Komolyan

Eid Mubarak! Áldott ünnepet!

2011. szeptember 9. | admin

Míg a nyugati társadalmak a gazdasági válsággal, a növekvő árakkal, a munkanélküliséggel, és hasonló problémákkal vannak elfoglalva, addig az iszlám világ ünnepel. Most ért véget ugyanis a böjti hónap, és ezzel kezdetét vette az Eid ul-Fitr, vagyis a Ramadánt követő háromnapos ünnep.

Hat éve vettem fel az iszlám hitet (melyet a hívők nagy kezdőbetűvel írnak), akkor még talán egyetlen magyar romaként, és szomorúan tapasztaltam, hogy nemcsak magáról a vallásról tudnak keveset az emberek, hanem arról is, hogy sok muszlim roma hívő van a volt Jugoszlávia utódállamaiban, Bulgáriában, Törökországban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Az ünnep alkalmából érdemes elgondolkodni azon, mi is az a Ramadán, és hogy a böjt nem az esztelen éhezésről és szomjazásról szól.

Már az Iszlám (i. sz. 610) előtt is bevett gyakorlat volt, hogy az emberek időről időre elvonultak a Mekka körüli hegyekbe, távol a külvilág zajától. Mohamed is nagyra értékelte a magányt, és az ősi hagyománynak megfelelően gyakran elvonult a Mekka külvárosaitól nem messze fekvő Hira-hegy barlangjába. Vitt magával élelmet, és napokat töltött ott, Isten imádatával. Utána haza tért, de az előfordult, hogy némi ennivalóval visszament a magánya helyszínére. Az elvonulás hónapját ramadánnak hívták.

Amikor Mohamed 40 éves lett, egy éjszaka, ramadán hónap vége felé eljött hozzá ember formájában Gábriel angyal (béke legyen vele), és azt mondta neki: Olvass! Mohamed azt felelte: Nem tudok én olvasni.

Erre az angyal átölelte és addig szorította, hogy már alig bírta elviselni. Amikor elengedte, azt mondta: olvass! Mohamed pedig újból azt felelte, hogy nem tud olvasni. Akkor Gábriel újra megszorította, és amikor az már szinte elviselhetetlen volt, az angyal elengedte, és ismét azt mondta: olvass! Ő pedig harmadszor is azt felelte, hogy nem tud olvasni.

Harmadszor is magához szorította, aztán elengedte és azt mondta: »Olvass, Urad nevében, / Aki teremtett, vérrögből teremtette az embert. /Olvass: és Urad a Legkegyelmesebb, / Ő, aki toll által tanít, / Megtanítja az embernek, amit nem tudott.« (Korán 96:1-5)

Mohamed az angyal után ismételte ezeket a szavakat, és később így írta le ezt az érzést: »Mintha a szavakat a szívemre írták volna.« Ezzel kezdetét vette a 23 éven át tartó isteni kinyilatkoztatás. A Ramadán havi böjtöt Allah/Isten két évvel azután írta elő a muszlimoknak, hogy Mohamed Próféta (béke legyen vele) Mekkából Medinába vándorolt, vagyis inkább menekült (i. sz. 624).

Böjtöléskor hajnalhasadástól napnyugtáig tartózkodunk az ételektől, italoktól, a házasélettől és persze a káros szenvedélyektől (amelyek egyébként máskor is tiltottak). Megfeledkezünk a vágyainkról, szükségleteinkről, ezzel tanúságot teszünk arról, hogy Isten parancsa fontosabb minden emberi törekvésnél. A böjttel hálánkat is kifejezzük Istennek, amiért leküldte nekünk Útmutatását, a Koránt, amely segít megtalálni az igaz utat, és segít azon járni. Együtt böjtöl gazdag, szegény, férfi, nő, tanult ember, írástudatlan, vagyis kivétel nélkül minden muszlim. Az éhezést átélve megtanuljuk tisztelni a nyomorgókat, és könyörületet tanúsítunk irántuk, hiszen így nemcsak hallunk róluk, hanem saját magunkon tapasztaljuk meg, mit éreznek ők. Azt is átélhetjük, milyen nagy áldás, hogy naplementekor, a böjt megtörésénél van étel és ital az asztalunkon, ami sokaknak nem adatik meg. A böjt ahhoz is hozzásegít, hogy megtanuljunk türelmesnek lenni, uralkodni anyagi vágyainkon, és törődjünk többet szellemi létünkkel. Mindenki igyekszik erre a hónapra időzíteni a szabadságát. Ilyenkor különösen fontosak a jócselekedetek, hiszen ezekben a napokban sokszorosan felértékelődik Isten előtt minden jó tettünk. A böjt nemcsak a lelkünket tisztítja, hanem a testünket is: számos kutatás bebizonyította, hogy jó hatással van az egészségre.

A Ramadán havi böjt minden muszlimnak kötelező, aki megfelel a feltételeknek, vagyis mentálisan és fizikailag alkalmas rá, elérte a pubertást vagy a szellemi érettséget. Vannak esetek, amikor felfüggeszthetjük a böjtünket, például amikor utazunk, betegek vagyunk, gyermeket várunk, gyermekágyas, illetve szoptatós anyák vagyunk, vagy a havi ciklus napjaiban. Vannak, akik teljes mértékben mentesülnek a böjt kötelezettsége alól: a gyerekek, az értelmi fogyatékosok, akik nem felelősek a tetteikért, azok a krónikus betegek, akik valószínűleg nem gyógyulnak meg, és az idős emberek, akik gyengék a böjtöléshez. Nekik viszont minden nap meg kell etetniük egy szegény embert. A Ramadán utolsó napjaiban a muszlimoknak adakozniuk kell, a vagyoni helyzetüktől függően. Idén a legtöbb adományt Szomáliába küldték, enyhítendő az ottani éhínséget.

A Ramadán az iszlám év kilencedik hónapja, amely idén augusztusra esett. Az iszlám naptár a hónapokat a Hold változó pozíciója alapján számolja, így a Ramadán mindig nagyjából 11 nappal hamarabb kezdődik, mint az azt megelőző évben. Ha valamelyik országban látják az újholdat, a muszlim tudósok többsége szerint mindenhol elkezdődik a Ramadán, hiszen Mohamed próféta (béke legyen vele) az egész közösségnek mondta: »Böjtöljetek, ha meglátjátok, és szakítsátok meg böjtölésetek, ha ismét meglátjátok.« Amikor tehát ismét láthatóvá válik az újhold, véget ér a Ramadán.

Mohácsi Andrea

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink