KomolyanVideók

Gyöngyöspata bevétele

2011. július 22. | GGy

„Hamarosan az Ön otthonában is”


Polgármesternek választották vasárnap a Jobbik helyi képviselőjét a Heves megyei Gyöngyöspatán. Akik követték a településen zajló eseményeket, nyilván tudják, hogy március óta a település a társadalmi konfliktus, a feszültségek mellett politikai harc színtere is. A faluban már nemcsak a többség és a romák között éles a szembenállás, a polgármester- választással a jobboldal is darabokra szakadt. Ez intő jel lehet a parlamenti pártok számára, hogy egység nélkül is nyerni tudott a Jobbik jelöltje. Hogy rend lesz Gyöngyöspatán, az valószínű, de az is, hogy a béke sem jön létre. A következő napok és hetek kérdése, hogy a képviselőtestület hogyan tud együttműködni a településen Juhász Oszkárral, az újonnan megválasztott polgármesterrel.

Az előzmények röviden

Évtizedekig átlagosnak mondható település volt Gyöngyöspata a bűnügyi statisztikákat, valamint a romák és a nem romák közötti ellentéteket tekintve. A mátraaljai borvidéken található falu központjában gótikus stílusban átépített, Árpád-kori templom található, amely szép számmal vonzotta a turistákat egészen addig, míg a település el nem híresült a fellobbanó etnikai ellentétről és a polgárháborús hangulatról, amelynek főszereplői a Jobbikhoz kötődő Magyar Gárdából alakult Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJPE) és az általuk megfélemlített helyi romák lettek. Az általunk megkérdezett helyi nem romák nagy része szerint az első problémák a rendszerváltás után jelentkeztek. Mindennapossá váltak a nem romák elleni inzultusok és bűncselekmények, roma kamaszok nyíltan szidalmaztak idős embereket, kertjeikből kisebb- nagyobb értékeket tulajdonítottak el. A helyi iskolában is voltak konfliktusok. 2010 decemberében hárman ájulásig verték éppen Juhász Oszkár fiát, akit az incidens után át is írattak másik iskolába. Egyébként a romák is elismerik, hogy néhány családdal és tizenévessel vannak problémák. A sérelmek sokasága mostanra összegyűlt az emberekben, és a rendteremtés iránti vágyban jutott kifejezésre. Ennek „köszönheti” a falu az SZJPE és a többi félkatonai szervezet megjelenését.

A település rendszerváltás utáni nagy vesztesége, amit ugyancsak a romák számlájára írnak, hogy Gyöngyöspata nevezetessége, a Kecske-kő nevű domb – amelynek lábánál a romák többsége él – pusztasággá vált az elmúlt húsz évben azáltal, hogy a romák feltörték a domboldalon lévő nyaralókat, pincéket, és mindent elvittek, ami mozdítható volt. Vannak, akik a Kecske-kő pusztulására nem így emlékeznek. Simó István vállalkozó – aki ugyancsak indult a mostani polgármester-választáson – elmondása szerint másokkal egyetemben azért hagyta veszni a telkét, mert nehezen volt megközelíthető, sokszor az autó tengelyéig ért a sár, és mindent elborított a gaz. A rendszerváltás előtt még érdemes volt ott termelni, de aztán a gazdák máshol vettek földeket, és nem pazarolták többé energiáikat a gazdaságtalan hegyoldalra.

Akárhogy is volt, a felsorolt okok indokolták, hogy a gyöngyöspatai nem roma lakosság Vona Gábor Jobbik-elnökhöz fordult, aki aztán idén március elején Juhász Oszkár és a SZJPE csaknem kétezer tagja társaságában végigmasírozott a településen. A tüntetést a „cigánybűnözés” ellen tartották, ami után legalább 200 fő fekete egyenruhás maradt a településen két héten át, hogy a háborús filmekre emlékeztető ellenőrző pontokat tartsanak fenn. Azokon át közlekedhettek a helyi romák a faluban. A kialakult feszült helyzet hatására április 18-án lemondott a település független polgármestere, Tábi László, s ezután új választást kellett kiírni Gyöngyöspatán.

Az egység megbomlása

Eszes Tamás a Véderő parancsnoka

Eszes Tamás a Véderő parancsnoka

A polgármesteri székért folyó küzdelem új konfliktushelyzetet teremtett. Egészen addig egység mutatkozott Juhász Oszkár, a Jobbikhoz kötődő SZJPE és a hozzájuk csatlakozó Véderő és Betyársereg, valamint az őket támogató lakosság között. Ezt az egységet jelzi az a petíció, amit a 2800 lakosú faluban pár nap alatt több mint ezer gyöngyöspatai lakos írt alá március közepén. Azt kérték, hogy a romákat megfélemlítő és a többségi lakosok biztonságérzetét garantáló egyenruhások továbbra is maradhassanak a településen. A településen élő romák szerint az ő megfélemlítésük volt az egyetlen és közös cél a petíció aláírói között, de Tábi László lemondásával új helyzet állt elő.
Ekkor már nem értettek egyet mindenben azok, akik összefogtak ellenük. Nemzetközi hírévű vált ekkorra a településen izzó konfliktus, és a romák elleni fellépést sokan – például a Berliner Zeitung, a Le Monde, az AP amerikai hírügynökség, a Washington Post tudósításai, valamint Brüsszel és az amerikai nagykövetség is – ellenezték, főleg a Véderő háromnaposra tervezett harci kiképzőtáborának megtartását az április 22-vel kezdődő hétvégén. Egyesek szerint ezt már a szavazatvesztéstől félő, mérsékeltebb irányba elhúzó Jobbik vezetése is sokallta, és ez lehetett az egyik legfőbb oka annak, hogy Juhász Oszkár, az SZJPE és Eszes Tamás, a Véderő vezetője között kibékíthetetlenül megromlott a viszony. Végül a Véderő a harci táborát nem tarthatta meg, ami Eszest meglepetésként érte, mivel a tábor megtartása előtti héten még a rendőrséggel, az önkormányzattal és a romákkal egy közös megbeszélésen egyeztetett, sőt az önkormányzat roma közmunkásokkal takarítatta ki és tette járhatóvá a táborhoz vezető utat. Ám a rendőrség végül úgy döntött, hogy a tábor első napján őrizetbe veszi Eszes Tamást és a Véderő egyenruhában lévő tagjait garázdaság szabálysértés miatt. Később a bíróság ezt megalapozatlannak tartotta, így a Véderő tagjait kiengedték.

Kampány

Juhász Oszkár

Juhász Oszkár (jobbra)

A polgármesteri székért induló jelöltek mindegyike hasonló programmal indult: a rend és a közbiztonság megszilárdítását, munkahelyek teremtését és az összefogás fontosságát hangsúlyozták. A választók rövid lakossági fórumon tudhatták meg, ki hogyan képzeli el a település jövőjét, az események időpontjáról pedig szórólapokról és a falu hangosbemondójából tájékozódhattak. Egyedül Juhász Oszkár kampánya emelkedett „hangosan” a többi induló csöndes lakossági tájékoztatója fölé.

Juhásznak a választás előtti két hétben négy alkalommal jelent meg a Gyöngyöspatai Hírpótló Híradó című lapja „Az igazság szabaddá tesz” jelszóval. A Jobbik által támogatott újság rendszeresen Juhász Oszkár gondolataival kezdődött, de megszólalt a lapban a rendpártiságáról hírhedt Érpatak független és Tiszavasvári jobbikos polgármestere. Interjú készült Vona Gáborral, és rendszeresen olyan hangnemben írtak a többi induló jelöltről, amit a legtöbben sérelmeztek és mocskolódásnak tartottak. A Juhász Oszkárt jól ismerő egyik jelölt szerint a lapok egyik leginkább kifogásolható része az a hirdetés volt, amely „Hamarosan az Önök otthonában is” felszólítással reklámozta a 2010 decemberében bejegyzett Carabinieri Hungary Kft.-t és annak szolgáltatását, amelynek a védelmi rendszereit az önkormányzatok is támogatják – állítják a hirdetésben. A csendőrség olasz nevét használó vállalkozás Juhász Oszkár kampányfőnökének, Pichler Gábor Györgynek a tulajdona. Ő egyben a Gyöngyöspatai Hírpótló Híradó kiadója és felelős szerkesztője is –ahogy a lap impresszumában olvasható. Juhász programjai között is szerepel a cég egyik szolgáltatásának, egy vészjelző rádiós rendszer kiépítésének szándéka a „kritikus” területekre, ahol támadásjelzőként használhatnák az igénylők, akik szeretnék, hogy rövid időn belül a helyszínre érkezzen a segítség. A rendszer egyébként orvosi segélykérésre is alkalmas, amint ezt már néhány hónapja Juhászék egy közbiztonsági fórum keretében tudatták a lakossággal.

A választás napja

Ifj. Farkas János

Ifj. Farkas János

„A Jobbik elérte a célját” – mondta keserűen a választási eredmények ismeretében a helyi cigányvajdának titulált roma vezető, idősebb Farkas János, aki vasárnap délelőtt még elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Jobbik jelöltje nyerné meg a választást összesen 433 szavazattal. Reggel még bizakodó volt a vajda fia is, aki előző este jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől. Ifjabb Farkas János nem indokolta meg visszalépésének okát, de többen úgy vélik, hogy a kormány kérése állt a háttérben. Ha valóban így volt, akkor a kormányzat is abban bízhatott, amiben a romák, hogy a korábbi választások is úgy dőltek el Gyöngyöspatán, hogy kampányra nem volt igazán szükség, hiszen mindig a cigányok aspiránsa lett a befutó. De most nem így történt.

A romák szavazatai alighanem csökkentették a függetlenként induló – Juhász állításai szerint a Fidesz támogatta – Matalik Ferencné esélyeit, aki a település köztiszteletben álló alpolgármestere, civilben a háziorvos asszisztense. A győztes Juhásztól 100 szavazattal elmaradó Matalikné sem tippelt volna önmagára a választások előtt, ő az „erősebb kezű” szintén, függetlenként induló Bernáth Magdolnát tartotta esélyesnek, aki végül 274 szavazatot kapott. A taktikázás során valószínűleg azt hagyták ki a számításból a romák, hogy a nyugdíjazása előtt álló Matalikné számára nem volt túlságosan vonzó a lemondott polgármester idegeit felőrlő vezetői poszt. A latolgatásban egyébként Juhász győzelme ellen szólt az is, hogy az őszi önkormányzati választáson alig több mint 60 szavazatot kapott, így a képviselőtestületbe sem kerülhetett be.

Károk a „csata” után

Valósítsa meg az álmait, de ne másoknak kárára – utalt az egyik polgármesterjelölt még a választási kampány hetében Juhász Oszkárra és a március után kialakult feszült helyzetre. A pénztárcáján érzi ennek hátrányait a már idézett Simó István vállalkozó is, aki elindult a jelöltek között, de végül csak 26 szavazatot kapott. Az utolsó helyre került panziótulajdonos arról mesélt a választások előtt, hogy március óta a forgalma jelentősen csökkent, lagzikat, rendezvényeket mondtak le, és azok is elkerülik a települést, akik korábban Gyöngyöspatán át utaztak Hatvan és az autópálya felé.

Hasonlóan látja a helyzetet Juhász Péter, a TASZ romaprogramjának munkatársa is, aki a Klubrádióban a polgármester-választás után elmondta, hogy megdöbbentő gazdasági következménye lett a Jobbik gyöngyöspatai masírozásának. A Szebb Jövőért Polgári Egyesület és a Jobbik jelenlétének hatására lejjebb ment a telkek értéke, fogynak a borvásárlók, folyamatosan mondják le a vadásztársaságok a rendezvényeiket, az esküvőket a panziókban.

Kérdés, hogy a Jobbiknak ez a taktikázása más településen is bejön-e, és az is kérdés, hogy a Fidesz-kormánynak erre van-e valamilyen stratégiája. Gyöngyöspatán a kormány kőkeményen megbukott – vélekedett Juhász Péter.

Konzervált békétlenség

Több megkérdezett is úgy véli, hogy a békétlenség megmarad a településen. Leginkább Eszes Tamás megállapítása igaz, aki szerint a településen lévő jelenlegi feszültség forrásban lévő húslevesre hasonlít, ami alatt takarékra vették a lángot. Eszes Tamás most, a vereség után azt hangsúlyozta, hogy nekik nincs bajuk a romákkal. Jelen maradnak a településen, a harci tábort is megtartják a közeljövőben, tervezik a sportélet fellendítését. Bizonyára lesznek tagok a karate edzéseken, amivel Eszes a fiatal szavazókat vonta el Juhásztól, mert a voksok 10,5 százalékát szerzete meg.

Juhász személyiségét leginkább Hartyányi és Eszes ismeri. Szerintük nem biztos, hogy sokáig együtt tud dolgozni a képviselőtestület, amelynek Matalikné és Simó István is tagja. A testület először pénteken ül össze, és arról döntenek, miképpen kívánnak együttműködni az új polgármesterrel. Nagyon nagy kérdés, Juhász Oszkár milyen viszonyt alakít ki a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal. Mert választási programjának néhány sora intő jel lehet a romák számára. „Aki a felkínált lehetőségekkel nem kíván élni, és továbbra is folyamatosan a kialakítandó renddel szemben tesz, annak egyet tudunk majd mondani: Isten vele!

A húsleves most takarékon fő.

Lemondásra biztatják a gyöngyöspatai önkormányzat képviselőit

A Facebook oldalán közzétett nyílt levélben a gyöngyöspatai képviselő testület feloszlatását kérte a Partners Hungary Alapítvány, amely gyöngyöspatai közösségi kerekasztalt hozott létre. A képviselőtestület lemondásával és egy új választás kiírásával leváltható lenne a vasárnap megválasztott Juhász Oszkár, aki a Jobbik színeiben győzött a polgármester-választáson.
A kezdeményezők abban bíznak, hogy a szavazástól távol maradó állampolgárok mozgósításával, a romák és a polgármesterjelöltek közötti, közös érdekeken alapuló együttműködéssel visszaszorítható lenne a Jobbik és a szélsőjobboldal a településen.

NYÍLT LEVÉL GYÖNGYÖSPATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉHEZ

Tisztelt Matalik Ferencné, Alpolgármester Asszony és Dr. Kecskés Mária, Simó István, Ludányi Ferenc, Dudás József, Felföldi Gábor, Simó István Képviselő Testületi Tagok!

Gyöngyöspatán vasárnap győzött Juhász Oszkár, a Jobbik polgármester jelöltje.
A Jobbik örömünnepet ül országszerte. Bevett egy újabb várat, mely jobb sorsra érdemes. Az utcán hamarosan csendőrség masírozik majd, a Jobbik, ha politikai érdekei úgy kívánják, nagygyűléseivel lerohanja majd a települést.
Ne nyújtsanak támogatást ehhez!

A kormány – bár nem tehetné –, feltehetően minden eszközzel azon lesz, hogy Gyöngyöspata ne jusson állami forrásokhoz.

Gyöngyöspata ha akarják, ha nem, a figyelem középpontjába került. Olyan állatorvosi lóvá vált, melyből a jövőben vagy csatakos harci ló, de akár megszelídített táltos is válhat.

Most az Önök kezében van a döntés: hagyják, hogy a település a nagypolitika játszótere legyen, vagy megállítják a lavinát, s bízva a helyi közösség mozgósítható erejében, valamint a kormányzat támogatásában, megállítják a szélsőséges jobbratolódást.

Senkinek nem mindegy, de főként a pataiaknak nem, hogy 5 év múlva Gyöngyöspatáról a jó borok, a gyönyörű mátrai táj, vagy a mintaszerű csendőrség, és az erőszakra építő megoldások modellje jut eszünkbe.

A választási eredmények megmutatták, hogy bár a legtöbb szavazatot Juhász Oszkár szerezte, a falu választópolgárai szavazataikat többségében nem a szélsőséges jobboldalra adták le. Jó esély van arra, hogy – okulva a polgármester választás hibáiból – a szavazástól távol maradó állampolgárok mozgósításával, a közös érdekek mentén a romákkal való és a polgármester jelöltek közötti együttműködéssel a Jobbik és a szélsőjobboldal visszaszorítható.

Bízzanak a helyi közösség erejében, a demokratikus, konszenzusra és közösségi tervezésre építő együttműködésben, a konfliktusok békés kezelésének lehetőségében!
Sok olyan műhely, szakmai csoport, szervezet van ma Magyarországon, akik készek arra, hogy az Önök igényeinek megfelelően, szakmai támogatást nyújtsanak Önöknek abban, hogy Gyöngyöspata a békés és demokratikus fejlődés útjára lépjen.

Kevés olyan pillanatot kínál a történelem, amikor visszafordíthatók a nem kívánt események.

KÉRJÜK ÖNÖKET, OSZLASSÁK FEL A TESTÜLETET, ÉS HELYEZZÉK ÚJ ALAPOKRA A TELEPÜLÉS JÖVŐJÉT!
MA MÉG MEGTEHETIK! ÖNÖKÖN AZ ORSZÁG SZEME!

Budapest, 2011. július 22.

A Partners Hungary Alapítvány és fejlesztő csapata
a gyöngyöspatai közösségi kerekasztal kezdeményezői
(Deák Éva, Dr. Herbai István, Kukity Kriszta, Ferenczi Andrea, Tóth Éva, Wagner János, Szombati Kristóf, Kalina Yvette, Polyák Teréz)

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink