Beszélgessünk

Politikusként telefonálni, civilként szenvedni

2011. július 21. | Bogdán Péter

Mohácsi Viktória

Mohácsi Viktória

A mai politikai helyzet frusztrálja Mohácsi Viktóriát, a liberális politikust, volt európai parlamenti képviselőt. Elmondása szerint neki jelentette a rendőr a tatárszentgyörgyi gyilkosságnál, hogy kétszázas szög ment Robika fejébe.  Akkor döntötte el, hogy nem ér annyit a párt, a politika, sem pedig az egész misszió, hogy engedjen a politika nyomásának. Ez a mandátumának a végét jelentette. Eddigi tevékenységeit a következőképpen összegezte: amíg politikus volt hatékonyabbnak ítélt meg egy telefonbeszélgetést döntéshozó politikustársával, mint az elmúlt kétéves civil munkáját. Azt állítja, tudja, milyen civilként szenvedni, politikusként dolgozni, és milyen cigánytelepen élni, Brüsszelben pedig lakást bérelni…

-          Hogyan kerültél kapcsolatba az SZDSZ-szel?

-          Kezdetben inkább emberjogi aktivistaként, mint politikusként tevékenykedtem. Hogy aztán pont jó időben, jó helyen tudtam lenni – amikor a szocialisták a választási kampányukban megígérték az oktatási deszegregációt, majd ezt én emberi jogi aktivistaként számon tudtam kérni az akkori liberális miniszteren – az teljes véletlen volt, mint ahogyan az is, hogy akkor, 2002-ben, a legnagyobb meglepetésemre, állásajánlatot kaptam az Oktatási Minisztériumtól. Igazából ekkor kezdődött…

-          Visszanézve hogyan értékeled a miniszteri biztosi munkásságodat?

-          Már az elején tudható volt, hogy a szocialisták nem fogják a ciklus végéig hagyni a liberálisoknak a miniszterséget, ezért csak két évünk volt arra, hogy elindítsuk az egész országra kiterjedő oktatási reformot. Szakmailag minden tervünket alátámasztottunk, minden egyes deszegregációs vonatkozást elhelyeztünk a közigazgatási és politikai rendszerben, és ki tudtuk sakkozni a véleményeket. Ez arra volt jó, hogy alaposan felkészüljek a politikai, jogi érvekkel, melyekkel végigvittem egy-egy döntést. Nagyon sokszor előfordult, hogy a saját párttársaimmal szemben kellett vitáznom. Nagyon sok esetben a miniszterrel sem értettünk egyet, ennek ellenére megszülettek a deszegregációs rendelkezések. Büszke vagyok a teljesítményünkre.

-          És mi a véleményed az EP-képviselői munkádról?

-          Európában a deszegregációs törvényt szerettem volna „életre kelteni”. Direktívát arra vonatkozóan, hogy tiltott legyen az iskolai szegregáció, ami lehetséges az itthoni jogrendszerben. Ez azonban nem sikerült. Ehelyett egy civil szervezeti együttműködést sikerült létrehozni, melynek hozadéka kilenc EP határozat a romák kötelező integrációjáról. Ezt a kilenc határozatot én indítványoztam, liberális társaimmal együtt.

-          Az EP-képviselők hogyan tekintettek a roma témákra?

-          Összehasonlítva a magyar helyzettel: az EU-ban szabadabban, magabiztosabban  feszegették a szegregáció és a diszkrimináció ügyét. Sokszor kimondták, hogy a vérünkben van a vándorlás. Ezt akkor hangoztatták, amikor fölvetettem, hogy Európának új migrációs szabályokat kell létrehoznia, mert nincs válasz, jogszabály arra a belső migrációs kérdésekre, mely kizárólag a romákat érintette – az olasz vagy a francia kitelepítések során. Attól, hogy kimondjuk: Európában tiltott a diszkrimináció, és szabadon mozoghatunk az EU határain belül, még nem szűnik meg a cigányfóbia, és a nyugati tagállamok sem hagyják abba a kitelepítéseket. Itthon, mint tudjuk, a cigányfóbiában szenvedők egy csoportja gyilkosságokat is elkövetett.

-          Az SZDSZ hogyan reagált arra, hogy bevetetted magadat a roma gyilkosságok kezelésébe?

-          Számtalanszor figyelmeztettek, hogy ne vegyek részt benne, mert a gyilkosság  bűncselekmény és nem politika, én pedig nem vagyok rendőr. Onnantól vált a politika részévé, hogy napirendre vétettem itthon is, az EP-ben is.  Amikor Tatárszentgyörgyön lefüleltük a rendőröket, akkor fordult a kocka. Azóta veszélyben érzem az életem.  Amikor az ötéves gyermeket meggyilkolták, nekem jelentette a rendőr, hogy kétszázas szög ment Robika fejébe. Az ottani szemtanúk azt mondták: úgy ki volt nyílva a feje, mint a tubarózsa. Akkor döntöttem el, hogy sem a székem, sem a párt, sem a politika, sem pedig az egész misszió, amit elképzeltem magamnak, nem ér annyit, hogy ezt szó nélkül hagyjuk. Siker volt! Ráadásul a gyilkossági ügyekben kinyomoztak titkosszolgálati érintettséget is, létrejött – SZDSZ-es vezetéssel – az ad hoc bizottság, amelyik a titkosszolgálat érintettségét vizsgálta. Az érintettség feltárásának bizonyítékait nyolcvan évre titkosították, vagyis ezzel a döntéssel gyilkossági bizonyítékokat minősítettek államtitokká.

-          Mi történt veled az EP-képviselői mandátumod lejárta után? Azonnal megszakadt a kapcsolatod az SZDSZ vezetésével?

-          Nekem nem voltak olyan kapcsolataim – kivéve néhányat –, amelyekben biztonságban érezhettem volna magamat az SZDSZ-ben. Ahogy a mandátumom lejárt, abban a pillanatban visszatért a korábbi civil életem.

-          Ez mit jelent?

-          A korábbi életemben nem volt benne a liberális párt.

-          Tehát hónapokig munkanélküli voltál?

-          Most is munkanélküli vagyok. 2009. július 15-én járt le a mandátumom.

-          Ebben a kiterjedt kapcsolatrendszerben nem akadt senki, aki azt mondta volna, hogy veled akar dolgozni, mondjuk a civil szférában?

-          Ott is megromlott a viszonyunk.

-          Miért?

-          Pletykákból hallottam, hogy az elszántságom, határozottságom miatt nem kívánnak velem együttműködni.

-          Túlságosan erős egyéniség vagy?

-          Mindent elkövettem annak érdekében, hogy törvénymódosítások tucatjai megszülessenek, és hogy Magyarország megkapja a sokmilliárd eurós roma támogatásokat. Ha ezekre gondolnak, akkor megértem. Ahhoz, hogy ezeket elérje az ember, harcolni kellett. Lehet, hogy ez az egyéniségem része lett.

-          Az elmúlt másfél évben miből éltél? Bejelentkeztél munkanélküli segélyre?

Anyasági segélyt kértem. Nem vagyok jogosult munkanélküli segélyre. Mert politikusnak lenni nem munkaviszony, hanem megbízási jogviszony, ami után nem vagyok jogosult különböző munkanélküli támogatásokra. Tíz fillér munkanélküli segélyt sem kaptam.

-          Akkor eltart a férjed?

-          Szegénykém, ha tudna, összetenném a két kezemet. Ugyanolyan helyzetben vagyunk, mint bármelyik másik cigány ember, aki munka nélkül van ebben az országban. Annyi a különbség, hogy a nyelvtudásomat ki tudom használni.

-          Hogyan?

-          2007-ben a munkatársaimmal létrehoztuk a Mozgalom a Deszegregációért Alapítványt, és a képviselői mandátum lejárta után ott lettem igazgató. Az összes gyilkossági ügyről jelentéseket készítettem magyar és külföldi hírügynökségeknek, újságíróknak, emberi jogi szervezeteknek, illetve az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. Nemzetközi megfigyelők, jelentéstevők, újságírók, jótevők látogatnak Magyarországra. Ilyenkor, legtöbbször a terepmunkájuk során alkalmaznak tolmácsként.

-          És ebből mennyi pénz jön be?

-          Nem tudom pontosan, változó. Érdeklődéstől függ, a nyomozás állapotától, az EU-s elnökség releváns akcióitól.

-          Mi most a legfontosabb célod?

-          Az alapítvánnyal egy gyermekvédelmi programon dolgozunk. Ennek következő állomása a különleges gyermekotthon létrehozása. Az otthonban – amennyiben elérjük a célunkat – csupán 12 gyermeket tudunk „megmenteni”, kb. 4-5 év alatt. Tudom, hogy a normál tagozatos áthelyezések igazi gátja financiális, hiszen az intézmények elesnének az emelt normatívától. Ennek a költségét fedezni lehetne EU-s forrásokból, és megoldódna sok tízezer állami nevelt sorsa. Elkeserít, hogy mi csak egy tucattal dolgozhatunk. Amíg politikus voltam, egy telefonnal többet el lehetett érni, mint kétéves  civil munkával. Ez nagyon hiányzik. Rossz ezeket megélni úgy, hogy tudom, milyen civilként szenvedni, és politikusként dolgozni.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink