Egészségünkre

Borok és történetek ifjabb Kathy Horváth Lajossal

2011. augusztus 14. | kutivili

Ifjabb Kathy Horváth Lajos hegedűművészi pályáját már egész fiatalon eltervezte. Mindig törekedett az egyediségre, a sajátos stílus kialakítására. Egyszer, amikor vizsgázott a Zeneakadémián, Paganini 5. capriccióját adta elő, méghozzá olyan virtuozitással, ahogy az a szerzőn kívül csak keveseknek sikerült. Érdekes volt látni a vizsgáztató professzorok csodálkozását: nem hittek a fülüknek, ezért újra eljátszatták vele. A fiatal művész szerint a bor és a klasszikus zene között sok hasonlóság van. Például az, hogy az egyedi és nagy borhoz sok idő kell, mire különleges lesz, csakúgy, mint az egyedi és nagy művek előadásához.

A nyolcadik kerületi Tisztviselőtelepen beszélgettünk és kóstoltunk. Szép környék ez, kertes házas, régivágású, polgárias. Kellemes itt sétálni, olyan, mintha nem is a zajos fővárosban lennénk. Mikor megérkeztem, Lajos még gyakorolt. Miután befejezte, megkértem, ne tegye el a hegedűjét, szükség lehet rá még kóstolás közben. De már nyitom is az első bort, egy fahordós érlelésű olaszrizlinget, a Matias pincészettől.

FMK: Hogy tetszik?

Lajos: Az illata tömény, és ahogy megforgatom, testesnek látszik. Feltapad a pohár falára. Száraz fehérből ilyet csak jó évben lehet készíteni. Sűrű, gyümölcsös és fűszeres, nem könnyű darab, de kellemes.

FMK.  Mikor szeretted meg a bort?

Lajos: Anyukám Tokajban született. Nagyon szerette a tájat és a borokat, eljárt szüretelni a kedvenc területeire. Mindig úgy beszélt erről a vidékéről, mintha valamilyen csoda ország lenne. Így már tizenévesen úgy tekintettem a borra, mint valami különleges értékre, amit rejtélyes és szép történetek öveznek. Talán tizenhét lehettem, amikor először nyaltam bele a pohárba. Egy jól sikerült koncertemet ünnepeltük meg egy régóta dugdosott, 1975-ös, hat puttonyos tokaji aszúval. Simogatóan bársonyos volt, különleges ízű. Arra gondoltam az első korty után, hogy legszívesebben minden nap innék ebből egy kicsit.

FMK: Rendszeresen iszol bort?

Lajos: Igen, de nem édes, fehérborokat. Régóta foglalkoztat az egészséges életmód, és sok pozitív dolgot hallottam a száraz vörösborokról, az ezekben található antioxidánsokról. Így aztán elkezdtem naponta 2-3 dl vörösborral, és közben megismerkedtem a legjobb fajtákkal.

FMK: Mik a kedvenceid?

Lajos: Ha könnyűre vágyom, egy kellemes, hideg rozét iszom. De vörösben a sűrű, robusztus, fahordós érlelésűek a kedvenceim. A hazai vörösek nem állnak túl közel az ízlésemhez, régebben próbálkoztam a bikavérrel, de mivel mindig csalódás ért, így már nem keresem köztük az igazit.

FMK: Akkor itt a pillanat, hogy megkóstoljuk a következő bort, amely a szekszárdi Merfelsz pincészet 2008-as bikavére.

Lajos: Ne már, éppen bikavért iszunk?

FMK: Azt. Nem akarok elmélyülni a témában, de az azért fontos, hogy a bikavért sokan lejáratták. Vannak azonban remek borászok, akik olyan bikavéreket készítenek, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. De cseppet sem akarlak befolyásolni, döntsd el te, hogy milyen.

Lajos: A színe szép mély. Egész különleges, sötétlilás, jó nézni. És illatában is komoly. Érett gyümölcsöket érzek benne, melegség árad belőle. Az íze pedig kellemes, érett, lágy. Látod, ez most meglepett. Megvan az első kedvenc bikavérem.

FMK: Van valamilyen emlékezetes sztorid, ami kötődik a borhoz?

Lajos: Jó néhány éve Bécsbe indultam nyaralni, de a társaság miatt napról napra rosszabbul éreztem magam. Így nem is erőltettem tovább a dolgot, összepakoltam, és haza akartam jönni. Előtte azonban felhívtam egykori tanáromat, Sívó Józsefet, akinél a bécsi zeneakadémián tanultam. Találkoztunk, és felajánlotta, hogy maradjak nála néhány hétig. De hát nincs nálam a hegedűm – mondtam, mire ő: a Pietro Guarneri neked nem felel meg, fiam? (A világ legnemesebb és legdrágább hegedűinek egyike. – KV) Néma csönd következett, és amikor levegőhöz jutottam, annyi jött csak ki a számon: Dehogynem. Azután kérdezte, hogy szeretem-e a borokat, mire feleltem, igen, mégpedig azért, mert egészséges. És finom, és lazító is – vágta rá. Láttam, tetszett neki, hogy bár fiatal vagyok, mégis szeretem a bort. Sívó József ugyanis a magyar bor szerelmese volt, rendszeresen járt haza, hogy bevásároljon a kedvenceiből. Közölte, úgy fog kinézni a nyaralásom, hogy minden nap a 24 órából 22 gyakorolással töltök, kettőt pedig borozással és beszélgetéssel. Nagy rajongója volt a száraz tokajinak, de minden nap két-három különböző bort kóstoltunk, és összehasonlítottuk őket. Így megtanultam, hogy Tokaj nem csak az édes aszúban, hanem a száraz borokban is kiemelkedő. Azóta is szívesen iszom száraz szamorodnit vagy furmintot.

FMK: Ez tényleg jó: gyakorlás, majd jutalmul egy kis borozás a mesterrel. Folytassuk a tréninget: mit szólnál egy asszociációs játékhoz? Mondok egy komolyzenei művet, te pedig egy hozzá illő bort.

Lajos: Kezdhetjük.

FMK: Előtte kinyitom az utolsó bort, amelyből ma kóstolunk. Szintén a Merfelsz pincészeté, egy cabernet franc és cabernet sauvignon házasítás, a Szekszárdon kivételesen jó 2006-os évből. A neve Primus. Mit gondolsz róla?

Lajos: Ez tintafekete, szinte nem is lehet rajta átlátni. Olajos és sűrű, az illatát pedig harapni lehet. Egy keleti fűszerbazár jut az eszembe erről az illatkavalkádról. Az íze pedig az egész számat betölti. Krémes és sűrű, rengeteg érett gyümölccsel, meg mogyoróval, szilvával, csokival. Biztos vagyok abban, hogy ez a bor világszínvonalú. Csupa élet.

FMK: Pontosan így van. A különleges szekszárdi dűlőkön egy tehetséges, borász készítette ezt a világszínvonalú remekművet. De játsszunk is: komolyzene borral. Játssz néhány taktust, kérlek, hátha úgy jobban megy az asszociáció. Vivaldi, Négy évszak, Nyár

Lajos: Egy száraz fehérbor, jéghidegen. Mondjuk, jöhetne a Matias olaszrizling. Éppen olyan hűsítő, de közben tekintélyt parancsoló, mint Vivalditól a Nyár.

FMK: Mozart, A-dúr hegedűverseny. (Közben Lajos játszik a versenymű legszebb részeiből.)

Lajos: Valamilyen könnyű és friss, gyümölcsös, primőr rozé. Könnyed és légies mindkettő. Mozart minden művéhez rozét adnék.

FMK: Paganini első hegedűversenye? (Lajos ebből a legvirtuózabb részleteket játssza.)

Lajos: Ehhez a legnemesebb bordeaux-i borokat adnám. Vagy amit most kóstoltunk, a Primust. Pontosan annyira összetett, robosztus és különleges, mint a Paganini hegedűverseny. (Újra kezébe veszi a Primust.) Tudod, én ilyennek képzeltem a legnagyobb bordeaux-i évjáratok borait, mint ez a szekszárdi. Nem hiszem, hogy azok még ennél is jobbak, nagyobbak, élvezetesebbek lennének. Szerinted?

FMK: Remélem, hogy egyszer lesz majd alkalmunk összehasonlítani.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink