Komolyan

Jobboldali győzelem

2011. július 19. | Forgács Marietta

Az időközi választások nem mindig dobják fel a híreket. De mindig élénkül a figyelem, ha Gyöngyöspatáról van szó. A 2800 lakosú településen rekordszámú, nyolc polgármesterjelölt kívánta megmérettetni magát, és megmutatni, hogy egy olyan helyen is van kiút a konfliktusokból, ahonnan húsvét hétfői kirándulásnak álcázva menekítették ki a romákat, ahol félkatonai táborokat szervezett a Véderő egyesület, és ahol a rendőrök járőrözése ellenére is kocsmai verekedés tör ki – romák részvétele nélkül.

A jelöltek közt indult az eddigi alpolgármester asszony, a cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, a Véderő parancsnoka, de a lehetséges jelöltek között szerepelt egy panziótulajdonos is, és a Jobbik megyei alelnöke is.

„Azért indulok, mert a Jobbikkal fel kell venni a harcot, de demokratikus úton” – nyilatkozta még múlt héten a kisebbségi önkormányzat vezetője, ifj. Farkas János, aki 300 roma szavazóra számított.

A településen élő romák leginkább – a szélsőjobb előretörése miatt – az eddigi alpolgármester asszonyba, Matalik Ferencnébe és ifj. Farkas Jánosba, a kisebbségi önkormányzat vezetőjébe vetették bizalmukat. De az utóbbi jelöltről már napok óta suttogták, hogy egy másik jelölt javára akár visszalép.

A választások eredménye szerint a visszalépés a jobbikos Juhász Oszkárnak kedvezett. A hajnali adatok szerint a jobboldali induló a szavazatok 33,8 százalékát szerezte meg, 433 vokssal.

Úgy tűnik, szombat estével elúszott a remény, hogy a romák megmérettessék magukat. Hogy a visszalépésnek mi lehetett az oka, csak találgatni lehet. Talán fenyegetés állhat a háttérben, talán a felismerés, hogy a település még nem kész arra, hogy roma polgármestere legyen. Tény viszont, amit Danyi Sándor, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője mondott a Népszabadság tudósítójának, hogy még ha minden roma Farkasra szavaz, matematikai esélye akkor sem lett volna a poszt elnyerésére, hiszen a gyöngyöspataiak többsége a mostani viszonyok mellett egészen bizonyosan nem adta volna a voksát egy cigány polgármesterre.

Farkas János azt mondta, a demokratikus viszonyok megteremtése érdekében lépett vissza. Jelöltségének egyetlen célja volt: megakadályozni a szélsőjobb előretörését Gyöngyöspatán. Nekünk, tévénézőknek, újságolvasóknak pedig csak a csüggedés marad. Mikor jutunk el oda, hogy tisztességes, demokratikus harcban maradjunk akár alul, vagy mutassuk meg azt, hogy ha egy roma jelöltnek bizalmat szavaznak, akkor ne éljen vissza lehetséges szavazói bizalmával, és ne lépjen vissza az utolsó percekben? Mi marad így az ott élő romáknak? Vajon összekészítették már a batyut egy újabb hirtelen jött kiránduláshoz?

Nekünk – tévénézőknek, újságolvasóknak pedig nem marad más, mint hogy reménykedünk abban, a jövőben nem történik semmi olyan esemény Gyöngyöspatán, ami miatt a településről hallhatunk…

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink