Komolyan

Megbírságolták az Echo Tv-t

2011. szeptember 28. | Fény

Félmillió forint bírságot szabott ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Echo Tv-re. A panaszt a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda februárban nyújtotta be a Világpanoráma című műsorban elhangzott cigányellenes, gyűlöletkeltő kijelentései miatt. A Médiatanács megállapította, hogy a mondatok sértették a roma, valamint a zsidó kisebbséghez tartozók emberi méltóságát, és a műsor alkalmas volt gyűlöletkeltésre.

Először szabott ki gyűlöletbeszéd miatt félmillió forintos bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, ekkora összeg megfizetésére kötelezte ugyanis az Echo Tv-t az egyik műsora miatt. A feljelentést a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) tette februárjában. A NEKI beadványában tételesen felsorolta, hogy mit kifogásoltak a műsorban.

Ezek szerint a Világpanoráma 2011. február 11-i adásában Szaniszló Ferenc műsorvezető többek között kijelentette, hogy Magyarországon „cigányterrorizmus” folyik, a „valójában munkanélküli, ingyenélő emberszabású elveszíti emberségét, ember arcát”, majd megfogalmazta azt is, hogy „a végén valakinek, valakiknek innen menniük kell”. Szaniszló Ferenc szerint a „cigányságnak meg kell szabadulnia a liberálisok által táplált bűnös hajlamaitól”, és ha ez nem sikerül, akkor „az minden cigányra visszaszáll”. A jogvédők szerint ezen kívül a műsorvezető felvezetőjében szándékosan alkalmazta mindazokat a negatív sztereotípiákat, amelyek a romákkal kapcsolatban a társadalom tagjainak többségében élnek: a romákat „ingyenélő”, „munkakerülő”, a segélyt kocsmára költő, „bagózó”, „piáló” tömegként ábrázolta. A jogvédők szerint a műsorvezető retorikájában a hazai társadalmat tudatosan két, egymással szemben álló csoportra, cigányokra és magyarokra osztotta: a  magyarok azok, akik becsületesek, dolgoznak, eltartják a „cigány ingyenélőket”, míg a „cigányok” Szaniszló szerint kampányszerűen lincselik a magyarokat. „A magyar emberek nem indulhatnak nyugodtan útnak a ti segélyetekért dolgozni, a ti segélyetekért adót fizetni, hogy ingyenélők, munkakerülők ne fenyegethessék őket lincseléssel […] És a lincselés évek óta kampányszerűen folyik a magyarok ellen.” A „magyarok” elleni lincselésveszély alátámasztására a műsorvezető felidézte az olaszliszkai eseményeket, amikor is, a műsorvezető szavaival élve „agyonvertek egy magyar pedagógust a gyermekei szeme láttára”.

A NEKI panaszában azt is hangsúlyozta, hogy a tudatosan sztereotip szóhasználat és fordulatok mellett vágóképként a műsor szerkesztői a háttérben az olaszliszkai tragikus eseményekről készült felvételeket mutattak, olyan zenei aláfestéssel, amely alkalmas volt nézők érzelmi befolyásolására, összességében a romákkal szembeni ellenérzések és indulatok fokozására. Emellett a műsorvezető szóhasználata, fordulatai arra is alkalmasak voltak, hogy azt sugallják, Magyarországon a roma kisebbség mellett a zsidóság az, amelyik megosztja a társadalmat.

A Médiahatóság hét hónapi vizsgálat után megállapította, hogy az Echo Tv megsértette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt. A közzétételével súlyosan sérült az emberi jogok „anyajogának”, az emberi méltóságnak az alapvető értéke, mivel a Médiatanács is úgy ítélte meg, az Echo Tv a roma kisebbség emberi mivoltának megkérdőjelezésével megsértette az emberi méltósághoz való alkotmányos alapjogot. A vizsgált műsor alkalmas volt a roma és a zsidó kisebbséggel szembeni gyűlölet felkeltésére, a kirekesztésére.

„Az alapvető emberi jogok csak a legritkább esetben korlátozhatóak, azonban a véleménynyilvánítás szabadságánál erősebb az emberi méltósághoz való jog, ez lehet egy

hatékony eszköz a gyűlöletbeszéd visszaszorítására a médiában” – véli dr. Muhi Erika, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója. Azonban problémának tekinti a NEKI, hogy a hatóság eljárása hét hónapig húzódott, és a szankciót sem tartják komolynak. Ráadásul a műsort egy olyan nézői réteg számára készítették, amelyben az utóbbi időben megszaporodtak a gyűlölet motiválta, rasszista indíttatású bűncselekmények, megmozdulások. Egy ilyen összegű bírság azt sugallja, hogy hazánkban az emberi méltóság értéke igen csekély – olvasható a NEKI közleményében.

Az Echo Tv illetékeseit hiába próbáltuk elérni, a telefont napok óta senki sem veszi fel. A Médiatanács sajtóosztályának információi szerint az Echo Tv nem fellebbezett.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink