Legrissebb

Boraink csillogása a világ reflektorfényében

2011. július 18. | kutivili

A 12. VinAgora gáláján jártunk

A VinAgora versenyről már írtunk itt a gálát megelőzően, most csak röviden foglaljuk össze róla a tudnivalókat. A VinAgora hazánk egyik nemzetközi borversenye, melyet a szakma Európa bor-iránytűjének nevez. Maga a verseny három napon keresztül tartott június közepén. Ez idő alatt a borbírálók folyamatosan szemrevételezték, szájukba vették, majd kiköpték a versenyre küldött bormintákat. Munkájuk teljes józanságot és koncentrációt igényel, ezért a bor megízlelése után egy csészébe köpik a vizsgált italt. Ezután pontokkal minősítették őket. A legmagasabb pontszámokat elérő kiemelkedő borokat fényesen csillogó érmekkel jutalmazták. És a végén az elcsigázott meggyötört borbírák fáradtságos munkájának gyümölcsét a borrajongók arathatták le, akik ellátogattak a gálára. Melyről nyugodt szívvel kijelenthető, hogy egészen sajátos hangulata van.

Ez évben már tizenkettedik alkalommal gálázhatunk a VinAgora verseny után. Idén, fővárosunk szívében lévő Boscolo New York Palota konferenciaközpontjában. Az üvegpalotaszerű helyszín nagyon jól illett az eseményhez. Kellően nagystílű volt a felső tízezerbe tartozó borokhoz, pezsgőkhöz. A portán vettük át a belépő karszalag-jegyet. A hosszan elhúzódó rendezvényt meg lehetett szakítani pihenéssel, evés-ivással, majd aznap többször is visszatérhettünk.

Az aulában jó néhány borászat külön standdal képviseltette magát az eseményen. Ilyenkor a legjobb, ha a borász jelen van saját standjánál, a kíváncsiskodók tudnak vele személyesen beszélgetni. Így tett például a közvetlen és kedves egri borász, dr. Dula Bence. Rengetegen rohamozták meg kérdéseikkel, és a sok érdeklődés egyre több energiával töltötte fel. Észrevehetően a gála legnépszerűbb személyisége volt.

A tágas, már-már önálló mini gálát mutató előteret elhagyva a nagyterem következett. A borok végeláthatatlan rengetegétől a borrajongónak pontosan olyan gyomorszorító érzése támad, mint a gyereknek (vagy az örökifjú felnőttnek) a hullámvasút látványától, közvetlenül a beszállás előtt. Egyértelműen elválasztották egymástól a különböző kategóriájú borokat, külön részlegen kóstolhattuk a magyar vöröseket, a külföldi vöröseket, a magyar fehéreket és a külföldi fehéreket, az édeseket, a pezsgőket – valamint a nagy borok között inkább frissítőként kóstolt rozékat.
A hangulat, mint mindig, remek volt. Idén is rengeteg külföldi jött kóstolni. Ilyenkor jó móka magyarként hozzájuk csapódni és velük együtt tesztelgetni, összehasonlítani a külföldi borokat az azonos kategóriájú hazaiakkal, ahogy ezt nagyon sokan meg is tették.

A bor közös nevezőre hozta a jelenlévőket: az emberek – függetlenül attól, hogy neves borbírálók voltak, a Nemzetközi Borakadémia tanárai vagy csak borkedvelők – kedvesek és nyíltak voltak egymással, együtt kóstoltak, beszélgettek. A hely szép volt, a hangulat nagyon jó, a versenyeztetett borok választéka pazar. A rajongókban talán csak az eseményen kiállító pincészetek borászainak hiánya fájt kicsit. Hiszen a legtöbben a borászokkal szeretnek beszélgetni. Velük igazán jó megvitatni, mi is történt a szőlő telepítése és a bor poharunkba töltése között. De ahogy múlt az idő, egyre inkább úgy tűnt, Dula Bence e jeles napon az egész hazai borász-társadalmat képviseli. Mind többen gyűltek köré, és itták a szavait, meg persze a 2005-ös, ezen a versenyen arannyal jutalmazott Egri Bikavérét. (Erről beszámolunk a kóstolási jegyzetben.) Dula doktor szerint területeinkben nagy lehetőségek vannak, de nagyon sok tényező okozza, hogy közel sem tartunk még ott, ahol tarthatnánk. Például hogy a szakma hogyan tekint a bikavérre.  Kellő szabályozással el kellene érni, hogy csak olyan bikavérek készülhessenek, amelyek világszerte öregbítenék a hazánk hírnevét. Főleg mostanában kellene összefogni, és saját produktumainkra koncentrálni, hiszen boraink nemzetközi reflektorfénybe kerültek. Persze vannak pozitív dolgok is: a Külügyminisztérium felvette a VinAgora borgálát az EU soros elnökség kísérő programjai közé.

A mostani eseménnyel kapcsolatos legjobb hír, hogy ismételten gyönyörű eredményeket értek el boraink. Elhoztak négy Champion díjat – ezt a különböző kategóriák legjobbjai kapták meg. És a hatból négyet magyar tétel érdemelt ki. Ez óriási eredmény. Ezen kívül harminchárom aranyat és hatvannyolc ezüstöt is kiosztottak a hazai versenyborok között.

Idén a gála legizgalmasabb, és legszínesebb borait emeljük ki a kóstolási jegyzetből. Lássuk sorban, melyek voltak ezek.

Somogyi Tibor, Villány, Merlot, 2006: Áfonyás színvilág, mélyrubin, de szépen játszanak benne a lilás árnyalatok. Nagyon sűrű, megforgatva egész egyedien, szinte rostosan tapad fel a pohár falára. Illatában őrületesen koncentrált, faeper, szépen megaszalódott gyümölcsök, föld, ibolya és ribiszke. Ízében telt, az egész szájat betölti, vibráló. Itt is az aszalt gyümölcsök és az eper meghatározóak. Lecsengése hosszú és nagyon gyümölcsös.

Figula, Tihanyi Merlot válogatás, 2009: Különleges, lila és közepesnél mélyebb rubin közt játszó, fényesen csillogó szín. Illatát tejcsokoládé vezeti be, majd kandírozott gyümölcsök, telt aromák. Ízében bársonyos, vastag, de nem nehezen iható. Nagyon komplex, csupa gyümölcs, kissé behízelgő édesség, és izgalmasan változó ízvilág. Nagy potenciálú bor. Bemutatja a fajta lágyságát, komolyságát és színes játékosságát.

Casas del Toqui SA, Chile, Cabernet sauvignon Terroir selection, 2008: Nagyon mély, átláthatatlan, feketébe hajló mély szín. Illatában a bors dominál, mögötte szilva, füstösség, paprikásság. Nagyon vastag alapanyagnak bizonyul a szőlő, melyből préselték. Ízében letaglózó töménység, sok borssal, és lekváros sűrűségű szilvás gyümölcsösséggel.

Gál pincészet, Szigetújfalui zweigelt rozé, 2010: Világos, hasított eper színű, nagyon élénk és tiszta megjelenésű. Illatában szintén epres, vadmálnás és tutti-fruttis illatok sejlenek fel. Ízében nagyon izgalmas, versenyeznek egymással a friss gyümölcsök: eper, alma, egres, és ehhez trópusi gyümölcsös és banános ízek társulnak. Nagyon egyedi, gyönyörű, nehezen abbahagyható rozé. Nem véletlenül emeltük ki, a kategória Champion díjas bora.

Dula Bence, Egri Bikavér, 2005: Opálosan csillogó, közepesnél mélyebb rubin izgalmas árnyalataiban játszik, téglavörösbe hajló széli gyűrűvel. Megforgatás után kimérten csorog le a pohár falán. Illatában nagy érettséget és mélységet mutat: ikrás áfonyalekvár, aszalt meggy, némi vanília, és a háttérben kellemes bőrös illat és magas kakaótartalmú feketecsokoládé. Ízében rendkívül összetett, ereje teljében van. Gyönyörűen vibráló savak, közepesnél nagyobb test, az egészet egy tejszínes málnakrémes struktúra egységesíti, hosszú és kellemes lecsengéssel. Természetesen arannyal jutalmazták a versenyen. Jó példa a tökéletesen arányosra megkomponált nagy vörösborra, mely a világ bármely pontján megállná a helyét nagy vörös kóstolókon.

H. Stagnari/Uruguay, Tannat Viejo, 2008: Átláthatatlan feketés, tintás szín. Illatában sok-sok gyümölcs, első szippantásra frissen préselt meggy illata tűnik fel, melyet szépen megaszalódott gyümölcsök kavalkádja egészít ki. Ízében mintha szilva levét kortyolnánk. Rendkívül alkoholos, sűrű szövésű, szinte szilvapálinkás ízvilágú és töménységű bor, nagyon behízelgő, már-már foszlóskalácsba hajló extrakt-édességgel.

Takler Pincészet, Syrah Reserve, 2008: Látványa komoly vörösbort igér. Mély rubin színvilág, sötétlilás, kékes árnyalatokkal. Már illatában is lehengerlő: égetett bőr, keleti fűszerek, földesség, olvasztott csokoládé, a háttérben narancshéj. Ízében először mokkás, sok-sok érett gyümölccsel, a szájban megforgatva kökénylekváros ízekkel. Hihetetlen kerek, selymes, egész szájat betöltő, fenomenális bor. A kategória Champion díjas bora

További cikkek a rovatból
Cigány hősök ’56-ból Cigány hősök ’56-ból
„Elmentünk a Rudas fürdőbe, onnan jöttünk haza, és akkor már álltak a villamosok. Azt kiabálták, hogy aki magyar, velünk tart. Hát, mondom, én megyek velük, mint a franckarika. Persze, hogy megyek. Mert én egyszerre magyar, meg cigány is vagyok” ...
Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza
Amikor 2009 őszén Magyarországra látogatott a Német Futball Szövetség delegációja, valamint a legnagyobb német roma szervezet, a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma vezetője, Romani Rose, végigjárták a rasszista támadások helyszíneit...
Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten
Django Reinhard követői, valamint a Perpignanból érkezett roma zenekar is fellépett a Sziget Fesztivál Roma Sátrában. A Vano Bamberger & Band Németországból érkezett hozzánk, a Tekameli Franciaország délkeleti részéről, amely vidék csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket.
Már tizenévesen nagyzenekarok élén Már tizenévesen nagyzenekarok élén
Sárközi Lajos még csak húsz éves, de már annyi szólista tapasztala van, mint kevés pályatársának. Tanulmányait ötévesen, klasszikus hegedűvel kezdte. Tízévesen beleszeretett a dzsezzbe, és azóta ezt a két műfajt párhuzamosan műveli, kimagasló szinten.
!DelaDap | Add az ütemet! !DelaDap | Add az ütemet!
A magyar uniós elnökség egyik hivatalos záróeseménye lesz a Soproni Volt Fesztivál szerdai programja. A European Gipsy Rocks napján roma és nem roma együttesek lépnek fel a kontinensünkről. Ott lesz a világhírű Emir Kusturica filmrendező (Macskajaj) és zenekara, a brit Asian Dub Foundation, a román Mahala Rai Banda, és az osztrák !DelaDap formáció.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Izzó mező Izzó mező
Tizenhárom évesen kezdett festeni Kállai Henrik, és azóta számtalan kiállítása volt idehaza és külföldön. A fiatal művészt a festészet mellett érdekli a film is, és hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészeti foglalkozásokat.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink