Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/5.

2011. október 20. | Botos Nikolett
  • Sok szülőnek okoz fejtörést a szeptemberi tanévkezdés. A tankönyvek és a tanszerek megvásárlásához szükséges anyagiak előteremtése már-már lehetetlennek tűnik több családnak is. A következő riportunkban egy összeállítást hallhatnak arról, hogy miként vélekedik egy civilszervezet, egy önkormányzat és egy szülő a tanévkezdésről. Szirmai Norbert elsőként Dr. Kormosné Debreceni Zsuzsannával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szociálpolitikai ügyvivőjével beszélgetett, aki szerint számos család retteg a szeptemberi iskolakezdéstől. A szervezet főleg tanszercsomagokkal kíván segíteni a nagycsaládosokon.

Dr. Dénes Margit Józsefváros önkormányzatának egyik képviselője elmondta, hogy nagyon sok józsefvárosi lakos jogosult olyan anyagi támogatásra, amely a szeptemberi iskolakezdésben segít. Az önkormányzat kerete azonban véges, tette hozzá Dénes Margit.

Horváth Erikának két gyermeket kell beiskoláznia. Hogy miből, azt még ő sem tudja. Ha megveszi a tankönyveket és a tanszereket, akkor a rezsi kifizetése forog kockán.

  • A Tzomet héberül kereszteződést jelent. Az elnevezés sok mindenre utal, többek között arra, hogy repertoárjukon a keleti jellegű zsidó zene mellett más mediterrán népek muzsikája is szerepel. De a csapat összetétele is igen színes, hiszen van közöttük zsidó, roma és nem roma művész is. Szentkirályi György a Tzomet művészeti vezetője úgy véli, hogy képesek lehetnek olyan értéket felmutatni, amelyek elgondolkodtathatnak akár ellenséges érzelmű, rasszista embereket is, megingathatják korábban vallott elveiket, akár meg is változtathatják őket. Zenéjük képes lehet arra, hogy meggyőzze a legelvakultabbakat. A roma embereknek is vannak pozitív értékeik. Az együttes csaknem öt éve alakult. A művészeti vezető szerint éppen itt lenne az ideje, hogy egy első lemezzel tegyenek szert nagyobb ismertségre. A cd elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a Tzomet bekerüljön az etno zenei világ vérkeringésébe. A zenekarról Szentkirályi Györgyöt, a Tzomet művészeti vezetőjét kérdeztük.

  • Hagyományos Cigánycsalád modell, van-e ilyen?  Mi a jellemző egy roma nőre a napjainkban? Hagyomány és integráció? A kettő együtt működhet-e? Többek között erre is választ kapunk Orsósné Varga Katalintól, aki a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány vezetője és Lakatos Szilviától, aki az Országos Roma Önkormányzat képviselője.

  • Romák és nem romák együtt zenélnek a Romano Glaszo együttesben, annak tizenkilenc évvel ezelőtti megalakulása óta. Sőt, néhány éve már gyerekek is színpadra lépnek a csapatban, hiszen az együttes vezetője, Lakatos György két gyermekével és két nem roma kislánnyal koncertezik. Ők azt mondják, hogy könnyű volt a roma társaikkal összebarátkozni, és hogy élvezik az “új világot”, amibe belecsöppentek. A Romano Glaszo példája azt mutatja, hogy a fiatalok könnyebben megbirkóznak a különbözőség szülte helyzetekkel, mint az okosabbnak hitt felnőttek.

Dénes Patrícia és Dénes Edina állandó tagjai a Romano Glaszo együttesnek. Számukra nem jelent problémát az, hogy egy roma zenekarban énekelnek. Mindketten szívesen zenélnek roma társaikkal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink