Komolyan

Gyöngyöspata: rend, fegyelem és kiszolgáltatottság

2011. október 8. | GGy

Aki nem fizeti be köztartozását, annak a házára is terhelhetik azt, aki nem rendezi gépjárművének súlyadóját, annak kivonhatják a forgalomból a gépjárművét – nem szó szerint, de hasonló üzenetű figyelmeztetéseket hallhatnak a gyöngyöspatai lakosok a település hangosbemondóiból. A település rendpártisággal szimpatizáló lakóinak nem kellett csalódnia, hogy az új polgármester nem váltja be az érpataki modell bevezetésére tett ígéretét. Talán csak azok döbbentek meg, akik azt hitték, hogy a rendpárti intézkedések csak a romákra vonatkoznak majd.

Eszes Tamás

Csalódnia kellett Eszes Tamásnak, Juhász egykori szövetségesének is, aki a Véderő vezetőjeként idén áprilisban néhány napos harci tábort szeretett volna rendezni a romák lakta településrész közvetlen szomszédságában. A tábor megtartását a rendőrség megakadályozta, ezután döntött úgy Eszes, hogy indul a polgármesteri választáson Juhász ellenfeleként. Eszes választási programjában szerepelt, hogy karate edzéseket tart majd helyi fiataloknak, s ezt a tervét a számára sikertelen megmérettetés után sem adta fel. Talált is egy megfelelő épületet a faluban, kibérelte, el is kezdték a felújítást, de négy nap után jött a főbérlő azzal a kéréssel, hogy hagyják el az ingatlant, ő visszafizeti a felújításra költött pénzt. Eszes Tamás szerint a főbérlő azzal indokolta döntését, hogy őt a rendőrség zaklatja, amiért Eszesnek adta bérbe az épületet. Eszes Tamás ezt nem hiszi, szerinte a főbérlő kérése mögött Juhász ellene irányuló haragja állhat, valamint a Jobbik félelme attól, hogy ismét az ő tevékenységével mossák össze a parlamenti pártot. Eszes Tamás állítja: ma nem munkanélküliként élne a faluban, ha elfogadja a Jobbik korábbi ajánlatát. A választás előtt ugyanis megkeresték jobbikos parlamenti képviselők, és azt ígérték neki, hogy ha nem indul a polgármesteri székért, akkor lesz munkája Gyöngyöspatán, és a Véderő táborát is rendszeresen megtarthatja.

Romák, közmunka, szankciók

Alig akad olyan roma Gyöngyöspatán, akinek ne lenne valamilyen büntetése olyan esetek miatt, hogy az úttesten ment a járda helyett, törött volt az igazolványa vagy a járdára köpött. A büntetések befizetésére vonatkozó csekket és a hozzá tartozó figyelmeztetést a település jegyzője küldi ki, amelyben arra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy ha három napon belül nem fizetik be a büntetésüket, akkor elindíthatják a végrehajtást, aminek a következménye ingó- és ingatlan vagyonuk lefoglalása lehet. A 10-20 ezer forintos szabálysértési büntetések száma – a rendőrségtől a Tasz által kikért adatok szerint – a tavalyi év hasonló időszakához képest többszörösére nőtt, 33-ról 140-re. A bírságolás emelkedése a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhető, amely március elejétől egészen a júliusi polgármesteri választásokig tartott.

Gyöngyöspata településjelző táblájánál azonban szeptemberi látogatásunkkor már nem rendőrök posztoltak, mint a polgármesteri választások előtti botrányos és feszültséggel teli időszakban. Ehelyett roma közmunkások vágták a füvet a temető bejáratánál, és asszonyok takarították az árkokat. Benn a településen a patak partját azok a közmunkások takarították, akik a helyi Vízmű alkalmazásába kerültek. Ők a szerencsésebbek és örülnek is, mert nyolc órás foglalkoztatásba kerültek és a minimálbérnek megfelelő bért kapják, emellé 14 ezer forintnyi étkezési csekket is, míg a négy órás foglalkoztatottak csupán a minimálbér felének megfelelő összeget. Nyilvánosan panaszkodni senki sem mert a félmunkaidőben foglalkoztatottak közül, de azt megemlítették, hogy most kevesebb pénzük marad otthon, mert a munkába járáshoz pénz is kell. A nevét egyetlen roma sem vállalta az interjúhoz, mivel mindenki fél a szankcióktól. Azt mondják, nem nehéz a programból kiesni, aki valamit mégis hibázik, az három évre kikerülhet a segélyezési rendszerből.

Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom weboldalán közölt véleménye szerint a hazai közmunkaprogram elképesztő módon hasonlít a 30-as évek programjaira. Igazi mintája a Gömbös-kormány antidemokratikus és kollektivista munkaterve. Sőt, a mai program nagyobb jogfosztást valósít meg, mint az előd. Az ember azt hiszi, hogy káprázik a szeme, amikor a közmunkaprogramról szóló törvényjavaslatot olvassa, és összehasonlítja a kormány közmunkaprogramjával. Egyértelműen Gömbös Gyula 1932-es Nemzeti Munkaterve az ősforrás, és ezt a Fidesz nyíltan vállalta is, hiszen ugyanez volt a címe az átfogó, teljes foglalkoztatási megújulást hirdető programjának. (Az elnevezést májusban változtatta a kormány Magyar Munkatervre.) Ezt a szociálpolitikus egyenesen döbbenetesnek nevezte az interneten közzétett írásában.

Ma már a szociális szakemberek képzése sem a képessé tevésről szól, hanem a kontroll és a szankciók kerültek előtérbe. A mai rendszer teljesen elvágja a szociális gondoskodástól ezeket az embereket. Szikra szerint lehetetlen lesz 300 ezer embert bevonni a közmunkaprogramba, és a gyöngyöspatai mintaprogram is egy cigányellenes intézkedés. Megpróbálja az alsó középosztályt megnyugtatni, és leválasztja róluk a legszegényebb sorban élő cigányokat. Azt gondolom, hogy tömegesen fognak roma embereket bozótirtásra elvinni – mondta Szikra Dorottya.

Kiszolgáltatottságról

Juhász Péter, a TASZ munkatársa is hasonlóan vélekedik, akinek jogvédő szervezetét és irodáját nem szívesen látja Gyöngyöspatán az új vezetés. Juhász munkatársai azt tapasztalják, hogy a helyi hatalom a legtöbb helyen visszaél a kiszolgáltatott emberek helyzetével, és tovább növeli a kiszolgáltatottságot. Erre jó példa és talán a legszélsőségesebb, hogy a közmunkaprogramban egy munkavezetőn is múlhat, hogy a közmunkából kikerüljön több évre az a roma például, aki nem szimpatikus a munkavezetőnek vagy egyszer elkésett reggel.

„Borsodban szinte minden településen volt olyan panaszos, akiknek a történeteiből az derül ki, hogy a romákat mondvacsinált okok miatt büntetik a rendőrök és a hivatalok, amelynek célját nem nagyon lehet magyarázni, csak olyan nem bizonyítható feltételezései lehetnek az embernek, hogy a romákat a szankciókkal, a büntetésekkel kiszolgáltathatóvá, zsarolhatóvá teszik” – meséli Juhász Péter, aki szerint a hatalmon lévőket nem azért választottuk, hogy hatalmaskodjanak felettünk. Ugyanakkor Gyöngyöspatán a legnagyobb baj az, hogy éppen ilyen programmal, illetve koncepcióval szerezte meg a többség szavazatát és bizalmát Juhász Oszkár.

Gondok a polgármesteri hivatalban

Nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön: a képviselőtestületből nem mindenki tud együtt dolgozni az új polgármesterrel. Juhász Oszkár, a július 17-én megválasztott polgármester a július 22-i első testületi ülésen tett egyik előterjesztése az volt, hogy a saját kampányfőnökét, Pichler Gábor Györgyöt nevezze ki a hivatal társadalmi megbízatású alpolgármesternek.

A képviselőtestület 3 igen szavazattal, 3 ellenvéleménnyel és 1 tartózkodással végül nem választotta meg Pichlert alpolgármesternek, akiről egy korábbi cikkünkben már megírtuk, hogyan kötődik a polgármesterhez. A képviselőtestület azonban hiába szavazta le Juhász javaslatát, néhány héttel később kabinetfőnökként mégis a hivatal állományába került Pichler. Egy héten át folyamatosan kerestük a jegyzőt és a polgármestert, de nem reagáltak megkeresésünkre, így nem sikerült kiderítenünk azt sem, hogy Pichler milyen feladatokat lát el az önkormányzatnál. Erre csak az internetre felkerült videóból következtethetünk, ahol Juhász és valószínűsíthetően Pichler egy autóból kamerázva figyeli a roma közmunkásokat, akik közül az egyik éppen a benzinmotoros fűkaszából 2-3 deciliter benzint tölt egy autóba. Nagy öröm volt ez Juhásznak, hogy tetten érhetett lopás közben egy romát, akit három évre ki is zártak mindenféle szociális ellátásból. Cs. Jánost is megkérdeztük, aki nem tagadta a történteket. Nem tudja hogyan és miből élnek majd eztán, és azt sem, hogy a szabálysértési bírságot miből tudja majd kifizetni.

Szeptember 26-án jött a hír, hogy Simó István és Ludányi Ferenc gyöngyöspatai képviselő kilépett a testületből. Simó István a Heves Megyei Hírlapnak azzal indokolta lemondását: a falu vezetése olyan irányt vett, ami az ő elképzeléseivel nem egyezik meg. „Több képviselő is készült arra, hogy lemond, szóba került az is, hogy egyszerre „állunk fel”, de hogy ez miért nem történt meg, az inkább politika, és nem akarok kellemetlenséget. Elfogyott az energiám, már nem akarok harcolni” – nyilatkozta Simó István a lapnak.

Az egyébként idegenforgalmi vállalkozó Simó szerint a lépése nem nevezhető váratlannak, hiszen “az utóbbi hónapokban már úgy tűnt, nincs szükség Gyöngyöspatán a képviselő-testületre, mert a legtöbb esetben a polgármester és a kabinetfőnöke dönt.” Juhász Oszkár polgármester a történtek kapcsán annyit mondott: a képviselők indoklás nélkül lemondhatnak a mandátumukról, és szerinte mindenkinek a saját problémája, ha nem tud együtt dolgozni egy közösséggel, jelen esetben a képviselő-testülettel – mondta még a kialakult helyzetről Simó.

Tanulságok

Juhász Attila, a Political Capital munkatársa szerint, ha az a helyzet állna elő, hogy új választásokat kell kiírni, mert a képviselőtestület leköszön, és azzal indokolnák döntésüket a képviselők, hogy a polgármesterrel nem tudnak együttműködni, az egy nyilvánvaló kudarc lenne a Jobbik számára. Ez azt mutatná, hogy hiába nyerték meg a polgármesteri választást, a programjuk megbukott és ez országos szinten is kudarc lenne a Jobbiknak. A politológus szerint a jövőben is várható, hogy ahol nincs pozícióban a Jobbik, ott abban érdekelt, hogy a feszültségeket gerjessze. Éppen a gyöngyöspatai példa mutatja, hogy ezt megéri politikailag csinálni – nyilatkozta az elemző a Sosinak.

A Jobbik számára valószínűsíthetően a nehéz helyzetben lévő szegény települések maradnak a legfőbb politikai célpontok és bázisok, ahol könnyű feszültséget szítani. Nemcsak a második legerősebb párt tud lenni, hanem több településen és a romák által lakott régiókban, illetve országrészekben a kormánypárt kihívójaként tud fellépni, és megvan arra is az esélye, hogy ezeken a területeken a legerősebb párt legyen – vélte Juhász Attila.

A Jobbik esélyeit a politológus szerint egyébként a mai helyzetet tekintve az is növeli, hogy a baloldali alternatíva jelenleg nem nagyon létezik, mert országosan nagyon gyenge helyzetben vannak a baloldali pártok. Továbbá az is, hogy a baloldali szavazótábor jelentős része sem áll távol attól a nézetrendszertől, amit a Jobbik képvisel romaügyben. Ezt korábbi kutatások is bizonyították már, például a MEDIÁN 2009-es kutatása.  Azt is lehet feltételezni, hogy a Fidesztől elpártolt szavazók mellett az egykori mszp-s szavazók egy része is a Jobbik táborát erősíti, illetve a Jobbikra szavazna, ha most lennének a választások. Sőt, kisebb településeken nyilvános jelöltet egyik nagy párt sem fog állítani a Jobbikkal szemben, kerülve a kudarcot, miközben a Fidesz népszerűségvesztése is a Jobbik esélyét növeli – mondta a politológus.

A parlamenti és önkormányzati választások még odébb vannak, de azokon a településeken, ahol nagy számban élnek romák, ott a feszültségek erősödésére van nagyobb esély a rendpárti intézkedések romákat sarokba szorító hatásai miatt. Ezeknek a feszültségeknek a csökkentésére rövidtávon nem nagyon látni megoldási lehetőséget, legfeljebb két dolgot lehet tenni: egyrészt a hatóságoknak következetesen fel kell lépnie azok ellen, akik a helyi közösségben megpróbálnak konfliktusokat gerjeszteni, legyen szó akár romákról, akár a helyi nem romákról, akár a településre kívülről érkezett provokátorokról. Másrészt folyamatos párbeszédre van szükség a romaközösségek vezetői és a többség képviselői között. Mindez azonban csupán tűzoltás. Hosszabb távon csak a társadalmi konfliktusok mélyebb okainak kezelésével lehet enyhíteni a feszültségeket: az integrációt valóban elősegítő oktatási rendszerre, és a munkaerőpiacra valóban visszavezető foglalkoztatási programokra van szükség. A jelenlegi közmunkaprogram azonban nem ilyen, és a múlt héten közzétett roma stratégia tervezete sem tartalmaz egyértelmű és előremutató konkrétumokat ezekben a témákban.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink