Egészségünkre

Bordeaux és Szekszárd között, a huszadik Budavári Borfesztiválon

2011. szeptember 20. | kutivili

Idén a megszokottnál is különlegesebb volt a legjelentősebb és leghíresebb honi borfesztivál. Az egyre szebb eredményeket hozó hazai borok mellett a francia kínálatba is belekóstolhattunk. Kiderült például, hogy a legnagyobb presztízsű Bordeaux legendás borait össze lehet mérni a mi szekszárdi remekeinkkel. Ez utóbbiakról a nemzetközi szakértők véleménye egyre inkább az, hogy rendkívül színes, érdekes és komoly italok. Persze, ez csak egy példa, rengeteg lehetőség volt a kísérletezésre, és minden a leleményességen múlott. Sokat beszélgettünk neves borászainkkal és lelkes borkedvelőkkel a rendezvényről, céljáról.

A Budavári Borfesztivál nemcsak itthon vált várt, keresett rendezvénnyé, hanem más országokban is, az idelátogató külföldiek vitték tovább a hírét. Kiderült, hogy leginkább ez a rendezvény vonzza a laikusokat, akik többet szeretnének tudni elméletről és gyakorlatról, az előadások és a kóstolók révén.

Kóstolási tapasztalatra leginkább úgy lehet szert tenni, hogy miközben az ember nézegeti, forgatja, ízlelgeti a nedűt, mesél neki a borász, aki készítette. Mesél a természet kiszámíthatatlanságáról, a szőlő fejlődéséről a tőkén, a legszebb és legtartalmasabb fürtök kiválasztásáról, vagyis mindarról, amit a bor zamatáért, egyediségéért kell tenni. Minden fajtának történelme, minden kortynak története van, és sokakat éppen a borhoz fűződő történetek fognak meg.

Mi magunk először a Miss Kifinomultnak becézett Luka Enikőt látogattuk meg, a soproni borvidék jeles, kifinomult és kedves alakját. Egyedi karakterű élményboraival ő volt a borfeszt egyik legnépszerűbb személyisége, száz is kevés lenne belőle a hasonló eseményeken (mondta valaki, aki nála kóstolt). És ha már a borokhoz kapcsolódó történetekről esett szó, az övé valóban különleges. Édesapja, Luka József, a rendre kitűnő borokat készítő szakember tragikus hirtelenséggel meghalt. Enikő nem sokkal korábban vette át PR menedzseri diplomáját. A gyászoló lánynak rövid ideje maradt azon gondolkodni, hogy mit tegyen. Egyszer csak megjelent a szőlőben, és azóta – bár segítenek a családtagok és a barátok – lényegében minden fontos dolgot ő csinál, a metszéstől a fejtésen át a hordómosásig. Édesapja biztosan büszke lenne rá…

Néhány szót szólni kell Luka Enikő személyes kedvencéről, a 2009-es zweigeltről. Színe közepesnél mélyebb rubin, lilába játszó. Gazdag, csábító illatok, frissen szedett bogyós erdei gyümölcsök, a háttérben némi szamóca, és a hordóból érkező, díszítő vaníliás, fahéjas jegyek. Ízében telt, harapható, de mégis elegáns ízvilág, szeder, meggy, amelyeket a csipkelekvár aromája tesz egyedivé. Sűrű, tartalmas, és különleges ital.

Bár Enikőnél szívesen elidőzik a látogató, csak tovább kell mennünk, hogy minél többet lássunk. Mindegyik nap este nyolc-kilenc óra felé akkora tömeg jött össze, hogy alig lehetett bóklászni. Ez még ha kényelmetlen is, nagyon jó, mert igazolja, hogy egyre többen szeretnék megismerni hazánk borait, a rendezvénynek pedig éppen ez volt a célja.

Amikor eljött az ideje, érdekes kísérletbe fogtunk: kiválasztottuk az egyik különlegességet, a francia Rothschild Lafite egyik több fajtából házasított (cuvée) borát, a remek 2005-ös bordói évjáratból. A Lafite érdekessége, hogy az 1961-es évjáratából árverezték el minden idők legdrágább borát, 269 ezer dolláros, azaz több mint ötvenmillió forintos leütési áron. Ebbe szeretett bele, és lett rajongója a nemes nedűknek a hölgyek örökös bálványa, Julio Iglesias (a spanyol Gedeon bácsi). Az általunk kóstolt 2005-ös is ígéretes évjárat, de még hosszú út áll előtte. Nos, hát ezt a bort hasonlítottuk össze két hazai versenytársával. Először Sebestyén Csaba Grádus cuvée-jével, majd a Matias pincészet cabernet franc-jával. Az összekóstolás előtt ismerkedjünk meg a borászokkal.

Sebestyén Csaba derék, fiatal szekszárdi borász, aki 2011-ben viselheti a Pannónia Aranygyűrűt. Ez az év fiatal szakemberének kiváltsága, és igen nagy elismerés. A Matias pincészet megálmodója Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó tulajdonosa. A borászat  szakmai irányítását fiatal villányi borászra, Kiss Gáborra bízta, aki nem hajlandó kompromisszumra, ha a bor minőségéről és egyediségéről van szó. Minden évben kimagasló alkotásokkal állnak elő, amelyek a nemzetközi versenyeken is jó minősítéseket kapnak.

Most pedig jöjjenek a borok.
Rothschild Lafite, 2005: közepesnél mélyebb rubin szín. Illatában erős fa hatás, sok vaníliával, tölgyességgel, amelyek mögött szilvás illatok vannak a háttérben. Ízében érdekes földesség, cseresznye, és itt is a szilvás, füstös asszociációk a meghatározóak. A lecsengése egy kicsit rövidebb a vártnál. Talán néhány év múlva a fa a háttérbe húzódik a gyümölcsök javára.

Sebestyén 2006-os szekszárdi Grádusának színe feketébe hajló mélyrubin, átláthatatlan. Illata percről percre nyílik, itt is érezhető földesség, érett meggy, sőt házi meggylekvár, mély és egységes illatok jönnek elő, a háttérben vaníliás, füstös illat. Ízében határozott, kerek, már összeállt ízkép, sok érett gyümölccsel, legfőképp túlérett aszalt meggyel. Hosszú, tartalmas bor.

A Matias pince 2007-es villányi cabernet franc-jának színe közepesnél mélyebb rubin, de érdekes, opálosan csillogó, fénylő. Csak úgy dőlnek a pohárból az aromák: szeder, bőr érett illata, és a háttérben izgalmas kókusz. Szépen tapad a pohár falára, ahonnan egyenletesen csorog le. Íze telt, selymes, végtelenül gazdag, érett gyümölcsesszencia, leginkább kökénylekvárra és kávéra, valamint feketecsokoládéra emlékeztető ízvilág, amelynek hátterében felbukkannak a hordóból érkező aromák. Könnyű belefeledkezni.

A tesztet két Amerikából érkező borbaráttal végeztük, és elég egységes végkövetkeztetésre jutottunk. Ott és akkor a Matias mutatkozott a legérdekesebbnek és legszínesebbnek. De mielőtt elköszöntünk volna, azt mondták, hogy kóstoljam meg tíz év múlva a bordóit, el fogok ájulni tőle.


szólj hozzá: Budavári borfesztivál

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink