Kesernyés Bikavérünnep
A Bikavérünnep kiváló lehetőség lenne arra, hogy a legnépszerűbb magyar vörös küvének jó hírét vigye. Javíthatna azon a rossz összképen, ami a pénzhajhász tömegtermelők miatt alakult ki. Ehhez azonban világszínvonalú fesztiválra lenne szükség, ami csak és kizárólag a borra koncentrál. Sajnos, ez idén nem így alakult.
Pozitívum: az idei már a tizenötödik Bikavérünnep volt Egerben, ezúttal az Érsekkertben. Harminchat egri borászat negyvenöt küvét mutatott be. Tizennyolc étterem komponált a különböző tételekhez illő ételeket. Többen is bemutatták a legújabb fehérbort, az Egri csillagot. Ez tradicionális helyi fehér fajtákból házasított ital, amelynek előírása szerint nem lehet több benne harminc százaléknál az illatos fajták aránya. Szép, érdekes, egries, karcsú fehérbor.
A bikavér felhozatal szép volt. Jó látni, hogy készülnek olyan, egyedi és egries házasítások, amelyek „nagy” vörösnek számítanának bárhol a világon. Sok, de még nem elég egri borász törekszik arra, hogy helyreállítsa a bornak a tömegtermelők által tönkretett képét.
Negatívum: Egy borünnep koncentráljon a termőföldre és a borra, továbbá legyen méltóságteljes. Az idei túl populárisra sikeredett. Több volt a cukorkaárus, mint a bikavér. Nyilván a rengeteg bódé felállításával akarták nyereségesebbé tenni az eseményt. A vattacukorra meg az „édes piros” borra nagyobb is volt a kereslet, mint a bikavérekre. És jöttek látogatók kizárólag azért, hogy csúnyán lerészegedjenek. Őket a mentők vitték el…
Egyenleg: Sok tehetséges borász képezi magát, bejárja az egész világot, hogy átfogóbb képe legyen arról, mit lehet kihozni a magyar borokból. Mások pedig megszerveznek egy ilyen fesztivált, és egy kis plusz pénzért elfuserálják.
Utószó: dr. Dula Bence, volt hegybíró, a fesztivál egyik megálmodója a jövőben újra kezébe veszi az irányítást. Ha ismét olyanok lesznek a Bikavérünnepek, mint amelyeket egykor ő szervezett, azok megint kifényesíthetik az ünnepelt hírnevét.
Az értékeinket jobban kellene őriznünk.

















