LegrissebbVideók

Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza

2011. szeptember 28. | GGy

Amikor 2009 őszén Magyarországra látogatott a Német Futball Szövetség delegációja, valamint a legnagyobb német roma szervezet, a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma vezetője, Romani Rose, végigjárták a rasszista támadások helyszíneit. Az áldozatok hozzátartozóit arról kérdezték, hogyan lehetséges, hogy a magyar társadalom ennyire elfeledkezett a túlélőkről, és hagyja, hogy nyomorban, kiszolgáltatottságban tengődjenek.

Tatárszentgyörgyön Csorba Róbert szüleivel találkozva megígérték, hogy pénzzel is hozzájárulnak a félig kész házuk befejezéséhez, lakhatóvá tételéhez. A német vendégek a Phralipét kérték meg a szolidaritási akció a megszervezésére és lebonyolítására. A Nemzetközi Újjáépítési Akció célja az volt, arról is legyen szó, hogy nemcsak a házakat építik újjá, hanem megpróbálnak reményt adni az áldozatok családtagjainak.

Tatárszentgyörgy után a Kislétán életben maradt kislányt segítette a Phralipe: fürdőszobát építettek, két méternél magasabb kerítést az udvar hátsó részére, az ablakokra redőny került, hogy a kislány biztonságban érezhesse magát.

A harmadik épület a tiszalöki áldozat, Kóka Jenő özvegyéé volt, aki ma már egy felújított, kényelmesen berendezett házban lakik. A piricsei áldozatok hozzátartozói is egy ötszobás lakásban élnek, és a nagycsécsi özvegy és az Alsózsolcán megsebesített fiatalember is új helyre költözhetett.

A Phralipe alelnöke, Daróczi Ágnes örömmel számolt be arról, hogy idén is sok az önkéntes, ezért még arra is vállalkozhattak, hogy házat építenek a tatárszentgyörgyi özvegynek és két gyermekének. Már áll az épület, a tetőt jórészt befedték, de mostanra elfogyott a pénz, és hátra van az épület szigetelése, vakolása. Nézze meg az építkezésen készült videónkat!

Az akciósorozat két éve alatt közel száz önkéntes vett részt a munkában, volt közöttük német, lengyel, bolgár és japán fiatal is. Olyan is akadt, aki egyenesen Genfből érkezett Tatárszentgyörgyre alapot ásni.

A Német Futball Szövetség által elindított kezdeményezéshez eddig 14 civil szervezet csatlakozott. A Nemzetközi Építőbarátokon (International Bau Orden) kívül három német (köztük a kezdőtőkéről gondoskodó Erinnerung-Verantwortung und Zukunft Alapítvány) és tíz magyar egyházi és civil tömörülés tartotta fontosnak, hogy segítse a rasszista támadások áldozatainak hozzátartozóit. Az Oltalom Karitatív Egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a református egyház, a Romédia Alapítvány, a TASZ, a Fiatalok Önsegítő Egyesülete, a Hit Gyülekezete és a Deszegregációért Alapítvány válaszolt kedvezően a Phralipe kérésére. Ki építőanyaggal, ki pénzzel, ki társadalmi munkával járult hozzá az akció sikeréhez. Számos egyéni segítség is érkezett, a helyi beszállítók kedvezményes áron adták a homokot, cementet, meszet, az állványzatot, olcsón szállítottak, és megmozdultak a szomszédok, munkatársak is. A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) támogatta az önkéntesek helyszínre jutását és ellátását. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy meghívásos pályázaton 8,5 millió forinttal támogatta az újjáépítési akciót.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


szólj hozzá: Romagyilkosságok: épül a ház

További cikkek a rovatból
Cigány hősök ’56-ból Cigány hősök ’56-ból
„Elmentünk a Rudas fürdőbe, onnan jöttünk haza, és akkor már álltak a villamosok. Azt kiabálták, hogy aki magyar, velünk tart. Hát, mondom, én megyek velük, mint a franckarika. Persze, hogy megyek. Mert én egyszerre magyar, meg cigány is vagyok” ...
Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten
Django Reinhard követői, valamint a Perpignanból érkezett roma zenekar is fellépett a Sziget Fesztivál Roma Sátrában. A Vano Bamberger & Band Németországból érkezett hozzánk, a Tekameli Franciaország délkeleti részéről, amely vidék csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket.
Már tizenévesen nagyzenekarok élén Már tizenévesen nagyzenekarok élén
Sárközi Lajos még csak húsz éves, de már annyi szólista tapasztala van, mint kevés pályatársának. Tanulmányait ötévesen, klasszikus hegedűvel kezdte. Tízévesen beleszeretett a dzsezzbe, és azóta ezt a két műfajt párhuzamosan műveli, kimagasló szinten.
Boraink csillogása a világ reflektorfényében Boraink csillogása a világ reflektorfényében
A VinAgora versenyről már írtunk itt a gálát megelőzően, most csak röviden foglaljuk össze róla a tudnivalókat. A VinAgora hazánk egyik nemzetközi borversenye, melyet a szakma Európa bor-iránytűjének nevez. Maga a verseny három napon keresztül tartott június közepén. Ez idő alatt a borbírálók folyamatosan szemrevételezték, szájukba vették, majd kiköpték a versenyre küldött bormintákat.
!DelaDap | Add az ütemet! !DelaDap | Add az ütemet!
A magyar uniós elnökség egyik hivatalos záróeseménye lesz a Soproni Volt Fesztivál szerdai programja. A European Gipsy Rocks napján roma és nem roma együttesek lépnek fel a kontinensünkről. Ott lesz a világhírű Emir Kusturica filmrendező (Macskajaj) és zenekara, a brit Asian Dub Foundation, a román Mahala Rai Banda, és az osztrák !DelaDap formáció.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Izzó mező Izzó mező
Tizenhárom évesen kezdett festeni Kállai Henrik, és azóta számtalan kiállítása volt idehaza és külföldön. A fiatal művészt a festészet mellett érdekli a film is, és hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészeti foglalkozásokat.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink