BeszélgessünkKökény Attila blogja

Kökény Attila blogja/2.

2011. augusztus 4. | admin

Az elmúlt héten megtanítottam a legkisebb fiamat úszni. Jó érzés volt ám nagyon. Mindhármat én tanítottam meg. Most már úszik, mint béka a vízben. Nem szabályosan halad előre, de már bátor, hogy a mély vízbe merészkedjen. Hiába, az én fiam.

Zalakaroson pihentünk a családdal három vagy négy napig. Kellett ez már nagyon, de ennyi pont elég is volt a csendből. Aki egész nap jön-megy, éjszaka dolgozik, annak nehéz egyszerre csak turistának lenni. Csak az úszkálás, a medence, szauna meg az evés. Jó volt, de azért szeretem én ezt a Pestet. A zsongást. Igazi pesti gyerek vagyok ám. Anyámék már itt éltek, amikor én megszülettem. A négy testvérem is itt él a családjával. Apám – Isten nyugtassa – elment már, de anyám a mai napig itt él, egyedül. Kemény asszony. Van tartása. Minden héten felmegyek hozzá, éppen ugyanúgy él, mint annak idején, egyedül csinálna mindent. Na, ez egy másik gondolkodás. Anyámnak a legfontosabb még az volt, hogy a lány szűzen menjen férjhez. Erre kellett a nagy esküvő. Ha nem adták a lányt, akkor szöktek a fiatalok. „Egy asszonynak a kincse a tisztasága” – mondogatta anyám.
A feleségem tisztességes asszony, jó asszony. Volt, hogy nem voltam hozzá mindig hűséges, bevallom, nem vagyok rá büszke, de nem is tagadom. Volt ilyen. Azt hittem, megtehetem, nagy életet éltem… De az asszony, az Aranyom mindig tudta mi a dolga: soha nem csalt volna meg engem. Ő megbocsátott nekem, de tudta, hogy én soha nem bocsátanék meg neki, ha hasonlót követne el. Azonnal elhagynám őt. Nem a gyerekeimet, mert őket soha, de elképzelhetetlen, hogy a feleségem mással legyen, más is lássa őt, és érezze, meg ilyenek, aztán meg velem. Azt nem. Elviselhetetlen szégyen. Félreértés ne essék. A hűség fontos mindkettőnknek. De a férfi azért más természet, mint a nő.
Éppen múlt héten voltam egy táborban Balatonkenesén, ahol nagyon sok cigány gyerek is volt. Szeretek ilyen akciókon részt venni, mert tudom, hogy mennyire sokat jelent ez a szegény gyerekeknek. Bekapcsolódtam egy órába, ahol a tudatos családtervezésre tanították őket. Hogyan kell jól társat választani, meg mikor kell gyereket vállalni, ilyenek. Nagyon fontos erről beszélni már nagyon fiatalon, mert ez a korosztály már sokkal előbbre jár…
Nekik sem tudtam mást mondani. Van egy tizenegy éves lányom. Tegyük fel, hogy két év múlva megkérné egy jó cigány a kezét. Ugye, ez szokás néhány cigánynál. Na, én két lábbal dobnám ki azt a bátort. Hogy adnám már az én szép lányomat? Először tanuljon csak. Építse fel az életét. Hogyha arra kerül a sor a férje mellett, vagy akár egyedül is, de el tudja tartani magát. Legyen önálló. Meg sikeres.
Ha énnekem lenne beleszólásom a hagyományainkba, az első döntésem az lenne, hogy eltörölném, hogy a nők korán férjhez menjenek, csak azért, mert akkor még biztosan szüzek. Inkább tanuljanak. A férfiak pedig alapozzák meg a családjuk jövőjét. Ezt tanítom a saját gyerekeimnek is. Nem kell attól félni, hogy a nő okosabb lesz, mint az ura. Az egyik ebben jó, a másik abban. Engem nem zavarna, ha a feleségem okosabb lenne bármi másban. De mondjuk, ha zenében okoskodna, az már más téma. Akkor ott lehetnének viták.
De a lényeg: tudom, hogy azoknak a gyerekeknek, akikhez lementem vidékre, azzal adtam a legtöbbet, hogy ott voltam, láthattak, beszéltek velem. Több volt ez nekik, mintha csokit vagy ételt adtam volna nekik. Remélem, hallgatnak rám, megfogadják a szavam, és tanulni fognak. Ráérnek még szerelmeskedni…

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink