HanganyagokKomolyan

Egyhetes nyári egyetem integráció szakon

2011. szeptember 27. | kutivili

A Tom Lantos Intézet roma és nem roma főiskolai hallgatók számára egyhetes nyári egyetemet szervezett, melynek központi témája a roma integráció volt. Érintettek más lényeges és érdekes témákat, mint például a felsőoktatás és az ifjúságsegítés, de többnyire mindegyik témát lehetett kapcsolni az integrációhoz. A programok, az előadások rendkívül színesek voltak, és annyira interaktívak, hogy valóban elérte célját a gyorstalpaló integrációs előadássorozat, amely végig nagyon kellemes hangulatban telt a festői Egerben.

Először is Tom Lantosról és a róla elnevezett intézetről. A magyar származású Tom Lantos amerikai képviselő volt, és a kongresszus külügyi bizottságának vezetője. Ezt az intézetet az ő emléke előtt tisztelegve hozták létre, avatóját 2011 júniusában tartották. Vezetője dr. Izsák Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekkel foglalkozó, független szakértője. Az intézet avatásán amerikai politikusok is felszólaltak, mint az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton, vagy elődje ugyanebben a munkakörben, Condoleeza Rice. A hazai politikai élet képviselői közül Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, Balogh András volt nagykövet és az Európai Parlament alelnöke, valamint Tőkés László szólalt fel. Az intézet fő céljai: kutatásokat végezni a transzatlanti kapcsolatokról, a kisebbségek helyzetéről, az emberi és polgári jogokról, és a közép-európai történelmi megbékélésről.

A nyári egyetemet azért szervezték, hogy roma és nem roma fiatalok együtt vitassák meg az integrációval kapcsolatos témákat, a problémákat, és közösen, csapatként együttműködve keressék a lehetséges megoldásokat – mindezt tapasztalt szaktekintélyek, előadók közreműködésével.

A sorozat hetére estek a nyár melegrekord napjai. Ez olykor megnehezítette a koncentrálást, de az előadások olyan változatosak voltak, hogy felüdítettek még a kánikulában is. Tanulmányainknak az Eszterházy Károly Főiskola adott helyet, szállásunk pedig az Eger szívében lévő Dobó István térnél volt. Összesen tizennégyen vettünk részt hallgatóként; néhányan Budapestről, volt egri résztvevő, és érkeztek kistelepülésekről is. Elég hamar csapattá kovácsolódtunk, ez elősegítette a nyílt eszmecserét az előadások alatt és azon kívül.

Minden nap egy hosszabb, körülbelül két és fél órás előadást kaptunk délelőtt, és ugyanilyen terjedelmű volt a délutáni terhelés. Ezek közül némelyik külső helyszínen zajlott: alapítványokat látogattunk, és integrációs projektvezetőkkel tudtunk beszélgetni projektjeik kidolgozásáról, lebonyolításáról és sikerességéről.

Néhány gondolat a programokból:

A nyitó előadást Pető Andrea történész-szociológus tartotta a legégetőbb társadalmi problémákról. Ezek egyike a kirekesztés, vagyis Magyarországot majdnem mindenki úgy képzeli el, hogy kirekeszt belőle bizonyos csoportokat. Sok hallgatói reakció hangzott el, de mivel ehhez a kérdéskörhöz érdemben sok mindent nem lehet hozzátenni, arra tereltük a szót, vajon az Egyesült Államokban hogyan tudják olyan sokan mentesíteni felfogásukat a kirekesztéstől. Ezen a kérdésen el lehet gondolkodni a következő nyári egyetemig…

Délután ellátogatott hozzánk Makula György rendőr őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Nagyon közvetlen és legalább ennyire hasznos beszélgetést folytattunk vele. Makula felvállalja cigányságát, de nem tartja lényegesnek. Elmondása szerint legtöbbször meg is feledkezik arról, hogy ő maga – vagy más – milyen nemzetiségű. Sőt azt sem szereti, ha mások szajkózzák ennek fontosságát. Ugyanis nem lényeges. Nekünk is azt tanácsolta, ami neki bejött, és elérte céljait. Vagyis személyekként tekintsünk magunkra, és ne elsősorban népcsoportok képviselőire. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt céljaink elérése érdekében, sőt próbáljuk mindig túlszárnyalni őket. De ha valaki cigányként eléri céljait, és esetleg példaértékű tagja a társadalomnak, ne feledkezzen meg cigányságáról, és vállalja föl nyíltan, mert annak missziós értéke van.

Kedden ellátogattunk a Kárpátok alapítványhoz, ahol Bata Boglárkával, az alapítvány magyarországi igazgatójával, valamint Lázár Irénnel a Szomolyai Romákért Egyesület elnökével beszélgettünk az integráció kapcsán az alapítványok múltjáról, projektjeiről, távolabbi terveiről, hogy az érdeklődők közül minél többen vehessék fel a Kárpátok alapítvánnyal a kapcsolatot.

A Kárpátok alapítvány önkéntes gyakornoki programot kínál, a következőkkel:
– idevágó munkatapasztalat átadása,
– az angol nyelvtudás használata (levelezésben, telefonon stb.),
– tapasztalatszerzés pályázatírás és projektek lebonyolítása terén,
– utazási lehetőség a programok keretein belül belföldön és külföldön,
– az önkéntes szakmai fejlődésének figyelemmel kísérése, és maximális támogatás nyújtása a szakmai fejlődés érdekében.

A Kárpátok alapítvány szervezésében ezen kívül több és más lehetőség van, például roma szervezetek és közösségek, illetve a hátrányos helyzetű tanulók esélyjavító támogatása, továbbá a legjobb vidéki kezdeményezések támogatása. E programok részletei megtalálhatók az alapítvány honlapján. (Kárpátok Alapítvány- Magyarország; www.karpatokalapitvany.hu; cfhu@cfoundation.org (Tel: [36] 516-750)

A hét talán leginteraktívabb programjának az Eger város polgármestere, Habis László által vezetett egri önkormányzat képviselő-testületi ülésének szituációs modellezése bizonyult. Ennek forgatókönyvét már egy-két nappal előbb megkaptuk észrevételezésre és a beszédek megírása érdekében. Átmenetileg a honatya bőrébe bújva mindenkinek el kellett mondani beszédét, valamint vitában reflektálni a többiek álláspontjára. A teljesen hivatalos forma még izgalmasabbá tette a szituációs játékot.

A kemény délelőtt feszültségét este Balogh Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár társaságában próbáltuk levezetni, egy kellemes egri étteremben vacsorázva, különlegesen jó egri borokat kortyolgatva. Politizáltunk is, de leginkább sztoriztattuk, hogyan is jutott el idáig.

A program záróakkordja Mirwais Janan, a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) ösztöndíjasának közvetlen, beszélgetésnek szánt előadása volt, mely aztán mégsem lett beszélgetős jellegű. Ugyanis jó volt őt hallgatni. Egyikünk sem szívesen szakította volna félbe. Messziről jött, de itt maradt, s most már leginkább magyarnak vallja magát. Tesz az országért, az eredményesebb integrációért – például ilyen értékes és úttörő program szervezésében vesz részt, mint amilyen ez a nyári egyetem, melynek ő az egyik szervezője. Kollégájával, Varga Mártonnal sok energiát fektettek abba, hogy ennek a – remélhetőleg a jövőben szokássá váló – kezdeményezésnek sikere legyen.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


szólj hozzá: Nyári egyetem

További cikkek a rovatból
Tanulni kell, de nem mindegy, hol Tanulni kell, de nem mindegy, hol
Fókuszban a VIII. kerületi roma diákok. Ha jobb tanulmányi átlagot akarnak elérni, vagy esetleg egy másik iskolába szeretnének járni, akkor jelentkezhetnek Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány legújabb programjára.
Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is
Csepel egyik lakótelepén, az emeletes házak által közbezárt, magas tölgyek aljában húzódik meg az alacsony épület. Csak az udvaron lévő játékokból lehet sejteni, hogy ez egy óvoda. Ahogy belépünk a földszintes, kívülről unalmasan szürke épületbe, úgy csap meg a tisztaság, a meleg érzete. Kisgyerekek kukucskálnak ki az egyik ajtó mögül, és mosolyogva köszönnek "Csókolom!"-ot a vendégnek.
Készül a cigányeposz Készül a cigányeposz
A roma irodalomról szól az a sorozat, amelyet szerdánként rendeznek a budapesti DocuArtban. A négy héten át tartó esemény első vendége Jónás Tamás volt.
A Cigánytábor a Nemzetibe ment A Cigánytábor a Nemzetibe ment
Ki ne ismerné a Cigánytábor az égbe megy című orosz filmet, és az abban elhangzó fantasztikus dallamokat? A zenét élvezve nehéz a székben ülni, hiszen az ember lába azonnal mozogni kezd a hamisítatlan cigány muzsikára.
Nincs igazi választási lehetőség Nincs igazi választási lehetőség
Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat - véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.
Magyar Népdalok Cholibától Magyar Népdalok Cholibától
Choli Daróczi József mikrofon előtt még nem énekelt. Mi a budapesti Muzikum Klubban, a "Gangesz Rigmusok" programsorozat alkalmával beszélgettünk az ismert cigány íróval, népművelővel. Mivel szó volt a roma kultúráról, a kettős identitásról, ezért ismert magyar népdalokat is elénekelt cigány nyelven. Galyas Gyula összeállítása.
Generációváltás előtt Generációváltás előtt
Állami támogatás nélkül akár meg is szűnhet az egyetlen újság, amely cigányul szól cigányoknak, cigányokról - mondta a Khetano Drom szerkesztője. Rostás-Farkas György abból az alkalomból nyilatkozott a sosinet.hu-nek, hogy megjelent az Összeölelkezett sorsunk című kötete. AZ író-újságíró véleménye szerint a több mint 20 éve megjelenő lap életben tartásához új arcokra, fiatalokra lenne szükség, mert a generációváltás elkerülhetetlen. Erről, valamint az új könyvéről beszélgetett vele Forgács Marietta.
Egy éves a C-street Rádió Egy éves a C-street Rádió
Egy éves lett a C-street Rádió. Vezetőjével, Jánoska Istvánnal az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a terveikről szerettünk volna beszélgetni. Mint mindjárt hallani fogják, a jövőről keveset árult el az internetes rádió munkatársa, annyit azonban elmondott, hogy nemsokára nagy meglepetésben lesz részük azoknak, akik ismerik és kedvelik a C-Streetet. Jánoska Istvánt hallják.
A talentumok mestere a tehetségről A talentumok mestere a tehetségről
Dénes László hegedűtanár keze alól sok fiatal hegedűművész került ki, többségük olyan, akinek a munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is meghatározó. Számos roma tehetséget juttatott el a művészi szintig, és vallja, hogy az ő adottságaik különlegesek, és hogy rendelkeznek valami plusszal. Olyan nagyszerű előadóművészeket oktatott, mint például Oláh Vilmos, Szalai Antal, vagy a Costa Concordia hajószerencsétlenségben elhunyt Fehér Sándor.
Tények miatt támadják Tények miatt támadják
A közelmúltban heves támadás érte a jobboldali média részéről Daróczi Ágnest, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnökét egy olasz televíziós társaságnak adott interjúja miatt. Ebben többek között azt állította, hogy hazánkban 1200 cigánygettó található, és bírálta a kormány közmunkaprogramját. A roma jogvédőt az ellene irányuló kritikák kapcsán kerestük fel, hogy megkérdezzük, hogyan válaszol a támadásokra.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink