JegyzetfüzetKomolyan

Tiltakozunk és támogatnak?

2011. október 20. | PoFa

forrrás: MTI

forrás: MTI

Szinte egyszerre jött az üzenet a gmailes fiókomba, és a bejegyzés a facebookomra. Az e-mailben arra kértek, hogy csatlakozzak a Dörner György kinevezése ellen tiltakozókhoz, míg a közösségi portálon arról olvastam, hogy valójában sok Dörner-féle kinevezés kellene, elvégre egy ilyen pályázattal csak lejáratja magát az, aki beadja, és az, aki ennek alapján pozitív döntést hoz. Hogy melyik áll hozzám közelebb, lejjebb kifejtem, azt azonban már most le kell szögezni, hogy mind a tiltakozók, mind a Michael Douglas és Eddie Murphy magyar hangjaként ismertté vált leendő direktort kifigurázók elkerülik az Új Színházat a közeljövőben.

A színházaknak egyébként sincs könnyű dolguk manapság, de Dörner pályázatát olvasva biztosra veszem, hogy erre a stílusra nem sok vevő lesz. Egyébként is, amikor a Jobbik erősödött, és nyilvánvalóvá vált, hogy könnyedén átlépik az ötszázalékos küszöböt a parlamenti választásokon, kínunkban azon viccelődtünk, hogy majd visszasírjuk még Csurkát. Hát tessék, most itt vannak azok a szélsőségesek, akiket nem lehet komolyan venni. Lehetőleg ne is tegyük naggyá őket.

Tarlós István főpolgármester nem olyan politikus, akit meghat a civilek tiltakozása, bár úgy tűnik, kapcsolata Orbán Viktorral hűvös lett. És persze a miniszterelnök sem az a típus, aki egy pár száz fős tüntetés hatására megváltoztatja az álláspontját. Sajnos a roma ügyben elég példát láttunk arra, hogyan jutottak neonácik a címlapokra, a híradókba. A rasszizmus ellen tiltakozók hihetetlenül rossz kampányai és válaszai sokat tettek azért, hogy megerősödjön a szélsőjobb. Így volt ez akkor is, amikor Oláh Action néven megjelent egy „cigányirtó” játék a neten, 2005-ben. Némi tiltakozás és ejnye-bejnye után azt vettük észre, hogy a kereskedelmi tévékben osztja az észt bizonyos Polgár Tamás, vagyis Tomcat, aki addig csak párszáz embernek írogatta a blogját – és néha kicsit cigányozott.

Hatalmas pofont adtak maguknak az antirasszisták 2005 tavaszán is, amikor tüntetést szerveztek a náci erőszak ellen a Moszkva térre. Nem sokkal később kiderült, hogy az eset, aminek kapcsán a demonstráció szerveződött, nem egészen úgy történt, ahogy addig tudtuk. A fiú, akit megszúrtak egy szamurájkarddal, tizenöt évesen is nagydarab és problémás gyerek volt, aki szeretett kötekedni. Szóval nem egy ártatlan kis kölyköt szúrt le egy gonosz náci, hanem két tizenéves eldurvult vitája zajlott a 21-es buszon. Ráadásul: aki szúrt, az is cigány volt. Tálcán kínálták a lehetőséget a szélsőségeseknek, hogy az antirasszista tüntetésre válaszul demonstrációt szervezzenek a „magyargyűlölet” ellen.

Ezek után két eset adta fel a leckét: 2006-ban Szögi Lajos agyonverése Olaszliszkán, 2009-ben pedig Marian Cozma meggyilkolása Veszprémben. Tényként rögzíthetjük, hogy ezt a két nevet mindenki jól ismeri, ugyanakkor a romák elleni támadássorozat áldozatainak nevét csak kevesen tudják. Az okot viszont csak találgathatjuk.

Persze, nagyot hibáznék, ha mindent az ügyetlen liberálisok és a rosszul kommunikáló antirasszisták nyakába varrnék. Tudom, hogy a „romák megjelenése a médiában” tényleg kulcskérdés, és nem csak azért, mert kis túlzással minden hasonló témájú konferencián van ilyen előadás vagy kerekasztal. Új módszerekre, új hangnemre van szükség, és ez komoly kihívás a kommunikációs szakemberek számára.

Egy szegedi konferencián azt kérdezték, szükség lenne-e arra, hogy például a médiatörvény szabályozza a romák megjelenítését. Sokszor esett szó a hírműsorokról, hogy ott csak negatívan tüntetik fel őket, vagy csak a harsány figurákat mutatják közülük, ami ellenérzést vált ki. A felvetésekre csak azokkal a szavakkal tudtuk válaszolni, amelyeket már jó néhány éve ismételgetünk, illetve ismételgetnek mások is: etikai kódex, több pozitív hír, több párbeszéd. Egyszerűnek tűnik mindez, és mint ahogy szavak szintjén a fociban is világbajnokok vagyunk, kisebbségek terén is jó példa vagyunk a világnak – látszólag. A valódi megoldás a szélsőjobb megállítása lehetne. De addig is próbáljunk meg legalább nem rontani a helyzeten, és ahogy a bölcs öregek tanácsolják, várjunk. Mi az a négy vagy nyolc év az emberiség húszezer évéhez képest?

Ahogy Dörner György kinevezése is több ellenérzést szül, mint ahány nézőt hoz, a romákat támadók sem jutnak túl egy ponton. Még ha azt is gondolják, hogy az ország kétharmada jobbikos. Gondolhatják, de nem így van.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink