Komolyan

A HÉT KÉRDÉSE: Az 1956-os forradalom

2011. október 23. | Nótár Ilona

A sztálinista diktatúra és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával feje­ződött be Csepelen november 11-én.

Becslések szerint a romák 5-8 százaléka vett részt az eseményekben. Általában fiatalok voltak, lányok, fiúk vegyesen – Szabó Ilonka, Dilinkó Pista, Fehérvári Nándor, Csányi Sándor –, akik a fegyveres eseményekben is részt vettek. A cigány ellenállók a szegényebb rétegekből kerültek ki, a ferencvárosi Dzsumbuj környékén laktak. Különböző csoportokban harcoltak, így a Corvin köziben, a Práter utcaiban, a ferencvárosiban, a VII. kerületiben is.

A Corvin köznél tartott megemlékezésen kérdeztük a résztvevőket, miért fontos számukra megemlékezni az ’56-os hősökről?

Oláh József

Kakucs

Ezen a napon meg kell mutatnunk, hogy nekünk is van történelmünk és nagyon fontos számunkra a megemlékezés. Meg kell hogy mutassuk, hogy a magyar történelemben mindig voltak roma hősök is, akik itt éltek Magyarországon, és ugyanúgy részt vettek az elnyomás elleni küzdelemben, mint a többségi társaik. Valamiért róluk nem emlékeznek meg, nem szólnak róluk a hírek, pedig ők is részesei voltak a történelemnek. Remélem, hogy ez a megemlékezés egyúttal üzenet is a társadalom felé, hogy a romák is megemlékeznek, összegyűlnek, és kifejezik tiszteletüket a roma hősök iránt.

Csík Benedek

Budapest

Az embernek akkor van jelene, ha van múltja is. Nem szabad, hogy elfelejtsük a történelmünket, hiszen mi is része vagyunk a magyar társadalomnak. Olyan eszmékért küzdöttünk, melyek mindenki számára egyformán jelentősek voltak. A cigány családok életében nagyon fontos a reménység, amit szerintem Krisztus hozott el az emberek számára. Éppen úgy, ahogy megemlékezünk az ő keresztáldozatáról, és elfogadjuk azt, el kell fogadnunk az emberek áldozatait és erőfeszítéseit is. Ők ugyan nem tudták megmenteni a világot, de hitték, hogy segíthetik a magyar társaikat, és ezért voltak bátrak odaadni az életüket is. Hiszen Szabó Ilonka is, akire most megemlékezünk, ennek áldozata lett ’56-ban, amiről nekünk kötelességünk megemlékezni, és amiért most a tiszteletünket tesszük.

Szabó Natália

Budapest

A roma gyülekezet pásztorát kísértük el erre a megemlékezésre, mert mi is úgy gondoljuk, hogy fontos ezeken a napokon megemlékezni azokról a bátor emberekről, akik az elveikért szembeszálltak a hatalommal. Ez minden időszakban nagyon fontos, a mai politikai rendszerben főleg. A demokráciában fontos, hogy a roma áldozatokra való emlékezésnek is helye legyen, ne csak a nem roma hősökre emlékezzünk. Egy hívő ember számára mindig fontos a hitének a kinyilvánítása, a meggyőződésének megosztása a többi emberrel. Ezért eljöttünk ide, hogy a pásztorral együtt imádkozzunk a magyar cigány nemzetért.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink