Egészségünkre

A legenda folytatódik: Budavári Borfesztivál huszadszor

2011. szeptember 9. | kutivili

A szőlő roppant izgalmas gyümölcs. Ötszázféle anyag genetikai kódjait tartalmazza, persze más-más arányban. Például a hazánkban kivételesen gyönyörű arcát mutató nemzetközi fajta, a cabernet franc ízét már régóta hasonlítják a málnáéhoz. Kutatók kiderítették, hogy nem véletlenül, hiszen a cabernet franc héjában lévő anyagok jórészt megegyeznek a málnáéval. Távol álljon tőlünk, hogy kémiázni kezdjünk, mindössze fel akartuk hívni a figyelmet egy olyan okra, amely miatt érdemes keresnünk az izgalmat a borokban, összekóstolni egymással őket, hogy kiderítsük, mennyire különbözőek, mennyire egyediek. Mindezért pedig nem kell messze utazni, mert hamarosan nyílik a huszadik Budavári Borfesztivál, ahol minden feltétel adva lesz a kísérletezéshez. Egyébként azért is érdemes a magyar borral foglalkozni, mert a borászatnak a rendszerváltás óta végbement, és azóta is tartó fejlődésére már nemzetközi szakértők is felfigyeltek, és sok az olyan siker a külföldi versenyeken, amilyenekről korábban nem is álmodtunk.

Hadd adjunk néhány praktikus tanácsot, amivel igazán tartalmassá tehető a fesztiválon eltöltött idő. Vannak, akik tematika nélkül kóstolnak, lehetőleg minél többet, ameddig a szervezetük bírja. Ez persze jobb annál, mintha oda sem mennék, de van okosabb taktika is. Nézzünk ki egy fajtát, amely szép arcát mutatja hazánkban (így mondják a borászok, valójában arról van szó, hogy egy fajta idehaza népszerű), például a fent említett cabernet franc-t, és próbáljuk megfigyelni, mit hoztak ki belőle az ország különböző tájain. Például egy szekszárdi lehet déliesen tüzes, koncentrált, telt, egy egri karcsúbb szerkezetű, könnyen iható, sok-sok gyümölccsel és herbális (vagyis növényekre jellemző) jegyekkel, míg egy kiemelkedő évjáratú, jó fekvésű villányi lehet rendkívül testes, bársonyos, koncentrált, selymes zamatossággal, sok aszalt gyümölccsel és csokoládés, krémes ízekkel.

A másik lehetséges – és bevált – kóstolási taktika, amikor a kedvenc hazai borunkat hasonlítjuk össze az ugyanazon fajtájú külföldiekkel. Megint más, ha sorra kóstolgatunk azokból, amelyek külföldi díjat, érmet nyertek. Ha marad még erőnk némi szakismeret befogadására, akkor a boregyetem előadóinak jóvoltából sok izgalmas és kevesek által tudott dolgot tudhatunk meg a borokról. Megismerhetjük a díszvendég Franciaország legszebb területein érlelt borokat, meg azokat a gasztronómiai különlegességeiket, amelyekre joggal büszkék, és még egy kis művészetet adnak mindehhez. A borfesztivál színpadán csaknem ötven koncertet tartanak, főleg népzene és néptánc lesz a programban.

Végül egy kedves újításra hívjuk fel a figyelmüket: idén gyereksarok is lesz, mert a szervezők gondoltak a családos borrajongókra. Amíg a mama, papa kóstolgat, a gyerek kézműveskedik, vagy éppen a rajzversenyre készíti el élete fő művét.

Helyszín: Budai Vár, időpont: 2011. szeptember 7–11.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink