Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/1.

2011. augusztus 15. | Botos Nikolett
  • A tanoda program keretében arra nyílt lehetősége a sátoraljaújhelyi Romano Suno tanodának, hogy Lengyelországba vigye el diákjait. Az idei az első alkalom, hogy külföldi útra vihetik a szervezők a diákokat. Lakatos Tibor, a tanoda vezetője szerint fontos, hogy a roma gyerekek is lássanak világot, hogy a cigányok vándorlásáról többet lássanak, hogy új dolgokat ismerjenek meg. A tanoda összes diákja, harminc roma fiatal fog buszra szállni és a határt átlépni.
  • A romák integrációját segítő foglalkoztatási programot mutatott be a kormánynak, az önkormányzatoknak és a gazdasági élet szereplőinek a Roma Polgári Tömörülés vezetője, Makai István a közelmúltban, Budapesten. Eddig tizenhét cég csatlakozott a Roma Felzárkózás Európai Modellje című projekthez. Makai Istvánnal beszélgetünk.

Megkérdeztük az egyik cég vezetőjét is, aki már korábban csatlakozott a kezdeményezéshez. Király János a Laurus 2000 Kft. vezetője hatékonynak minősítette a modellprogramot, és ezért egyre több vállalkozást próbál rávenni a csatlakozásra.

  • Fehér Sándor szinte már gyermekkorában elhatározta, hogy mindenképpen hegedülni fog. Először édesapja és nagyapja volt a példaképe, akik megkövetelték Sándortól a mindennapi gyakorlást.  Csak ezután jöhetett a játék, bár Sándor a legtöbb esetben a hosszas gyakorlást is játéknak fogta fel. Hegedűművész szeretett volna lenni, de tanára Sivó József hegedűkurzusának hatására a tanításnak szentelte az életét. A zeneművészeti Főiskolán olyan szerencsés helyzetbe került, hogy példaképétől, Dénes László tanár úrtól sajátíthatta el a hangszeres játék tanítását. Most felkérték, hogy San Francisco egyik zeneiskolájában tanítsa növendékeit egy magyar hegedűiskola alapján.  Fehér Sándorral beszélgetünk.
  • Társadalmi célú reklámfilmet forgattak az ózdi Dr. Ámbédkar Gimnázium diákjai. „Ne ítélj, hogy ne ítéltess”, ezt a bibliai idézetet választották filmjük címéül. A többségükben roma tanulókat nevelő ózdi iskola diákjai megnyerték a társadalmi célú reklám, mint nem formális pedagógiai eszköz a középiskolákban című pályázatot és ezzel lehetőséget kaptak a filmforgatásra.  Döme Zsuzsanna történelmet tanít, most viszont rendezőként segíti a fiatalokat a toleranciaerősítő filmjük elkészítésében. A buddhista szemléletű pedagógus különösen fontosnak tartja, hogy a gyermekek nem csak a romákat ért kirekesztésről írtak, hanem  a muzulmánok és a hajléktalanok megpróbáltatásairól is.
  • Újabb lemezzel rukkolt elő a Budapest Bár zenekar. Az idén négy éves csapat eddigi albumai arany és platina lemezek lettek. Farkas Róbert a zenekar vezetője 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét vehette át a Budapest Bárban való munkásságáért.  Úgy véli azt a különleges hangzásvilágot, amelyet a Budapest Bár képvisel és művel, leginkább a különböző műfajokból érkező énekeseknek köszönhetik.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink