Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Továbbra is bizonytalanság a csörögi elsősök iskoláztatása körül

2011. augusztus 31. | Roma Sajtóközpont

2011. 08. 31. szerda: — Egy nappal a tanévnyitó előtt Gödön és Vácott jelöltek ki iskolákat a csörögi roma elsősök kötelező felvételére. A szülők még nem ismerik a döntést.  Csörögről Gödre nincs közvetlen autóbuszjárat, sem vonatjárat, az önkormányzat önerőből nem tud iskolabuszt venni. A hatóság sem a szülőkkel, sem a polgármesterrel nem egyeztetett arról, hogy Gödre küldenek öt roma elsőst.

„Ez nem megoldás” — reagált a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a csörögi polgármester az iskola nélkül maradt roma elsősök elhelyezéséről szóló hatósági határozatra. Pest Megye Kormányhivatala szerdán úgy döntött, hogy csütörtökön öt roma kisdiák Gödön, kettő Vácott kezdheti el a tanévet.

Ahogy azt az RSK hírül adta, az iskolakezdés előtt két nappal még nem lehetett tudni, hol kezdi el a tanévet, kilenc csörögi roma elsős, akiknek a felvételét a környéken mindenhol elutasították. Mivel a faluban nincs iskola, a csörögi diákok más települések iskoláiba járnak. A hatóságok ide-oda tologatták az iskolakijelölésről szóló kérelmeket, de csak szerdán döntöttek arról, hol csöngetnek be, a csörögi roma elsősöknek.

Közben hétre csökkent a senkinek sem kellő roma kisdiákok száma. Kedden az egyik szülő a sződi Hunyadi János Általános Iskolába íratta a gyerekét, egy másik önállóan keresett iskolát, nem tudni, milyen sikerrel — tudtuk meg Lakatos Zoltánnétól, egy csörögi roma jogvédő szervezet vezetőjétől. Az ő közbenjárásukkal sikerült eddig a környékbeli iskolákba elhelyezni a helyi roma diákokat.

Két gödi és egy váci iskolában ülhet be az iskolapadba, a hét csörögi roma elsős – ismertette Kiss Attila, a Pest Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az iskolakijelölésről szóló hatósági határozatukat.  Emlékeztetett arra, hogy hétfőn Budapest Főváros Kormányhivatala soron kívül hatósági ellenőrzést végzett a csörögi önkormányzatnál, átadta az ügyet Pest Megyei Kormányhivatalnak, az Oktatási Főosztály pedig kiválasztotta azokat az iskolákat, amelyek számára kötelezően előírták a kisdiákok felvételét.

Az egyelőre nem publikus, hogy melyik iskolába járhatnak Gödön és Vácott a roma elsősök. Kiss Attila közölte, hogy nem kapott engedélyt további információk átadására, mert az érintettek csak most kapják kézhez az iskolakijelölésről szóló határozatokat.

A tanévkezdés előtt egy nappal még nem tudja a hét roma szülő, hol tanul az idei tanévben az elsős gyerekük — közölte Lakatos Zoltánné, aki szerint a szülőkkel senki nem egyeztetett arról, hogy melyik iskolába küldenék a gyereküket. Ezért sem tartja biztosnak, hogy csütörtökön a Gödre irányított kisdiákok elkezdik az iskolát. A csörögi iskolások közül senki nem tanul Gödön, mert nincs közvetlen autóbusz- sem vonatjárat a településre, így csak átszállással jutnának el az elsősök Gödre, a szülők pedig nem tudják megvenni a diákbérletet a gyerekeknek – tette hozzá Lakatos Zoltánné.

Jelenleg Csörögről csak Sződre indul iskolabusz, melyet abból a kistérségi állami támogatásból vásároltak, amely a két település által kötött közoktatási megállapodás alapján járt.  Császár Károlyné polgármester elmondta, hogy az önkormányzat nem tud önerőből további buszt vásárolni az esetleges gödi iskoláztatáshoz. A polgármester jelezte a hivatalnak, hogy Vácra küldené a kisdiákokat, mert oda jó a közlekedés, ráadásul öt önkormányzati fenntartású iskola működik a városban. A Kormányhivatal nem egyeztetett a polgármesterrel arról, hogy Gödön is elhelyeznek gyerekeket.

A Roma Sajtóközpont hírei és háttéranyagai mások mellett TÁMOP-5.5.4/B-09/1-2009-0005-ös projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készülnek.

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink