Nili blogja

Tudatos családtervezés!

2011. október 4. | admin

Ez az egész terv annak a meggyőződésemnek a következménye, hogy minden embernek joga van álmodni! Főleg minden gyereknek. Bár evidens elvárásnak tűnik, nem mindenkinek adatik meg. Mert akinek cipő nincs a lábán, hogy iskolába menjen, aki a gettón vagy a telepen túlra nem merte kitenni a lábát, hogy a Mekdönciben kólát igyon az osztálytársaival, az álmodni sem mer. Nem tud. Mert nem mondták el neki, hogy lehet…
Pedig, ha nem merünk álmodni, tervezni a jövőnkről, akkor nagyon kevés az esélye annak, hogy sikeresek leszünk, azaz „teljesülnek az álmaink”. Nem olyan valóságtól elrugaszkodott vágyak ezek, mondhatni alkotmányos jogok: egyenlő esély mindenkinek, boldogsághoz való jog, hit, hogy álmodhatunk és elérhetjük a céljaikat…

A kórházban, ahol a gyakorlatomat végeztem, nem volt olyan hét, hogy ne jöttek volna tizenéves anyák, hogy megszüljék első vagy nem is első gyermeküket. És ami még sokkal nagyobb gond: sokan vetéléssel kezdik felnőtt életüket. Egy gyakornok speciális helyzetben van: szinte bárki ugraszthatja, mindig bizonyítania kell, szinte minden feladat végrehajtása vizsga, de még sincs olyan felelősség a vállán, mint egy orvosnak… Ők kevésbé tehetik meg (merik megtenni), hogy leülnek a paciens mellé, és beszélgetnek vele a miértekről, meg a hogyanokról. Na, de én megtehettem, és gyakran oda is ültem a fiatalok mellé. Csodálkoztam, hogy tájékozatlanok, mennyire bátortalanok kérdezni. Sokuk életéből teljesen hiányzott az a bizalmas ismerős, családtag, bárki, akinek fel merték volna tenni a kérdéseiket – és az is, aki hitelesen és megfelelő módon tudott volna válaszolni a kérdéseikre. Pedig hát a gyermekvállalás olyan döntés, mely tényleg egész életre meghatározza legalább három ember életét: a szülőkét és az új jövevényét (aki nem is kérte, hogy jöhessen) mindenképp… És most csak azért sem hozok statisztikai adatokat, meg felméréseket, szociológiai okosságokat. Mert persze nagyon fontos, hogy Magyarország lakossága hogyan nő vagy csökken, meg hogy egészséges lelkű, boldog fiatal nemzedék nő-e fel, vagy sem, de engem most tényleg a jelen és az egyén szempontjából érdekel ez a kérdés.

Az én alapelvem egyszerű, igaz, nem éppen népszerű: a legfontosabb döntéseket, változtatásokat soha nem a pénz hozza meg, hanem az emberség. Ez esetben: van-e, lesz-e olyan ember a fiatalok számára, aki megfelelő módon tud hozzájuk szólni, aki választ tud adni a legkényesebb kérdéseikre is. Mert mit sem ér egy profi módon összeállított információs csomag, ha semmit nem tudunk arról az emberről, akit tájékoztatni, felvilágosítani kívánunk. Persze őket megismerni és velük bizalmas viszonyba kerülni, az kemény munka, mert másképp kell látni a helyzetüket, végre az ő szemszögükből is.

Őszintén? Az én munkámat a szükség szüli meg. Nem tudok csupán csak bemenni a munkahelyemre, és nyolc órában elvégezni a munkámat. Emberekkel dolgozom, meg kell látnom a szükséget. Ott kell lennem, ahol rés van. Ha nincs ember, aki be tudja tömni azt, szükség van egy „toldozó-foltozóra” akkor összeszedem az összes erőmet és tudásomat és foltozok.

Elmentem az egyetemekig, hogy ott megosszam a diákokkal tapasztalataimat a kultúrák közötti helyes kommunikációról. Hála Istennek kaptam néhány visszajelzést, hogy ezek a gyakorlati órák hogyan segítik a leendő orvosok és szakemberek munkáját a mindennapokban. Öleltem sok anyukát, akinek én is segítettem, hogy világra hozza a kicsinyét, és most azt gondoltam: meg kellene szólítani a jövőtervezés, illetve családalapítás szempontjából legérintettebb (vagy legveszélyeztetettebb) generációt is: a tinédzsereket.

A szexuális felvilágosítás természetesen nem roma probléma. Minden fiatal számára létfontosságú, hogy tájékozott legyen.

Emlékszem, cigánylányként hogyan éltem meg a tizenéves időszakot. A nyolcadik félév körül lehetett, amikor a biológiatanár jelezte: a férfi és a női anatómiáról kezdünk tanulni, és a szexualitásról is. Én szóltam anyámnak, hogy mit fognak tanítani, és mondtam, hogy én ezekre az órákra nem megyek be. Anyám természetesen egyetértett velem, úgyhogy probléma megoldva, leány megvédve, felvilágosítás minden téren kizárva. Elképzelhetetlen volt számomra, hogy szexualitásról, a nő és a férfi testéről fiúk társaságában beszéljünk. Ráadásul idegenek között, nem roma közegben… Ilyesmiről még otthon sem esett szó. Menstruációról sem. Két nővérem van, ők segítettek annak idején. Már ha segítésnek nevezhetjük. Éppen mostunk a jó öreg tárcsás mosógéppel a fürdőszobában, amikor megtörtént… A nővérem rohant anyámhoz, hogy elújságolja neki. Anyám higgadtan bejött, lekevert egy nagy pofont, és büszkén közölte velem, hogy nagylány lettem. Ezzel el volt intézve a dolog.

Az általános iskolában egyébként nagymenő voltam. De tényleg. Egyszer hallom, hogy a hátam mögött összesúgnak, és csúfolnak egy lányt, hogy kotonfejű. Az meg odajön hozzám, hogy védjem meg, hiszen neki nem is olyan a feje, mint a koton… Nagy bajban voltam. Tizennégy évesen, ma már úgy mondom, viszonylag jó státusszal a közösségben nem mutathattam ki, hogy fogalmam sincs, mi az a koton izé… Minden okosságomat összeszedtem, hogy kilogikázzam, mit jelenthet. Azt éreztem, hogy valami nagyon durva sértés hangzott el. De vajon tényleg hasonlít a lány feje a koton izéhez, vagy sem? Csúnya gúnynév lehet ez, vagy tényleg jelent valami konkrét dolgot ez a szó? – ezen morfondíroztam.

Amikor hazamentem, a legidősebb nővéremhez fordultam, könyörögve, hogy ne áruljon el anyunak, de mondja el nekem, mit jelent az a titokzatos szó. Sikítva rohant anyámhoz: nézze csak meg, mi lett a híres, beképzelt lányából, mert már nem is akármi érdekel engem, hanem a koton, mert én egy ilyen nőszemély vagyok, és anyám ne csodálkozzon, mi lesz belőlem… Na, kaptam hideget meg meleget. Soha többet nem kérdeztem semmit egyiküktől sem. Még csak kicsit kényesnek tűnőt sem.

Hát, eltelt azóta jó néhány év. És nem azért született két csodás lányom, mert nem tudtam semmit kamaszlány koromban a kotonról, hanem mert egész életemben őket vártam…

Tudom, hogy édesanyám a legjobb szándékkal tette, amit tett, nem sokat segítve azzal nekem. A hozzám hasonló fiataloknak (de még a legfelvilágosultabbaknak is) szükségük van egy olyan emberre, akivel tudnak beszélni a tervezésről, a jövővel kapcsolatos félelmeikről, a szexualitásról, szerelemről, egyszóval a tudatosan megálmodott életük alapjairól…

Az elmúlt időszakban voltam az ország jó néhány hátrányos településén, ahol fiatalokkal és a szüleikkel beszélgettem, együtt játszottunk, s tanítottuk egymást. Ezeket a tapasztalatokat osztom meg a kedves olvasókkal a következőkben, ha kíváncsiak rá…

További cikkek a rovatból
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Színház élmény a Gellért-hegyen Színház élmény a Gellért-hegyen
– Come, come! Sit down, please! This is my Ppppub! – invitál tört angolsággal, a szabadtéri előadás egyik színésznője (Lovas Emília), a képzeletbeli kocsma tulajdonosa. A többi nézővel együtt, mit sem sejtve, leülünk a fűre, vagyis a kocsma legjobb asztalához, ahol éppen a konfliktus kellős közepébe csöppenünk.
Örök megvetés hulljon a fejetekre! Örök megvetés hulljon a fejetekre!
A Budapest Környéki Törvényszék augusztus 6-ára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadások ügyében.
Elég már a megjátszásból Elég már a megjátszásból
Tavaly írtam egy blogbejegyzést Szilveszter alkalmából. Önvallomás volt és egyben felszabadító fogadalomtétel. Abban a bejegyzésben bevallottam, hogy időnként nem cselekszem a társadalom által meghatározott „helyes” mérce szerint, sőt hibázom, néha vakmerőségből és csak azért is felszabadítom magam a konvenciók alól. Nem akarok, és nem tudok mindenki előtt tökéletesnek és tisztességesnek látszani. Elég, ha annak látnak, aki tényleg vagyok, esetlenül és vétkesen, de őszintén és nagyon is emberien. Első leszek a tökéletlenek között.
Emberek vagyunk, segítenünk kell egymáson! Emberek vagyunk, segítenünk kell egymáson!
Önnek mi jut eszébe Romániáról? Valószínűleg sokan nem választanák elsőre a legkívánatosabb turistacélpontnak. Számomra mégis egy megvalósult álom helyszíne, ahová lehetőségem nyílt most elutazni egy tíznapos tréning alkalmából. A Roma Youth – European Youth elnevezésű tréninget a román származású cigány ember, Daniel Derbeldinger szervezte, hét ország küldötteinek részvételével
Mi lesz holnap? Mi lesz egy év múlva? Mi lesz holnap? Mi lesz egy év múlva?
Nincsenek túl sokan, kilenc-tíz gyermek összesen. Középiskola előtt állnak szinte mind. Ismerik egymást évek óta, együtt élnek a bentlakásos iskolában, Nógrád megyében. Igazán tudhatják, hogy mi a másik álma, vágya, gondolata.
Szabadságot Geréb Ágnesnek! Szabadságot Geréb Ágnesnek!
Engedjék meg nekem, hogy egy kicsit elkanyarodjak választott témámtól, a Tudatos Családtervezéstől. Ugye ismerjük a történetet Geréb Ágnesről, a szakemberről, aki merészelt másként gondolkodni.
Abortusz ügyekről Abortusz ügyekről
Zeng a sajtó, mindenhol az orvosról beszélnek, aki több mint száz magzatot vett el, illegálisan. Engem, mondjuk, érdekelne, mi bántja jobban a közvéleményt: hogy megtette, vagy hogy nem jogszerűen? Magyarországon szigorú rendje volt eddig is a terhesség-megszakításoknak. Most még ezen is szorítani szeretne a kormány, elmenve egészen az abortusz tilalmáig.
Tudatos Családtervezés IV. Tudatos Családtervezés IV.
– Most maga igazából mit csinál nálunk? – Hozzátok jöttem, hogy együtt játsszunk. – De mit fogunk csinálni? – Hát, beszélgetünk kicsit. Kezdjük is!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink