Nili blogja

Fehérruhás isten leszek!/23.

2011. július 5. | admin

A dúla segítsége

Szülésznőnek lenni nehéz feladat. A jó szakember ötvözni tudja a szakmai tapasztalatot és az emberek iránti empátiát. A vajúdás egész ideje alatt, közvetlenül a szülés megkezdésétől egészen amíg a baba az édesanya ölébe kerül, a szülésznő központi feladatot lát el, hasonló kompetenciával, szorosan együttműködve az orvossal. Normál esetben a szülés során nem is vesz részt más egészségügyi személyzet.

Pedig van még egy ember, aki nagyon sokat segíthet egy problémamentes szülés folyamán, sőt már a terhesség első felétől kezdve igazi támasza lehet az egész családnak: Ő a dúla, az asszony társa és segítője a legnehezebb időszakban.

A dúla szó (görögösen doula) annyit jelent: szolgálatában. A szülés körüli „asszonysegítőt” jelenti. A dúla az anyát szülés előtt, illetve közben és utána támogatja és segíti. Végig az anya mellett marad a vajúdás és a szülés során, az állandóság biztonságát nyújtva, hiszen a kórházi személyzet a műszakváltások során cserélődhet. A jó dúla olyan, mint az árnyék: mindenhol jelen van, ahol szükség van rá, de észrevétlen marad. Nem zavarja saját személyisége előtérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte a háttérben biztos és megnyugtató.

Ez a fajta megsegítés nem újdonság. Már az ókori Egyiptomban is bábaasszonyok, női segítők támogatásával, a férfiak teljes kizárásával folytak le a szülések.
A romák körében a bábaság intézménye tovább élt, mint a többségi társadalomban, hiszen utazó, vándorló népcsoportként nem állt mindig rendelkezésükre az orvosi segítség. Sok esetben meg sem tudták fizetni, vagy nem látták őket szívesen a város belső részein, nem tudták hogyan bevinni a szülő nőt… A közösségben felértékelődött a nagy szakértelemmel és tekintéllyel bíró bába, akiknek a legtöbb segítséget a szülő nő barátnői nyújthatták és az anyósa. (Dallos Sándor Aranyecset című könyvében részletes ír egy vélhetően roma bábáról, aki Semmelweis mellett lett képzett szülésznő.) A szülés levezetése nem is lehetett férfi dolga, hiszen a női dolgok, a „tisztátalanság” (machime) miatt távol kellett őket tartani a nőktől.

Férfiak csak a XII. századtól vonultak be a szülészet történetébe, és ők is csak a főúri családoknál jelentek meg. (Ott az orvos jelenléte inkább arra szolgált, hogy tanúsítsa az élő utód, vagyis törvényes örökös születését.)

Az apák szüléskori jelenléte a többségi társadalomban csak fokozatosan vált egyre elfogadottabbá és természetesebbé. A roma családok ma már egyre nyitottabbak ez irányban, de csak bizonyos megkötésekkel, a szokások megtartásával.

Manapság sok nő küzd a félelemmel, hogy nem lesz képes „jól” szülni és „jó” anyaként helyt állni, és a régi asszonyi közösségek hiánya miatt a várandós nem mindig kapja meg a szükséges támogatást. A dúla a beszélgetések során segít abban, hogy a várandósban tudatossá váljanak saját elképzelései, és erőt gyűjtsön az előtte álló feladat megvalósításához. A dúla szerepe az első gyermek várásakor talán még erőteljesebb. Hiszen a szülést az ismeretlentől való félelem övezi, ami nem feltétlenül rossz dolog, előre is viheti a szülést. A dúla lehet ugyan társ a babára, szülésre való készülődésben, de nem hoz döntéseket a várandós helyett. A vajúdás alatt maximális figyelmével sok energiát ad az anyának. A vajúdás közben úgynevezett komfort intézkedésekkel segít: ételt, italt ad a kismamának, borogatást készít, masszíroz. Ezek megteremtik azt a légkört, amiben a vajúdó anya biztonságban érzi magát. Így kellőképpen ellazulhat, és átadhatja magát a teste-lelke történéseinek.

Nagyon fontos, hogy a dúla együtt tudjon működni az egészségügyi szakszemélyzettel a kórház szabályai szerint, és ehhez alapvető feltétel, hogy a kórházi személyzet is elfogadja őt. Ebben a különböző kórházak alapállása nagyon eltérő. Vidéken kevésbé tájékozottak szerepükről, Budapesten valamivel elfogadóbbak, látva, hogy nem hátráltatják a szülést, és nem veszélyezteti az ő kompetenciájukat.

A dúla az apa szerepét sem veszi át, inkább kiegészíti – természetesen csakis annyiban és úgy, ahogy azt az anya kéri. Természetesen nem támaszt semmilyen igényt, követelést a szülőpárral szemben, és ha a szolgáltatásait már nem igénylik a szülők, bármikor visszautasíthatják.

Egy 700 szülés adatait feldolgozó statisztika szerint olyan szüléseknél, ahol jelen van dúla, csökken az orvosi beavatkozások szükségessége – az oxitocin (szülést segítő hormon) használata 40%-kal, a fájdalomcsillapítás 30%-kal, a gerincvelői érzéstelenítés 60%-kal, a császármetszés 50%-kal. Lerövidül a szülés időtartama – az anya nyugalma következtében nem szakad meg a szülés folytonossága – és zökkenőmentesebb a szoptatás. A szülés alatt átélt élmények ugyanis befolyásolják a szoptatási készséget. Kevesebb utólagos fertőzést kell kezelni és ritkább a gyermekágyi depresszió előfordulása is. Az anyaszerep kialakulását is segítheti, ha a szülés után a kismama megosztja élményeit a hasonló helyzetben levőkkel. (http://kangaegyesulet.hu/2009/08/30/dulasag/)

Manapság egyre ismertebbé válik a dúlák szerepe, ami annak köszönhető, hogy akik már szültek dúlával, azok általában nagyon pozitív tapasztalatokról számolnak be. Ha a vajúdó biztonságban érzi magát, akkor képes igazán engedni, hogy a szülés ereje magával sodorja, és így minél simábban, magabiztosabban birkózzon meg a vajúdás feladatával.

„Ha az anya jól érzi magát, azt a baba is tudja, így neki is könnyebb” – mondja egy 2005-ben dúlaképzőt végzett kolléga. – „Egy nap az egyik kedves munkatársnőm sírva jött be az AFP-vizsgálat után. Elmondta, hogy épp most közölték vele egy ötperces vizit keretében, hogy az eredmény arra utal, hogy a babája szellemi fogyatékos lehet, és ha gondolja, még elvetetheti. Ott állt ezzel a hírrel, teljesen magára hagyva. Hogyan hagyhat magára egy fiatal anyát az egészségügy ilyen kegyetlenül ebben a helyzetben? Semmit nem mondtak a további lehetőségekről, a vizsgálat tévedési arányáról. De főként: senki nem ült le vele egy kicsit, hogy lelki támogatást adjon nehéz helyzetében.

Hol marad az emberség? – kérdezi a hivatásos dajka, aki több mint száz szülés során segített a vajúdó kismamáknak, fogta kézen őket, látta el őket információkkal. – A szóban forgó baba egyébként megszületett és teljesen egészséges, azóta már iskolába jár. Nekem pedig, ha visszagondolok arra, hogy mi adta a végső lökést a dúlaképzéshez, ez a történet jut eszembe.”

Dúla keresésében segíteni tudnak a Magyarországi Dúlák Egyesületénél (Module), a TAVAM-nál (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért) és a Várandóskönyvtár szerkesztőségében.

További cikkek a rovatból
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Színház élmény a Gellért-hegyen Színház élmény a Gellért-hegyen
– Come, come! Sit down, please! This is my Ppppub! – invitál tört angolsággal, a szabadtéri előadás egyik színésznője (Lovas Emília), a képzeletbeli kocsma tulajdonosa. A többi nézővel együtt, mit sem sejtve, leülünk a fűre, vagyis a kocsma legjobb asztalához, ahol éppen a konfliktus kellős közepébe csöppenünk.
Örök megvetés hulljon a fejetekre! Örök megvetés hulljon a fejetekre!
A Budapest Környéki Törvényszék augusztus 6-ára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadások ügyében.
Elég már a megjátszásból Elég már a megjátszásból
Tavaly írtam egy blogbejegyzést Szilveszter alkalmából. Önvallomás volt és egyben felszabadító fogadalomtétel. Abban a bejegyzésben bevallottam, hogy időnként nem cselekszem a társadalom által meghatározott „helyes” mérce szerint, sőt hibázom, néha vakmerőségből és csak azért is felszabadítom magam a konvenciók alól. Nem akarok, és nem tudok mindenki előtt tökéletesnek és tisztességesnek látszani. Elég, ha annak látnak, aki tényleg vagyok, esetlenül és vétkesen, de őszintén és nagyon is emberien. Első leszek a tökéletlenek között.
Emberek vagyunk, segítenünk kell egymáson! Emberek vagyunk, segítenünk kell egymáson!
Önnek mi jut eszébe Romániáról? Valószínűleg sokan nem választanák elsőre a legkívánatosabb turistacélpontnak. Számomra mégis egy megvalósult álom helyszíne, ahová lehetőségem nyílt most elutazni egy tíznapos tréning alkalmából. A Roma Youth – European Youth elnevezésű tréninget a román származású cigány ember, Daniel Derbeldinger szervezte, hét ország küldötteinek részvételével
Mi lesz holnap? Mi lesz egy év múlva? Mi lesz holnap? Mi lesz egy év múlva?
Nincsenek túl sokan, kilenc-tíz gyermek összesen. Középiskola előtt állnak szinte mind. Ismerik egymást évek óta, együtt élnek a bentlakásos iskolában, Nógrád megyében. Igazán tudhatják, hogy mi a másik álma, vágya, gondolata.
Szabadságot Geréb Ágnesnek! Szabadságot Geréb Ágnesnek!
Engedjék meg nekem, hogy egy kicsit elkanyarodjak választott témámtól, a Tudatos Családtervezéstől. Ugye ismerjük a történetet Geréb Ágnesről, a szakemberről, aki merészelt másként gondolkodni.
Abortusz ügyekről Abortusz ügyekről
Zeng a sajtó, mindenhol az orvosról beszélnek, aki több mint száz magzatot vett el, illegálisan. Engem, mondjuk, érdekelne, mi bántja jobban a közvéleményt: hogy megtette, vagy hogy nem jogszerűen? Magyarországon szigorú rendje volt eddig is a terhesség-megszakításoknak. Most még ezen is szorítani szeretne a kormány, elmenve egészen az abortusz tilalmáig.
Tudatos Családtervezés IV. Tudatos Családtervezés IV.
– Most maga igazából mit csinál nálunk? – Hozzátok jöttem, hogy együtt játsszunk. – De mit fogunk csinálni? – Hát, beszélgetünk kicsit. Kezdjük is!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink