Komolyan

Gyilkosságsorozat a Trafóban

2011. szeptember 22. | GGy

A romák elleni támadássorozatot dolgozza fel a dokumentumszínház eszközeivel a PanoDráma „Szóról szóra” című produkciója. Az előadást már bemutatták márciusban, a budapesti Trafóban, és minden alkalommal telt házzal játszották. Idén szeptember végén, 26-án és 27-én újra látható a darab, amelyre a Trafó diák kedvezményt is ad, ha legalább tízen vesznek egyszerre jegyet.

Bátor dolog mind a rendező Lengyel Anna, mind a Trafó részéről, hogy ezt a nyomasztó közéleti témát választották, és hogy most újra meg lehet nézni a darabot. Sokan ugyanis azt vallják, hogy felesleges romák és a nem romák közötti feszültségről beszélni. A darab közreműködői azonban két statisztikai adatra hivatkoznak. Az egyik szerint egyértelműen elítéli a gyilkosságokat a magyarországi többségi lakosság 90%-a. Viszont az emberek 95%-a kisebb vagy nagyobb mértékben rasszista, ha cigányokról van szó. Ezzel az utóbbi ténnyel kell szembesíteni a közönséget. Ha ez sikerül, akkor el lehet kezdeni a probléma megoldásán dolgozni.

– Változott-e a darab március óta? Kerültek-e bele újabb jelenetek? – kérdeztük a rendezőt, Lengyel Annát.
– Semmin nem változtattunk, egyetlen dolgot kivéve: az egyes jelenetek megértését segítő, a tárgyalásokról vagy más körülményekről szóló feliratokon, táblákon módosítottunk. Bizonyos helyzeteket ugyanis már másképpen értünk, értékelünk a tárgyalásokon elhangzottak ismeretében. Ilyen például az ügy koronatanújának, Évának, azaz Nyafinak a monológja, hiszen kérdésessé vált az ártatlansága.

– Hány helyen mutatták be a darabot?
– Bár rengeteg meghívást kapunk, sokszor nem tudják megteremteni az előadás feltételeit. Nyitó darabja voltunk a szegedi Thealter Fesztiválnak, de máshol még nem léptünk fel. Most viszont 15 különböző, nagy európai fesztiválról érkezik szakember, mert kíváncsiak ránk. Remélhetőleg összejön majd egy nagy külföldi turné, itthon pedig valószínűleg fellépünk a Nemzeti Színházban, és talán máshol is, ha nyerünk az erre kiírt pályázatokon.

– Kapott támadást, rossz kritikát a téma miatt?
– A darab miatt nem, viszont a Százezren Gyöngyöspatáért facebook-oldal létrehozása és az ott publikált szövegeim miatt a legdurvább, náci támadásokat kaptam, természetesen gyáván, névtelenül. Az egyetlen negatív kritika az volt, hogy bizonyos értelmiségiek szerint az előadás nem mutatja be eléggé a „másik oldalt”. Szerintem viszont itt nincs másik oldal, nincs mit bemutatni. Fontos, hogy a mostani előadásokra több mint kétszáz diákot is várunk gimnáziumokból, középiskolákból, egyetemekről. A gyerekeknek előzőleg drámapedagógiai foglalkozásokat tartunk Gyevi-Bíró Eszter vezetésével és Feuer Yvette részvételével, pályázati pénzből.

„2008. augusztus 8-án, Piricsén, a falu szélén álló két házra dobtak Molotov-koktélt, majd lövöldözni kezdtek a bentiekre. Öt gyerek, anya, apa, a másik házban nagymama. A támadást mindenki szerencsésen túlélte.” Így kezdődött a romák elleni támadás sorozat négy éve, és így kezdődik a Szóról szóra című darab is. A „verbatim módszerrel” készült előadásban minden úgy hangzik el, ahogy az a hírekben szerepelt, és ahogy azt az események tanúi elmondták. Közben a kivetítőn megjelennek a száraz adatok: „1916 tétel bűnjelet foglaltak le, többek között egy egycsövű és két kétcsövű, sörétes, valamint egy golyós puskát is…”.


szólj hozzá: Gyilkosságsorozat a Trafóban

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink