Egészségünkre

Nyáresti borköltemények

2011. július 27. | kutivili

A sűrű vörösborokért rajongók nehezen vészelik át a meleg időjárást. Nem azért, mert egyébként nem szeretik a forró nyarat, hanem inkább mert nem kortyolgathatják kedvenc vörösüket anélkül, hogy ki ne verné őket a víz. De nem is nagyon kell ragaszkodni ilyenkor a kedvenchez, ugyanis annyi a sok jó fehér és rozé, hogy lehet választani egy nyári kedvencet is, ami kifejezetten hűsítő, nyugtató hatású egy forró nyári nap végén.

Miért is van, hogy nyáron könnyen leizzadunk a vörösbortól? Ráadásul az ember nehéznek érzi az ivását, míg a behűtött, könnyed fehér és a rozé kifejezetten kellemes. A sűrű vörösborok nagy beltartalmúak, és olykor az alkoholtartalmuk is magas. Ezzel szemben egy hideg fehér vagy rozé könnyen iható, alkoholtartalma alacsonyabb, friss, gyümölcsös, citrusos ízvilágú, és közel sem annyira sűrű, mint egy vörös. Bár sokak szerint ez tévhit, ugyanis éppenséggel hazánkban préselnek sok, a vörösbort megszégyenítően sűrű, tartalmas fehéret.

Csak egy egyszerű példa, szemléltetésül. Ha valaki nyáron, a nagy melegben megeszik egy tál forró marhapörköltet nokedlivel, az alaposan megfekszi a gyomrát. Miért? Mert túlságosan tartalmas, és a szervezetnek nehéz megbirkózni vele. Míg egy olívaolajon sütött csirkemell zöldsalátákkal körítve frissítő, igazi nyári étel. Éppen ez a helyzet a borokkal is. A frissítő dolgok segítenek átvészelni forróságot, akár ételről, akár italról van szó.

De hiába is esne jól sokaknak a meleg estéken nyakló nélkül kortyolgatni a nyári borokat (hiszen: könnyű üdítők), azért mégsem szabad megtenni. Dietetikusok mondják, hogy bármilyen jóleső is, óvatosnak kell lenni az alkoholfogyasztással, még ha frissítőnek, üdítőnek is érzünk, mondjuk egy hűvös, szamócás ízvilágú rozét. A meleg miatt nagy a folyadékigényünk, az ásványianyag- és vitaminveszteségünk. Az alkohol azonban további folyadékot von el a szervezettől. Vagyis ha valaki rákap a nyáresti borozgatásra, akkor még több folyadékot kell bevinnie, lehetőleg inkább víz vagy gyümölcslé formájában a nap során. Ha pedig sportol, akkor megduplázódik a folyadékigénye – ezt nyáron különösen fontos észben tartani. A legkönnyebben úgy lehet megoldani, hogy az ember mindig tart magánál egy üveg vizet, és folyamatosan kortyolgat belőle. Nem szabad eljutni a szomjúság érzéséig, mert akkor már a szervezet veszíti a folyadékot és az ásványi anyagokat. De ha elég vizet iszunk, akkor is figyelni kell arra, hogy mennyi bor fogy el. A férfiak maximális napi adagja 4 dl, a hölgyeké 2-2,5 dl.

Nézzünk néhány igazi nyári fehér és rozé gyümölcsbombát, néhány tartalmasabb tételt a hűvösebb napokra – a listába becsempésztünk egy áradóan gyümölcsös, könnyed vöröset is.

Kvassay Levente Villányi sauvignon blanc 2010: Már illatában is ropogós és friss, rengeteg egressel és zöldalmával. Színében tiszta, csillogó, halvány zöldes reflexekkel. Ízében izgalmas, szinte robbanó feszes friss gyümölcsök, és egy kevés széndioxid, ami hihetetlenül jól áll neki. Nehéz abbahagyni.

Matias Pincészet Pécsi chardonnay barrique 2009: Tartalmas fehéret ígérő aranysárga szín. Illatában ásványos; barack és túlérett gyümölcs jegyeivel. Ízében vajas selymesség, sok érett körtével és barackkal.

2HA Szőlőbirtok Szent György-hegy Pinot gris (szürkebarát) 2008: Színe csillogó aranysárga. Megforgatás után szépen tapad a pohár falára. Az illata lehengerlően sokrétű, rengeteg túlérett szőlővel, szépen megaszalódott sárgabarackkal és sok-sok ásványossággal. Ízében is dominál az érett szőlő, melyhez némi banán, valamint sok fehér húsú aszalt gyümölcs is társul. Ez a hűvösebb nyáresték itala.

Kvassay Levente Villányi kékfrankos rozé 2010: Szép, tartalmas szín, a félbevágott szamócánál kissé mélyebb szín. Illata nagyon érdekes és behízelgő, vegyes gyümölcs, faeper, citrusfélék. Ízében egyedi mélység és tartalom, sok meggyel, eperrel, némi délies mangós árnyalattal. Ízében krémes, ugyanakkor lendületes és friss. A rozé egyedi megfogalmazása egy 25 éves fiatalembertől, aki Villány egyik nagy reménysége.

Szigetújfalui Gál Pincészet Zweigelt rozé 2010: Világos, hasított eper színű, tiszta megjelenésű. Már illatában rendkívül üdítő, friss gyümölcsök kavalkádja érezhető. Íze az illat ígéretéhez híven egres, almás-körtés, licsi, ananász. Rendkívül feszes bor.

Kvassay Levente Villányi portugieser 2010: Szép színvilág, a közepes rubinnál mélyebb, lilás, kékes árnyalatokkal. Finom, tiszta és áradó. Erdei-gyümölcsök, sok-sok meggy. Savai feszessé teszik, de struktúrája kellemes, krémes, ráadásul könnyed; nem nehéz belefeledkezni.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink