hősök ’56-ból Cigány hősök ’56-ból
„Elmentünk a Rudas fürdőbe, onnan jöttünk haza, és akkor már álltak a villamosok. Azt kiabálták, hogy aki magyar, velünk tart. Hát, mondom, én megyek velük, mint a franckarika. Persze, hogy megyek. Mert én egyszerre magyar, meg cigány is vagyok” ...
Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza
Amikor 2009 őszén Magyarországra látogatott a Német Futball Szövetség delegációja, valamint a legnagyobb német roma szervezet, a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma vezetője, Romani Rose, végigjárták a rasszista támadások helyszíneit...
Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten
Django Reinhard követői, valamint a Perpignanból érkezett roma zenekar is fellépett a Sziget Fesztivál Roma Sátrában. A Vano Bamberger & Band Németországból érkezett hozzánk, a Tekameli Franciaország délkeleti részéről, amely vidék csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket.
Már tizenévesen nagyzenekarok élén Már tizenévesen nagyzenekarok élén
Sárközi Lajos még csak húsz éves, de már annyi szólista tapasztala van, mint kevés pályatársának. Tanulmányait ötévesen, klasszikus hegedűvel kezdte. Tízévesen beleszeretett a dzsezzbe, és azóta ezt a két műfajt párhuzamosan műveli, kimagasló szinten.
Boraink csillogása a világ reflektorfényében Boraink csillogása a világ reflektorfényében
A VinAgora versenyről már írtunk itt a gálát megelőzően, most csak röviden foglaljuk össze róla a tudnivalókat. A VinAgora hazánk egyik nemzetközi borversenye, melyet a szakma Európa bor-iránytűjének nevez. Maga a verseny három napon keresztül tartott június közepén. Ez idő alatt a borbírálók folyamatosan szemrevételezték, szájukba vették, majd kiköpték a versenyre küldött bormintákat.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Izzó mező Izzó mező
Tizenhárom évesen kezdett festeni Kállai Henrik, és azóta számtalan kiállítása volt idehaza és külföldön. A fiatal művészt a festészet mellett érdekli a film is, és hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészeti foglalkozásokat.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink