A legenda folytatódik: Budavári Borfesztivál huszadszor
A szőlő roppant izgalmas gyümölcs. Ötszázféle anyag genetikai kódjait tartalmazza, persze más-más arányban. Például a hazánkban kivételesen gyönyörű arcát mutató nemzetközi fajta, a cabernet franc ízét már régóta hasonlítják a málnáéhoz. Kutatók kiderítették, hogy nem véletlenül, hiszen a cabernet franc héjában lévő anyagok jórészt megegyeznek a málnáéval. Távol álljon tőlünk, hogy kémiázni kezdjünk, mindössze fel akartuk hívni a figyelmet egy olyan okra, amely miatt érdemes keresnünk az izgalmat a borokban, összekóstolni egymással őket, hogy kiderítsük, mennyire különbözőek, mennyire egyediek. Mindezért pedig nem kell messze utazni, mert hamarosan nyílik a huszadik Budavári Borfesztivál, ahol minden feltétel adva lesz a kísérletezéshez. Egyébként azért is érdemes a magyar borral foglalkozni, mert a borászatnak a rendszerváltás óta végbement, és azóta is tartó fejlődésére már nemzetközi szakértők is felfigyeltek, és sok az olyan siker a külföldi versenyeken, amilyenekről korábban nem is álmodtunk.
Hadd adjunk néhány praktikus tanácsot, amivel igazán tartalmassá tehető a fesztiválon eltöltött idő. Vannak, akik tematika nélkül kóstolnak, lehetőleg minél többet, ameddig a szervezetük bírja. Ez persze jobb annál, mintha oda sem mennék, de van okosabb taktika is. Nézzünk ki egy fajtát, amely szép arcát mutatja hazánkban (így mondják a borászok, valójában arról van szó, hogy egy fajta idehaza népszerű), például a fent említett cabernet franc-t, és próbáljuk megfigyelni, mit hoztak ki belőle az ország különböző tájain. Például egy szekszárdi lehet déliesen tüzes, koncentrált, telt, egy egri karcsúbb szerkezetű, könnyen iható, sok-sok gyümölccsel és herbális (vagyis növényekre jellemző) jegyekkel, míg egy kiemelkedő évjáratú, jó fekvésű villányi lehet rendkívül testes, bársonyos, koncentrált, selymes zamatossággal, sok aszalt gyümölccsel és csokoládés, krémes ízekkel.
A másik lehetséges – és bevált – kóstolási taktika, amikor a kedvenc hazai borunkat hasonlítjuk össze az ugyanazon fajtájú külföldiekkel. Megint más, ha sorra kóstolgatunk azokból, amelyek külföldi díjat, érmet nyertek. Ha marad még erőnk némi szakismeret befogadására, akkor a boregyetem előadóinak jóvoltából sok izgalmas és kevesek által tudott dolgot tudhatunk meg a borokról. Megismerhetjük a díszvendég Franciaország legszebb területein érlelt borokat, meg azokat a gasztronómiai különlegességeiket, amelyekre joggal büszkék, és még egy kis művészetet adnak mindehhez. A borfesztivál színpadán csaknem ötven koncertet tartanak, főleg népzene és néptánc lesz a programban.
Végül egy kedves újításra hívjuk fel a figyelmüket: idén gyereksarok is lesz, mert a szervezők gondoltak a családos borrajongókra. Amíg a mama, papa kóstolgat, a gyerek kézműveskedik, vagy éppen a rajzversenyre készíti el élete fő művét.
Helyszín: Budai Vár, időpont: 2011. szeptember 7–11.

















