Zenés-táncos

Sziget 2011: A Roma Sátor sztárjai

2011. július 30. | GGy

A Roma Sátorban idén is különleges zenei programokkal várják a Sziget Fesztiválon a roma zenét kedvelőket. Az idei programot az elmúlt tíz év kedvenceiből állították össze a szervezők, megfűszerezve új ínyencségekkel is. A fesztivál augusztus 10-ével kezdődik és öt napon át várják a kelet-európai és a roma zenei kultúra sokszínűségét kedvelőket a Roma Sátorban.

Szerda – Első nap

Magyar-román fúzióval – Poros feat. Magyarpalatkai Banda – indít a Roma Sátor programja. A Poros zenéjében az ősök hangja éled újra.  A koncert érdekessége, hogy több zenész generáció számára mesterként tisztelt Magyarpalatkai Banda nagy öregjei és a fiatal generáció képviselői is fellépnek. Őket követi a Vano Bamberger & Band. A harmincas években aktív zenész volt az első szintó cigány művész, aki nemcsak tehetséges gitáros volt, hanem egy teljesen új zenei irányzat elindítója is. Franciaország délkeleti része csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket. A camargues-i illetőségű Gypsy Kingshez hasonlóan, a Tekameli együttes is roma zenészekből áll, akik katalán rumbán és flamencón nőttek fel. A Besh o droM egy képzeletbeli világ zenéjét tárja elénk. Ebben a világban a szomszédos népek ismerik, szeretik és játsszák egymás zenéjét. Különböző tradíciók szabadon keveredhetnek egymással és a modern hatásokkal. A Goulasch Exotica Dj, alias Jutasi Tamás már megtáncoltatta a Roma Sátor vendégeit a chillout, downtempo zenei alapokkal dolgozó, funk-rock-dzsessz-etno őrületére. Masszív ritmikai alapokra világzene és népdal-részletek, drum&bass, funk, csárdás és minden egyéb, mi szem-szájnak – és fülnek ingere.

Csütörtök – Második nap

Athe Sam! aagyis az Itt vagyunk! fesztivál öt éve színfoltja a magyar kulturális életnek. Lényege: a romák itt vannak, romáknak és nem romáknak is bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ága. A kilencvenes években Skopjét is elérte a hip-hop hullám, új színnel gazdagítva az ott élő fiatal romák zenei palettáját. A Šutka Roma Rap helyi „ízre” alakított és roma nyelven énekelt zenéje gyors népszerűségre tett szert a fiatalok körében, akik minden haragjukat, lázadásukat, elégedetlenségüket ki tudták adni magunkból. A Kal jelen pillanatban a szerbiai világzene egyik legütősebb produkciója. A Rock’n Roma csapat életérzése a rock’n'roll, zenéje a balkan bluesba oltott urban beats. Ugye emlékszünk még a nyolcvanas évek legendás folk-punk zenekarára a The Pogues-ra? Hát az Amsterdam Klezmer Band ugyanazt produkálja, csak ők klezmerben nyomják. Scratchy volt az első, aki a Roma Sátorban elindította az azóta már megkerülhetetlenné váló koncertek utáni lazulást. A legendás londoni Gypsy Hotel törzsvendégeként ismert DJ olyan előadókat kísért, mint a Clash, a The Pogues és a Gogol Bordello.

Péntek – Harmadik nap

Az 1993-ban alakult, és a beás cigány zenét talán legautentikusabb tolmácsoló Kanizsa Csillagai együttes a Magyarországon élő cigányok kultúrájából lovári, beás és romungro dalokat ad elő hagyományőrző népi viseletben. A Transkapela zenekar a tavalyi év Folk zenei díjazottja volt Lengyelországban. Inspirációjukat azok a 19. és 20. századi falusi bandák adják, amelyek a régiót járva mindenkinek zenéltek a soknemzetségű Kárpátokban. A Söndörgő együttes az egyik leglendületesebb, legambiciózusabb fiatal zenekar, amely a Magyarországon oly népszerű balkáni zene egyik specifikus ágát, a tambura zenét viszi tovább, ezúttal a francia Baltazar Montanaro hegedűjátékával kiegészülve. Giani Lincan Hollandiában élő cimbalomművész immár másodszor vendége a Roma Sátornak. Neve és muzsikája nem ismeretlen azoknak, akik vele együtt úgy gondolják, hogy ennek a sokáig kísérőhangszerként funkcionáló zeneszerszámnak főszerepet kell betöltenie. DJ Tagada párizsi törzshelyén, a La Javában a tradicionális és kortárs kelet-európai, dél-itáliai és török zene bemutatásának szenteli idejét. A öröm és a melankólia között ingadozó repertoárja tapsra, énekre, ugrálásra, sőt kiabálásra invitálja közönségét.

Szombat – Negyedik nap

A Bihari Cigányzenekar 2005-ben alakult Debrecenben hajdú-bihari és onnan elszármazott, a fiatalabb korosztályt képviselő tanult zenészekből. Egyike azoknak, amelyik a klasszikus, magyar cigányzenét játsszák, hagyományos hegedű-brácsa-bőgő-cimbalom felállásban, magyar nótával, orosz balladákkal, balkáni sztenderdekkel kiegészítve. A tavaly alakult Vojasa zenekar tagjai mind ismert zenészek, akik az oláh cigány zenét szinte az anyatejjel szívták magukba. Nevük jelentése „kedvvel”, amit azonnal megértünk, ha meghalljuk a zenéjüket. Rádzsasztán kulturális nagykövetei is megérkeztek a Szigetre! A Dhoad Gypsies of Rajasthan együttes magját négy testvér alkotja, akik immár hét generáció óta elkötelezett tolmácsolói őseik zenéjének. Az idén 10 esztendős Roma Sátor méltó megkoronázása lesz Esma Redzepova fellépése. Az isteni hanggal megáldott, 14 éves kora óta koncertező Esma nemcsak a macedón zenei kultúra jelképe. Személye a cigányzene számára épp oly meghatározó, mint Maria Callas az operának vagy Ella Fitzgerald a jazznek. A Gypsy Sound System DJ Olga és Dr. Schnaps véletlenszerű találkozásának az eredménye. Az őrült táncmulatságot rendező sound system zenéje a tradicionális roma, rézfúvós, elektro, ragga-klezmer, balkáni és keleti ska, távol-keleti trip-hop, indiai drum & bass, spanyol rumba, amire DJ Olga románul, lengyelül és oroszul énekel.

Vasárnap – Ötödik nap

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső és környékének legismertebb zenekara. A harmonikás Csernavec Jóska és testvérei a neves helybeli cigányzenész dinasztia leszármazottai. Az egyik legbulizósabb zenei formáció, a Parno Graszt legújabb, negyedik lemezét mutatja be a Roma Sátorban. Ha azt gondolnánk, hogy Svájc a nyugalom és a rendezettség szigete, hallgassuk meg a Traktorkestar rezesbandát, és mindjárt megváltozik a véleményünk. Milyen lehet az, ha három zurna, két davul, egy derbuka, egy klarinét és egy szaxofon egyszerre szólal meg? A válasz egyszerű: letaglózó! A Kumpanya Istanbul hat isztambuli roma zenésze olyan energiákat szabadít fel, amely nem hagyja érzéketlenül az őket hallgató közönséget. A Berlinski Beat estéjén utcazene, klubhangzás, multikulturális zenészek, lengyel, német tubás, cseh trombitás, Gypsy King énekes, kelet- és nyugat-berlini ütősök lesz a felhozatal, tehát minden összetevő megvan ahhoz, hogy ez az utolsó este felejthetetlen maradjon.  A Roma Sátor idei programját DJ Soko zárja, aki némiképp kilóg a belgrádi szubkulturális életből, hiszen a boszniai születésű DJ-nek szerb és horvát vér folyik ereiben, és régóta Berlinben él. Ahogy ő mondja magáról: egy boszniai úgy érez, mint egy (katolikus) horvát, úgy álmodik, mint egy (ortodox) szerb és úgy szeret, mint egy muszlim (bosnyák).

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista Komoly manőverek csellón – Duka Elemér csellista
Nagy élmény olyasvalakit élőben hallgatni, aki a hegedű jóval nagyobb méretű testvérén olyan virtuozitással játszik, mintha az egy félkezes, könnyen „bejárható” hangszer lenne. Duka Elemér nem véletlenül ismert és elismert zenésze napjaink pezsgő komolyzenei életének. Csellójátéka kristálytiszta, virtuóz és könnyed.
Türelmes srác Türelmes srác
Lassan már egy éve, hogy Farkas Zsolt megnyerte az Ének iskolája című tévés tehetségkutató versenyt. A fiatalember most 15 éves, és az utóbb egy esztendeje azzal telt, hogy fellépett jó néhány koncerten. Egy budapesti szórakozóhelyen találkoztunk vele, ahol az új lemezéről is énekelt.
Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos Vérprofizmus több szólamban – Vörös Tamás cimbalmos
Vörös Tamás olyan könnyedséggel, és vérprofi pontossággal játszik a milliónyi húrból álló cimbalmon, ami nagyon nagy ritkaság. Bár a hegedű volt a legelső hangszere, mégsem az lett az igazi, de az első találkozás a cimbalommal egyértelmű és mindent eldöntő volt számára.
Somnakaj Somnakaj
Több ismert hazai művész előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. Mi az egyik nyilvános próbán jártunk. Az ősbemutató a Művészetek Palotájában lesz április 4-én, este héttől. Nézze meg videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink