Beszélgessünk

Trendi cigánynépviselet

2011. szeptember 10. | Nótár Ilona

Nagy rózsás selyemruha utcai viseletként. Buggyos, szalagos nadrág a hétköznapokra. Cigánykendő a fiatalok fejére. Elképzelhetetlen, hogy ez így legyen! Pedig Varga Erika és Helena azt merte megálmodni, hogy ilyen ruhákba öltözteti az embereket. A budapesti városligeti csónakázó tó partján mutatták be új kollekciójukat, amelyet hétköznapi viseletnek ajánlanak romáknak és nem romáknak. Kérem, gondolkodjanak el azon, hogy el tudnák-e képzelni magukon ezeket a ruhakölteményeket?

Még hogy nem lehet csinos, aki biciklivel közlekedik a városban? A sárga virágos ruhában az is jól érezheti magát, aki kétkerekűre pattan munkába menet, vagy éppen csak fagyizni készül a barátnőivel. Ez a darab valósággal hívogatja a napot és a gyönyörködni vágyó szemeket. Ékszer nélkül is kiváló azoknak, akik szolidabb külsőt szeretnének, de higgyék el, hogy a nagy virággal a fülben lesz teljes a hatás.

Nemcsak hosszú szoknyában lehet valaki autentikus.  A következő darab ékes példája annak, amikor az öltözeteddel képviselsz valamit, ugyanakkor nem tagadod meg a korodat, és lázadsz. Tessék felvenni ezt az egyrészes napraforgós ruhát, ezzel hirdetve az ízléses megjelenést, roma módra! A kendő és a kis válltáska külön is elegáns. (Egy hajpánt vagy egy kendő képes bármilyen egyszínű ruhadarabot feldobni. Érdemes kipróbálni.)

Az elegancia, virágba öltöztetve. Ebben a ruhában semmi nem túl sok, de viselője mégis különlegesnek érezheti magát. Ugye, látják a fülbevalót? Hátrafésült haj, szabad vállak: kívánja az összkép a szép zöld lógókat.  Már csak ki kell húzni magunkat és hagyni, hogy a ruha szabása két centimétert hosszítson (slankítson) rajtunk.

Így, ni. Megkapó látvány.

Most tied a kifutó!

Akinek eddig túl sok volt a takarás: itt egy költemény, amely szinte pőrén mutatja a lánykát, akinek egyébként nincs semmi szégyellnivalója. Egyébként ez a ruha is hordható térdig érő, elegáns darabként, vagy hosszú, konszolidált estélyiként, mint icipici buli darabként. Kinek mi tetszik. Egyet vesz , négyet visz.

„Nincs egy rongyom se, amit felvegyek” – mondják a nők, akiknek kibuggyan a sok ruha a szekrényükből. Na, nekik mindenképpen jár ez a darab, ami felkelti mindenki figyelmét. Javaslom kiegészítőnek a karra tűzött mandzsettát, amellyel tuti, hogy egyedülállóak lesznek a buliban vagy a koncerten. A gyönyörű, narancsszínű selyemszalagokat meg hadd fújja a szél, ezzel is felhívhatják magukra a figyelmet. És ha mindezt megunták, a ruha egy mozdulattal átalakítható: praktikus, vagány, vagy minden ízében elegáns. Akár színházba is lehet menni benne.

Ezt a darabot első randevúkra ajánlom.  Lehengerlő, de nem erőszakos. Fehér, éppen ezért tisztaságot üzen, és a tarka virágok vidámságot csempésznek a kiszemelt férfinak küldött üzenetbe.

Előfordult már veled, hogy bosszút akartál állni valamelyik „kedves” barátnődön? Ezt a ruhát ajánlanám hozzá. Ha például meghív az esküvőjére, hidd el, ez a megfelelő darab. Miért is takargatnád a gyönyörű válladat, a hosszú lábadat, a szép mosolyodat? Éjfél után a menyecskét eszi majd a méreg az ünnepi ruhájában, hogy mért téged bámul mindenki. A kiegészítő kötelező: bátran legyél csak sok(k).

Ha még mindig nem kérte meg a kedvesed a kezed, biztosan megteszi, ha meglát ebben a ruhában. Ez egyszerűen lehengerlő. Kiegészítő nélkül is megkapó, de mégis a rózsát válaszd, és azzal tűzd fel a hajad. Persze, ha egy-egy rakoncátlan tincs megszökik, hát hadd szökjön, legyen mit helyre tennie a legénynek.

Ugye, ugye?

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink