Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Iskola a városhatáron – újraindult a cigánytelepi iskola Nyíregyházán

2011. szeptember 14. | Roma Sajtóközpont

2011. szeptember 14. szerda: — Tucatnyi elsőst írattak be Nyíregyházán a szülők a Görögkatolikus Egyház által újraindított szegénytelepi általános iskolába. Az egyházmegyei oktatási referens „kötve hiszi”, hogy nem cigánytelepi kisdiákok is járnak az első évfolyamon és cáfolja, hogy elkülönítik a roma gyereket. A helyi roma érdekvédő szerint nem megoldás a régi-új iskola elindítása a telepen élő roma diákok számára.

Tizennégy elsős ült be az iskolapadba Nyíregyháza legnagyobb szegénytelepén, a Huszár telepen újraindított iskolában — értesült a Roma Sajtóközpont. A Huszár telepi cigányiskola a 2006/2007-es tanév végén jogutód nélkül szűnt meg, akkor a diákokat a telepen kívüli iskolákba helyezték el. Az iskola újranyitása a városi közgyűlés és a Hajdúdorogi Egyházmegye közoktatási megállapodása alapján valósult meg.

Sem a helyi cigány önkormányzat elnöke, Csorba Miklósné, sem dr. Sivadó Csaba egyházmegyei oktatási referens nem tudta illetőleg nem kívánta megbecsülni, hogy mekkora az elsősök közt a romák aránya. Csorba Miklósné csak annyit árult el, hogy sok a vegyes házasság a Huszár telepen.

Dr. Sivadó Csaba a sokatmondó „kötve hiszem” választ adta arra kérdésre, hogy van-e az elsősök közt olyan, aki a város más részeiről jár az iskolába. Emlékeztetett arra, hogy amikor először hirdettek felvételt az első évfolyamon, csak hat család íratta ide a gyerekét, ez a szám mára növekedett. Az iskola vonzereje közt említette a barátságos, szeretetteli jó légkört”, a „személyes odafigyelést, a Krisztusi szeretetet” és hogy a környékbeli családoknak nem kell máshová vinni a gyereküket.

Az egyház öt évig térítésmentesen használhatja az oktatáshoz szükséges helyiségeket a Huszár telepen működő szociális szolgáltató központ felső szintjén. Az iskolában jelenleg két főállású tanító, egy fejlesztőpedagógus, egy zenepedagógus, egy pedagógiai asszisztens és egy lelki-vezető dolgozik. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nyíregyházi önkormányzat programot dolgozott ki az elhagyott Huszár telepi iskola hasznosítására, és „Huszárvár” néven szociokulturális szolgáltató központot alakítottak ki benne. Az intézmény bejáratánál kihelyezett tábla szerint uniós és hazai forrásokból körülbelül 22 millió forintot fordítottak az épület rendbetételére. Az intézményben egyebek mellett könyvtár, tanoda, mosoda, római katolikus kápolna, és gyermekjóléti központ működik. A város 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy szociális és gyermekjóléti szolgáltatásait, valamint civil szervezetek elhelyezését a bezárt iskola épületében biztosítsa.

A Huszár telepi iskola újraindítása ellen korábban közleményben kifogást emelő Roma Oktatási Alap (ROA) szerint a telepi roma gyermekek lakhatási koncentrációja az oktatási intézményben a hátrányos helyzetű roma gyermekek felülreprezentációjához, elkülönítéséhez vezet, ahogy ez korábban is történt. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 2006-ban eljárást indított az egyenlő bánásmód megsértése miatt a nyíregyházi önkormányzat ellen, mert szerintük jogellenesen különítették el a roma gyerekeket a Huszár telepi iskolában.

Nem várva meg a per eredményét, a város önkormányzata egy év múlva bezárta a szegregáló iskolát. A diákokat a város hat másik intézményében helyezték el.

Balogh Artúr, helyi aktivista, a Roma Munkaadók és Munkavállalók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének elnöke, az előző roma kisebbségi önkormányzat vezetője emlékeztetett arra, hogy az iskolabezárásról szóló határozatot a kisebbségi testület javaslatára hozta meg a város képviselő-testülete. Hozzátette, nem az a megoldás, hogy újra kinyitják a Huszár telepen az iskolát, hanem az, hogy a roma gyerekek közös iskolába és osztályokba járjanak a nem romákkal. Szerinte az egyháznak át kell volna vennie az önkormányzattól a Kisteleki vagy a Benczúr iskolát és odaíratni a telepen lakó roma diákokat. Kiemelte, hogy attól tart, hogy csak roma gyerekek járnak majd a Huszárvári telepi iskolába, hiszen eddig is gondot jelentett a belvárosi iskolába járás költségeinek kifizetése.

Kocsis Fülöp megyéspüspök úgy reagált a ROA kifogásaira a Roma Sajtóközpontnak, hogy „nyilván nem csak cigány gyermekek jönnek majd az iskolánkba, hanem a környékben lakó magyar családokból is. Mivel egyházi fenntartású intézmény, ezért nyitott mindenki felé.”

Bár az egyházmegye oktatási referense, dr. Sivadó Csaba elismerte, hogy „a telepen kétségtelenül nagyobb arányban laknak cigány családok, mint a többi városrészben, szerinte elkülönítésről, szegregációról szó sincs.  Erről azt mondta, hogy a szülők a szabad iskolaválasztás jogával élve keresztény hitű iskolát választottak a gyerekeiknek, vállalták az emelt szintű ének-zene oktatást, a néptáncot, szerinte ez lehetővé teszi, hogy koncentráltan segítsenek, és erősítsék a cigány identitást.

Egyelőre a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola telephelyeként működtetik a Huszár telepi iskolát, később a tervek szerint önálló intézményként, és felmenő rendszerben építik ki az általános iskolát a 8. osztályáig. Arra a kérdésre, hogy miért nem a belvárosi iskolában „szórták szét” a Huszárvárban tanuló elsősöket, az egyházmegyei oktatási referens úgy felelt: „Dicséretes dolog, hogy a cigány gyermekek együtt éljenek, együtt nevelkedjenek a magyar gyermekekkel. Ez nekünk is célunk, sok lehetőségünk van is rá. Ez az igazi és jól működő integráció. De ha ennek érdekében “szétszórni” kell az egyébként is összetartásáról, egymáshoz erős ragaszkodásáról ismert nemzetiséget, akkor letagadhatatlanul ártunk nekik”.

Az egyházmegye belvárosi iskolája csaknem három kilométerre esik a Huszár teleptől. A többi iskola szintén jelentős távolságban van. Áprilisban az önkormányzat közgyűlése úgy döntött, hogy szeptembertől nem járul hozzá a diákok helyi járatos buszbérletéhez. Kérdés, hogy mindezek fényében a telepen élő cigány családok gyermekeinek lesz-e valódi lehetősége a jövőben együtt tanulni a nem cigány gyerekekkel.

Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink