Komolyan

Roma stratégia és cseh csodacsapat

2011. június 30. | PoFa

Balog Zoltán hangzatos kijelentései után parádés koncertet hallottunk az általunk nagyon várt cseh csodacsapattól, a Gipsy.cz-től. Megtudhattuk, hogy a csehek nem szeretik a cigányzenét, a csapat mégis a legnépszerűbbek között van a hazájában.

Járóka Lívia az Európa Parlament egyetlen magyar képviselője és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélgetett a színpadon, a nézőtéren pedig Schmitt Pál köztársasági elnök figyelt. Túl sok vitára tehát nem lehetett számítani a VOLT Fesztivál Európa sátrában. Mindenki egyetértett abban, hogy Magyarország történelmi tettet vitt véghez az Európai Roma Stratégia kidolgozásával, de valódi sikerről csak akkor lehet majd beszélni, ha a tagállamokban meglesz az akarat az integrációra.

A néhányszor már hallott Balog Zoltán- és Járóka Lívia-mondatok közben a köztársasági elnök egyszer csak felállt, kezet fogott az államtitkárral, puszit adott az európai parlamenti képviselő asszonynak, majd kiment a sátorból. Így nem hallhatta már, hogy Járóka Lívia elmondja, a médiának milyen nagy a felelőssége abban, hogy Magyarországon ennyire nem jó a viszony romák és nem romák között. Nem tudhatta már meg a köztársasági elnök, hogy Balog Zoltán szerint a romák helyzete olyan, mint a magyar focié: mindenki ért hozzá, de nincs előrelépés évek óta. A szoros programja miatt lemaradt arról a hangzatos kijelentésről is, hogy Balog szégyelli magát azért, mert a diktatúra többet tudott nyújtani, mint a jelenlegi demokrácia, hiszen húsz éve még dolgoztak a cigány férfiak, most pedig hetvenöt százalékuk munkanélküli.

A felzárkózásért felelős államtitkár feltűnően sokat foglalkozott a környező országokkal. Beszélt a csehekről, ahol a köztársasági elnök viccelődhetett a romákkal (rossz volt az időzítés, mert Schmitt Pál ekkor már nem volt a helyszínen), valamint megjegyezte: „Voltak olyan országok, amelyek azt mondták, hogy hadd menjenek a romák innen, legyen ez Európa baja. Magyarország ezzel nem értett egyet, kitettük a szennyest az ablakba, és mosóport is találtunk hozzá. A roma stratégia sikere azt jelentheti, hogy évtizedek múlva elmondhatjuk: mi álltunk egy olyan program élére, ami százezreket emelt fel.”

A fesztiválon természetesen nem volt túl nagy az érdeklődés a beszélgetés iránt, néhányan a hűvösben, félálomban figyelték az eseményeket, Schmitt Pállal pedig nemcsak a testőrei mentek el, hanem az újságírók is. Jött azonban a várva várt együttes, a Gipsy.cz. A csapat aranylemezt kapott annak ellenére, hogy a csehek állítólag egyáltalán nem szeretik a cigány zenét. A funky, a hip-hop és a cigány dallamvilágot ötvöző együttes fellépett a világ legnépszerűbb fesztiválján, a skót Glastonbury-ben is.

A háromórás koncerten remek zenét hallottunk, nagy hőséget tapasztalunk és lenge öltözékű lányok csoportos táncát láttuk. Minderről videót is találtok a Sosi-n, valamint interjút Radoslav Bangával, az együttes frontemberével, aki elmeséli, melyik magyar banda a kedvence, és melyiket hallotta a legtöbbet gyerekkorában. Annyit elárulhatunk, hogy nem a száztagú cigányzenekart és nem Bangó Margitot említette.
Mikor e sorokat írom, a Parno Grasztot várjuk, valamint az esti sztárvendégeket: a !Deladapot, valamint Emir Kusturicát és zenekarát. Természetesen ezekről is olvashattok beszámolót később.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink