Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/2.

2011. szeptember 8. | Botos Nikolett
  • Miklósa Erika új impulzusokat kapott Kökény Attila zenéjétől.

Az énekesnő nem véletlenül választotta partnerének a Megasztárban előadott duetthez a cigány származású zenészt. Az önkéntesség nemzetközi évének egyik nagykövete úgy érzi, hogy érdemes kiállnia a hátránnyal induló tehetségekért.  Miklósa Erikával Papinot Ferenc beszélgetett.

  • Roma fiatalokat képeztek újságíróvá a Partners Hungary Alapítvány, a Roma Sajtóközpont Egyesület és a Roma Produkciós Iroda Alapítvány együttműködésében. Az Európai Unió támogatásával megvalósult programban 14 jelentkező vett részt.  Az oklevél átadó ünnepségen Galyas Gyula kérdezte a projekt egyik szakmai felelősét, Ferenczi Andreát.

Az egyik mentor Seres Tamás rendező, a Magyar Televízió munkatársa, aki Papp Róbertnek volt a szakmai segítője. Őket a közös munkáról kérdeztük.

Deák Éva projektvezetőt az elhelyezkedési esélyekről kérdeztük. Elmondta, hogy a program elején még egészen más volt a helyzet a média területén. Az utóbbi egy-két évben bekövetkezett változások nehéz helyzet elé állították a munkakeresés előtt álló fiatalokat.

  • Bár sokan félnek megtudni mi vár rájuk a jövőben, mégis a kíváncsiság nagyszámú tömeget irányít a jósokhoz. Horváth Juliannát, Julcsit sokan ismerhetik a Rádió C –ből, ahol telefonon várta a kíváncsiskodóakat. A jósnőt már gyerekkorától érdekelték mit jelentenek az álmok, és mit rejt a jövő.  A vele készült interjúban a romák hiedelem világáról is szó esett.

  • A hátrányos helyzetű roma gyerekek bevonása az egyik kiemelt célja a Bozsik program révén a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója sok tehetséges roma fiatalt lát, amikor járja az országot, és a Fradi egykori kedvence szerint rájuk is nagy szüksége lenne a magyar focinak. Papinot Ferenc összeállítását hallják.

Pisont István, korábbi 31-szeres magyar válogatott labdarúgó jelenleg szövetségi edzőként dolgozik. Ő is fontosnak tartja, hogy a roma tehetségek ne kallódjanak el. A szakember szívesen dolgozna egy olyan cigány futballakadémián, ahol a nehéz körülmények között élő fiúkat, lányokat nevelnék.

  • Az őszi népszámlálás kapcsán nyílt diskurzusra hív mindenkit az IDEA Intézet. Ámon Katalin, az IDEA Intézet kutatója úgy vélte, eljött a megfelelő pillanat a vitára. A diskurzus alapját egy általa elkészített tanulmány adja, amely felveti és elemzi azt, miért van szükség arra, hogy a Magyarországon bejegyzett 13 kisebbség létszámáról pontos feljegyzések készüljenek.
    Az Idea Intézet két munkatársával, Ámon Katalinnal, valamint Böcskei Balázzsal Forgács Marietta beszélgetett.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink