Egészségünkre

„Elzászoztunk” a Millenáris parkban

2011. július 28. | kutivili

Közeli ismerősöm nemrég érkezett haza Franciaországból, és nem győz áradozni az ottani vásárokról. És nemcsak a zseniális bordeaux-i borokról, a champagne-i pezsgőkről, a mustárkülönlegességek millió változatáról, vagy éppen a Calvados almapárlatokról mesél, hanem arról a különleges hangulatról, amit át kell élni.

Nem hittem, hogy egyhamar megtapasztalhatom a helyszínen az érzést, viszont a dolog házhoz jött: nemrég francia kirakodóvásárt rendeztek a budai Millenáris parkban. A csábító lehetőséget csak azért gondoltam át többször, mert tudtam, hogy ugyanezen a napon Bikavér ünnepet tartanak Egerben. De végül igent mondtam a barátaimnak, és a nyár talán addigi legforróbb napján útnak indultunk, természetesen abban a reményben, hogy hamarosan hideg francia pezsgőkkel hűtjük le magunkat.

Azért is választottam ezt a helyszínt, mert bizonyítani szeretném elfogulatlanságomat. Ugyanis sorozatosan foglalkozom a hazai borokkal, most viszont épp ideje  egy kicsit kitekinteni, hogy a legelismertebb bornagyhatalom italairól írjak. Barátaimmal megkóstolhattuk a Chateau Lafite birtokról származó bort. A Lafite egyik érdekessége az, hogy a valaha eladott legdrágább bort ennek a birtoknak a szőlőjéből készítették 1869-ben. Néhány hónapja licitáltak rá egy árverésen, több mint kétszázezer dolláros áron, azaz körülbelül 47 millió forintért kelt el.

De térjünk vissza magyar valóságba. Akik kíváncsiak voltak a francia vásári hangulatra és eljöttek, azoknak minden ott töltött perc megpróbáltatás volt. A 40 fok körüli melegben sehol nem találhattak fedelet a fejük fölé. Persze be lehetett húzódni az árnyékba, mondjuk egy pohár hideg francia fehérbor társaságában. A rendezvény középpontjában Elzásznak, Észak-Franciaország egyik legcsaládiasabb vidékének bemutatása állt, főleg a gasztronómiára fókuszálva.

Ez a vidék a kristálytiszta fehérborairól, pezsgőiről és hűsítő habzóborairól ismert, ezek közül most sokat meg is kóstolhattunk. Bár a kánikulában ezek az italok igazán kellemesek lehetnek, meglepő módon mégis a Normandiából érkező almapárlat, a Calvados volt a legnépszerűbb, amely nagyon tömény, alkoholtartalma 40-45% körüli. Az elzászi régió kulináris csodája a bor-út, ami a legszebb szőlőültetvények között vezet, és három kilométerenként érint egy-egy pincészetet. Ezen kívül a terület gasztronómiai specialitásai a strasbourgi kuglóf, a mézeskalács és a kolbász. A csillogó elzászi nedűkhöz a speciálisan érlelt kolbász az egyik legjobb kísérő falat.

A Millenárison rendezett bemutatót igazán érdekessé tette, hogy nemcsak ezekkel a különlegességekkel lehetett megismerkedni, hanem össze is lehetett hasonlítani a népszerű hazai ízekkel. Kóstolhattunk ugyanis Bács-Kiskun megyei biotermékeket, észak-alföldi mézeskalácsot és pálinkát. Megemlítendő még a gyermek- és sportprogramok gazdag kínálata: a vállalkozó kedvűek például szimultánt játszhattak Pintér József sakknagymesterrel. Zenéről a Franciaországból érkezett Wandoo Orchestra gondoskodott, karakteres, izgalmas muzsikájával.

Néhány izgalmas ital a francia nap kóstolásaiból:

Sclumberger L. P. A. Pinot Gris 2006: A legenda szerint a szőlő Magyarországról került Elzászba, valamikor a XVI. század körül. A magyar elnevezése szürkebarát. Nézzük, milyen az elzászi változat! Színe mély aranysárga. Illatában érettebb déligyümölcsök, vaníliásság. Íze lágy és kellemes, szinte vajasan krémes, az aszaltbarack dominál benne.

Schlumberger Les P.A. Riesling 2005: Már kóstolás előtt érdekessé teszi az információ, hogy 2007-ben bekerült a világ 100 legjobb bora közé. Lássuk! Színében kristálytiszta, csillogó, sárgás-zöldes árnyalatokkal. Illata áradó és tömény: narancshéj, citrusfélék, zöldalma és rengeteg ásványosság. Íze fiatalos, a hordós érlelésnek nyoma sincs, itt is sok-sok friss gyümölcs és ásványosság, feszes savakkal.

Carabas Chardonnay 2008 (ejtsd: sárdonné): A világ talán legdivatosabb fehér fajtája, nagy népszerűségnek örvend. Színárnyalata közepes citromsárga. Illatában nagyon sokrétű: trópusi gyümölcsök, banános, citromos dominanciával, a háttérben frissen pirított kenyér aromáját fedeztük fel, de ez nem nyomta el a bor zamatát. Egyébként a pirított kenyér vagy más pörkölési ízjegyek akkor figyelhetőek meg a borban, ha frissen kiégetett tölgyhordóban érlelték (barrik hordós érlelés).

Champagne G. Brut Excellence: Igazi nemes pezsgő. Színe halvány aranysárga. Illatában először visszafogott, majd egyre inkább nyílik, árad. Elsőre friss, virágos illatok, majd rengeteg szőlő, és ehhez aszalt körtés jegyek csatlakoznak. Ízében ugyanezek: szintén a friss szőlő, sőt frissen préselt fehérszőlő mustja tölti be a szájat; ezt egy kis aszalt barack és aszalt ananász egészíti ki. Végig visszafogott, elegáns.

Chateau D.B.F. Calvados: Az esemény legnépszerűbb itala a normandiai almapárlat. Színében aranysárga. Illatában lehengerlően sűrű, tömény és áradó. Hasonló illatvilág, mint a mi panyolai almapálinkánk esetében. Ízében is rendkívül sűrű és ütős. Érett, szépen megaszalódott almák, almachips, ezt kiegészíti az aszalt sárgabarack és a datolya. Lecsengése hosszú és áradóan gyümölcsös. Minden porcikája tiszta Panyola-„fíling”.

Rothschild Chateau Lafite 2007: A világ egyik legtehetősebb családjának legszebb bordói szőlőjéből készült vörösbor. Fentebb említettük, hogy mostanában jutott hozzá az 1869-es évjárathoz valaki 47 millió forint körüli dollárért. Persze, rögtön meginterjúvolták, hogy mi a hosszú távú terve a borral. Erre a vásárló elmondta, hogy néhány hónapon belül kinyitja, és megissza a barátaival, mert már nagyon kíváncsi, hogy mit rejthet a palack. Talán hallunk majd a kóstolási tapasztalataikról. Addig is nézzük a birtoknak, sőt ugyanennek az összeállításnak a 2007-es verzióját! Színében ragyogó rubin. Nagyon messze áll az átláthatatlan fekete színvilágtól. A pohárban megforgatva könnyednek tűnik, közepes testet ígér. Illatában nagyon fiatalos, még nem csiszolódott össze: kaktusz, menta, majd rengeteg szeder és finom meggybefőtt. Ízében is a meggy dominál, bár rengeteg a szilvára és a vaníliára, tölgyfahordós érlelésre utaló jegy. Kellemes, elegáns, jól iható bor, habár a 2007-es a terület gyenge évjáratai közé tartozik. Reméljük, lesz alkalmunk kóstolni a 2009-es Lafite-et is, amelyet úgy harangoztak be, mint az eddigi legnagyobb bordói évjáratot. Egyébként 2009-ről itthon is ugyanezt mondják, hogy ha szépen összeállnak a borok, talán a legnagyobb hazai évjáratként könyvelhetjük el. Ha néhány év múlva lesz alkalmunk összekóstolni a 2009-es bordói és a hazai nagy vörösöket, akkor mindenképpen megosztjuk tapasztalatainkat az olvasókkal.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink