KomolyanVideók

“Értetek kiáltok”

2011. október 21. | GGy

Roma irodalmi est és kiállítás

Roma írók, költők és képzőművészek kiállításával kezdődött a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. Nemzetközi Tudományos Konferenciája. Az eseményen megjelent írókkal, költőkkel, festményeiket, grafikáikat kiállító művészekkel beszélgettünk. Nézze meg összeállításunkat!

A Párbeszéd Háza (Jezsuita Székház) Kápolnájában megrendezett konferencia témája az Európai Roma Stratégia megvalósításának lehetőségei voltak. A konferencia zárónyilatkozatában arra hívták fel a figyelmet, hogy a cigányság ügye nem egyes nemzetek belügye, hanem egy kontinentális nagyságrendű közös feladat, és hogy az élet minden területére kiterjedő társadalmi összefogásra van szükség.

A 2011 júniusában elfogadott uniós stratégia minden tagországára nézve kötelező keretrendszert fogalmazott meg, amely tervezhetővé és számonkérhetővé teszi a cigányság felzárkóztatását célzó intézkedéseket, a nemzeti programokat. A dokumentum öt pillérre alapozva fogalmazza meg a felzárkóztatás irányelveit: emberi jogok, oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, egészségügyi helyzet. A Roma Stratégia elemeként szerepel a cigányság kulturális értékeinek képviselete, védelme is.

A záródokumentumban egyebek mellet fontosnak tartják, hogy a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárság kapja meg a feladatának sikeres végrehajtásához szükséges hatásköröket és eszközöket. Bizalommal tekintenek a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodás nyomán kibontakozó lehetőségekre, az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségvédelem terén is.

Azonban nem teljesen világos, hogy az oktatás esetében mi mellett érvel a nyilatkozat. Támogatják, hogy azok az oktatási kezdeményezések, amelyek eddig jól működtek, országos modellé válhassanak. Hibásnak tartják a szocialista-liberális kormányzat oktatási politikáját, mert az integrált oktatás alapvetően helyes elvét erőszakosan, a helyi viszonyok figyelmen kívül hagyásával akarta az iskolákra kényszeríteni. Ugyanakkor a konferencia résztvevőinek meggyőződése, hogy az integrált oktatás helyesen értelmezett és alkalmazott elvét a jelenlegi kormányzatnak nem szabad feladnia. Azokat az ígéreteket kétkedve fogadják, amelyek az integrált oktatás felszámolásáért “kárpótlásul” magas színvonalú “felzárkóztató ” oktatást helyeznek kilátásba. Ehhez az átlagosnál jobb színvonalú iskolák, speciálisan képzett, jobb pedagógusok, alacsony osztálylétszámok kellenének, amelyekre a közeljövőben nem lesz pénz a költségvetésben.

A záródokumentum többek között azzal a hitvallással zárul, hogy senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés, vagy bármely jellegű bántalmazás a származása, etnikai hovatartozása miatt. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. Nemzetközi Tudományos Konferenciájának résztvevői bíznak abban, hogy a nemzeti összefogás Magyarországában véleményük meghallgatásra talál.szólj hozzá: “Értetek kiáltok”

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink