Beszélgessünk

A HÉT KÉRDÉSE: Iskolakezdés

2011. augusztus 30. | Nótár Ilona

Csütörtökön minden iskolásnak ünneplő ruhát kell húznia, hiszen újabb tanév kezdődik, mely megannyi izgalmat ígér, új barátságokkal, sok programmal, tanulással és remélhetőleg új ismeretekkel teszi gazdagabbá őket.

Azok a szülők, akik a tanév első napjaiban meg tudják tölteni a gyermekeik iskolatáskáját, könnyebb szívvel indítják naponta őket, de akiknek kevéske az útravalójuk, gondokkal terhesen várják a következő napokat.

Jónás Attiláné, Ózd:

Az uram nem dolgozik március óta. Addig közmunkán dolgozott. De most, hogy neki nincs munkája, nagyon nehéz. Három gyerekünk van, negyedikes a Ricsi, hatodikos a Karcsika és kilencedikbe megy a Gabi. Nem kell fizetnem a könyvekért, adja az önkormányzat, de azt is nagyon nehéz volt megoldani, hogy legyen füzet, táska, ceruza. Nem beszélve a cipőkről meg a ruhákról. A nagyobbak, amit kinőnek, kihordja a kisebbik, de a Gabika nagyon sovány, a Karcsika meg nagyobb darab, ugye nem minden jó rá. A cipő meg egyáltalán nem. Mindegyiknek vettem egy-egy füzetet, ceruzát, amit tudtam. Nem márkás, nem ilyen nagyzolós, de legalább lesz valami, amikor elindulnak. Muszáj megoldani, mert tanulni kell nekik. Ha már nekünk nem lehetett, legalább nekik legyen valami. De hát ebből a fizetésből éhen halni se lehet. Ha kifizetem a számlákat, két forintom sem marad semmire. Így is felszólítás alatt vagyunk gázból. Most vagy azt fizetem be, vagy a gyerekeknek veszek beiskolázásra valamit. Most ezt veszem meg, a következő hónapban meg amazt megkérem részletre, de nem tudom befizetni az első részt, mert az sok lenne…. Ha ki nem kapcsolják. Körülbelül olyan kilenc-tízezer forintot költök a legfontosabbakra a gyerekeknek, de mondom, egész nyáron veszegettem egyet-egyet, hogy azé’ legyen.

Lakatos Klaudia, Budapest:

A kislányom most lesz elsős. Megvettem neki mindent már, holnap lesz a szülői értekezlet. Persze, nagyon sok a kiadás, meg nehéz, de az ember megteszi a gyerekének. Inkább mi nem eszünk, de ami kell a gyereknek, azt megvesszük. Ne szégyenkezzen az iskolában. Hogy néz az ki, hogy a gyerek elmegy semmi nélkül? Legalább már az első napokban lássák, hogy ő is ugyanolyan, mint a többi. A gyerekek ma már nem olyanok. Egyből észreveszik, hogy a másik másabb, szegényebb, és nem akarom, hogy az én gyerekemet csúfolják vagy lenézzék ezért. Azért dolgozunk, hogy nekik meglegyen mindenük. Én eladó vagyok, a férjem ellenőr. Két gyerekünk van. Bérelünk a hetedik kerületben egy kis lakást. Már hét éve itt lakunk. Mi nem tudtunk hitelt se felvenni, mert nem adnak nekünk. De most nem is bánom, mert bebukott a frankhitel, most senki nem tudja fizetni, eladják az ember feje fölül a házat, mert nem tudja fizetni a kétszeres hitelét. Régebben is nehéz volt a megélhetés, de nem ennyire. Most nagyon.

A lányom már nagyon várja az iskolát, sokat készültünk is vele, remélem sikerülni fog neki minden, szeretni fogják őt. Körülbelül huszonötezer forintot költöttünk a beiskolázásra, füzetekre, tollra, színesre, tornafelszerelésre. Még körülbelül ennyit el kellett költeni ruhákra, cipőre, tisztasági csomagra. Meg ugye a tankönyvek. Az majd szeptember elején, amikor iskolába megy.

Kóté Jolán, Ózd:

Nem vettem még semmit. Miből? Hó vége van. Szegénység van. Üres a hűtő. Most mentem kamatos pénzért. Nem adtak azt se. Az uram nincs itthon. Pesten keres munkát, majd jövő héten jön haza, talán hoz valami pénzt. Nem lehet tudni. Mi itthon miből éljünk? A semmiből. A boltba veszek hitelből kenyeret, ezt-azt, de kétszeres áron veszem. Mindegy, annak is örülök, hogy van valami. Öt gyerekem van. Abból három iskolás, egy óvodás. Nem tudom mi lesz. A nincsből nem lehet csodát csinálni, na. Itt senkinek nincsen semmije, itt nincsen munka, nincs lehetőség. Nagyon nehéz.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink