Egészségünkre

Borok és történetek

2011. október 20. | kutivili

Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője

Farkas Róbert

Farkas Róbert

Farkas Robi sokat látott fiatal hegedűművész. Túlzás nélkül lehet mondani, hogy bejárta a világot. Sok gyönyörű helyen volt, sok érdekes emberrel találkozott, és persze szinte mindenhol megkóstolta a jellegzetes borokat. Kíváncsi volt, melyik termőföld mire képes, ha szépen bánnak vele. Belvárosi lakásán, ahol a zenekar próbaterme is van, találkoztunk kóstolni és beszélgetni. „Mit szólnál, ha biliárdozás közben beszélgetnénk?” – kérdezte, amikor beléptem. Remek ötlet, részemről mehet. „OK, akkor nyisd az első üveg bort. És te kezdesz.”

sosinet.hu: Bizony, jó ötlet belevágni (a kóstolásba is), mert hosszú a borsor. Kérlek, hagyd elöl a hangszeredet, és legyen készenlétben néhány a felvételeitek közül is, mert ma zenéket társítunk a borok mellé. Először két különböző stílusú fehérbort fogunk összehasonlítani. Demeter Csaba 2010-es Hangáját, valamint a Matias pincészet 2008-as prémium kéknyelűjét.

FR: Érdekesnek ígérkezik, hiszen már ránézésre nagy a különbség a két ital között. A Demeter egész könnyűnek látszik, az illata barackos, virágos, nagyon könnyed, és nagyon finom. Ízlelve szinte gyümölcslé jellegű. A Matias kéknyelű homlokegyenest ellenkező. Aranysárga, mély a színe. Az illata is teljesen más, füstös, vaníliás, sok-sok szőlővel. Ez egy sűrű bor.

Közben elkezdtünk biliárdozni.

sosinet.hu: Melyik ízlik jobban?

FR: Nem tudok választani, két külön világ. Attól függ, milyen hangulatom van.

sosinet.hu: Azt mondod, két külön világ. Milyen zenékhez tudnád elképzelni a két bort?

FR: A Hangát az Akácos úthoz, mert annyira üde, akácvirágos illatú. A Matias kéknyelűt pedig egy melankolikusabb számhoz. Mondjuk A vén cigányhoz. Mindkét dalt Kollár Klemencz László énekli velünk.

Hamar véget ér a sikerszériám a biliárdasztalnál, át kell adnom a lehetőséget Robinak.

sosinet.hu: Mesélj arról, merre jártál a világban, mely tájak fogtak meg a legjobban, és persze arról, hogy milyen borokat kóstoltál.

FR: Induljunk itthonról, ugyanis nagyon hiszek a magyar termőföldben. Bármilyen gyümölcsről legyen is szó, amit itthon termesztenek, nekem az a legfinomabb, még akkor is, ha a külföldi esetleg szebb. Így vagyok a borokkal is. Gondolj bele, amióta a rendszerváltás után a borászok komolyan elkezdtek alkotni, egyre nagyobb sikereket érnek el. Ez nem véletlen. Az én itthoni kedvencem Villány és Szekszárd, a sötét, nagytestű boraikkal, de szívesen kóstolok más területekről is, más stílusú borokat is.

sosinet.hu: A külföldi kalandok előtt kóstoljunk két bort az egyik kedvenc hazai borvidékedről, Villányból. Mindkettő a Vylyan pincészeté, Kisharsány területéről. Az egyik egy küvé, vagyis házasítás, az Ördög, a másik pedig fajtabor, a Syrah. Mindkettő a szép 2008-as évjáratból. Kíváncsi vagyok, milyen más tájakkal és ízekkel tudod összehozni a kedvenc hazai termőhelyed borait.

Robi még a biliárd sikersorozatát is megszakította, hogy jobban tudjon koncentrálni a kellemes feladatra, előtte viszont, profi módon, sorra tette el a golyókat, csak úgy, beszélgetés közben.

FR: Ennek az Ördögnek nagyon szép, mély, lilás színe van, az illata is nagyon finom. Na, ez nagyon közel áll az ízlésemhez. Olyan, mint a friss kékszőlő mustja, kellőképpen lágy, sok gyümölccsel az illatában és az ízében is. Olyan „toszkánás”. Amikor ott jártam, ittam ilyen jellegű borokat. Az ottani tájak mesések, színesek, és minden Toszkánában töltött pillanat egy élmény. Az embereken is látszik, hogy boldogok, és ez árad a boraikból is. Én pedig büszke vagyok, hogy hazánkban is ilyen borok szép borok születnek, mint ez.

Nézzük a Syrah-t. Ez teljesen más karakter. Ez már kevésbé játékos, de fantasztikus illatú, ízű, és még nemigen láttam mély árnyalatú borban ilyen ragyogó, csillogó színt. Az illata karakteres, fűszeres ízében, pedig sűrű és gyümölcsös. Bordeaux-ban ittam hasonlót. Szintén magával ragadó hely, gyönyörű és méltóságteljes, de kevésbé vidám és laza, mint Toszkána. Amikor ott jártam, mindig kóstoltam valami finomat. Például Rotschildék borai mindig nagyon ízlettek. Ám, a legfinomabb, amit ott ittam, az egy Chateauneuf du Pape volt. Annak a bornak hasonló az ízvilága és a színe is, csak az sokkal gyümölcsösebb. Megemlíteném még a portugál borokat, amelyek annyira lenyűgöztek – együtt az országgal –, hogy jókora portói gyűjteményem van, édesből és szárazból egyaránt. Olykor leülök, nézegetem a palackokat, és látom magam előtt a gyönyörű tájakat, ahonnan ezek az italok származnak.

sosinet.hu: Több, mint félóra telt el a palack kinyitása óta, kóstoljuk meg ismét a Syrahot, változott-e a levegőn.

FR: Teljesen más az illata, már nem érzem benne azt az erős fűszeres illatkavalkádot, most inkább a kandírozott gyümölcs jött elő. És az ízében is teltebb és érdekesebb, mint a kibontás után.

Közben visszamegyünk a biliárdasztalhoz, ahol Robi folytatja a szép játékot.

sosinet.hu: Milyen zenéket ajánlanál a most kóstolt borokhoz?

FR: Az Ördög küvéhez el tudnám képzelni az Ördögtánc című számot, amit a Hoppá! című lemezünkön Németh Juci énekel. Hasonlóan tüzes, érdekes mindkettő. A Syrah teljesen más karakter, lenyűgöző, ahogy a kibontás után változik. Nehezebben megfejthető, és különleges az aromavilága. Ehhez egy komoly klasszikust választanék: Csajkovszkij hegedűversenyét bátran ajánlom ehhez a Syrah-hoz.

sosinet.hu: Szép párosítás, egyszer mindenképen ki fogom próbálni. Sokszor hallani a vörösborok egészségre gyakorolt kedvező hatásáról, és hogy rendszeres fogyasztásukat javasolják. Erről mit gondolsz?

FR: Ritkán iszom, akkor is inkább csak kóstolgatok. Szívesen felbontok egy érdekes üveget, de soha nem melegedek bele az ivásba. A kóstolás azért érdekes, mert az ember megtapasztalhatja, hogy mennyire sokszínűek a borok. Még egy-egy vidéken belül is. Nagyon nem értek egyet azokkal, akik például fellépés előtt isznak. Szerintem egy előadót a zene lazítsa el, ne az alkohol, és tudjon tiszta fejjel hangulatot teremteni. De ha egy nehéz nap után megkóstolok egy-két bort, akkor előtte mindenképpen kikérem Lovasi András barátom véleményét. Mondhatni, ő a Budapest Bár bortanácsadója. András elkötelezett szószólója a finom magyar boroknak, pécsi lévén elsősorban a villányi borvidéknek. Sokat tanulok tőle, és időnként szoktunk együtt kóstolni. Nekem egy-egy ilyen alkalom olyanok, mint egy érdekes bor-kurzus.

sosinet.hu: Bejártad a Földet, és rendre kóstoltál a világ borai közül. Gondolom, van olyan borral kapcsolatos sztorid, ami emlékezetes maradt. Ehhez nyitom ki utolsó párosunkat. A Merfelsz pincészet Esti csókja az egyik, a másik ugyancsak tőlük a Tűzvirág küvé. Komolyan mondom, versenyen kellene indulnod: olyan lazán rakod el a biliárdgolyókat, mint egy profi. Nem sok esélyem van.

FR: Londonban történt, hat-hét évvel ezelőtt. Egy híres színész, Jeremy Irons játszotta az egyik főszerepet a Gyertyák csonkig égnek című Márai-regény színpadi adaptációjában. Annak volt a premierje Londonban, majd a fogadás, amelyre engem és a zenekaromat hívtak játszani. A résztvevők közül szinte mindenkinek volt legalább egy Oscar-díja, mégis közvetlen és kellemes volt a hangulat, semmi feszengés. És azt is sejtem, hogy mi volt ennek az oka. Mivel Márai-regényről volt szó, a fogadáson cigányzene szólt és magyar borokat kóstolhattak a résztvevők. Az addigi legszebb évjáratú tokaji borokat kínálták, valamint más magyar területek különlegességeit. Miután játszottunk, mi is szétnéztünk, és iszogatás közben váltottunk néhány szót Jeremyvel. Jó érzés volt büszkének lenni ott és akkor a hungarikumként ismert és elismert zenénkre, valamint a gyönyörű borainkra.

sosinet.hu: Most viszont lássuk, milyennek tartod ezeket a borokat, a Tűzvirágot és az Esti csókot. Közben hallgassunk tőletek néhány számot, és próbáld eldönteni, hogy a két bor közül melyik illik inkább a Budapest Bár stílushoz.

FR: Mindkettő nagyon finom. A Tűzvirág fiatalos, krémes, olyan, mint egy feketebogyós gyümölcsökből készült sűrű turmix, sok-sok szamócával. Ebbe a borba inkább bele lehet harapni, minthogy kortyolni. Az Esti csók egy teljesen más karakter. Kicsit komolyabb stílusú, olyan, mint a friss gyümölcsesszencia. Ennél nehezebben tudok választani, hogy mire hasonlít, de ez is nagyon gyümölcsös, csak mélyebben. A bordeaux-i kóstolásaim emlékeit idézi. Tudod mit? A bohém Tűzvirághoz az Este fess a pesti nőt játszanám, és ajánlanám szívesen az első albumunkról, Rutkai Borival, az Esti csókhoz pedig a lelket kicsit megtépő, érzelmes Holnap című számot, Németh Juci előadásában. Jaj, belőttem a feketét! Te nyertél…

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink