Legrissebb

Cigány hősök ’56-ból

2011. október 23. | Nótár Ilona

Corvin közi megemlékezés

„Elmentünk a Rudas fürdőbe, onnan jöttünk haza, és akkor már álltak a villamosok. Azt kiabálták, hogy aki magyar, velünk tart. Hát, mondom, én megyek velük, mint a franckarika. Persze, hogy megyek. Mert én egyszerre magyar, meg cigány is vagyok” – mondta Fehér Nándor, aki tizenöt évesen csatlakozott a felkelőkhöz 1956-ban, majd emiatt később két és fél éves börtönbüntetésre ítélték. 1959-ben szabadult.

Kevésszer hallhatunk azokról a romákról, akik a szovjetekkel szembeszálló csapatokban harcoltak, meghaltak vagy megsebesültek, börtönbüntetést kaptak vagy külföldre menekültek. A fegyveres ellenállás központját jelentő budapesti belső kerületekben nagy számban harcoltak romák, szinte minden fegyveres csoportban. Ezt Eörsi László történész  kutatása is alátámasztja.

Az esős idő ellenére a Corvin köz megtelt emlékezni vágyó romákkal. Szabó Ilona, Kócos domborműve előtt tisztelegtek az esőben álló emberek, amikor Csík Benedek, a Budapesti Roma Hit Gyülekezete pásztora büszke visszaemlékezésre buzdított. „Krisztus áldozatáról is megemlékezünk, mert meghalt a bűneinkért, és megváltotta az életünket a nyomorúságból. Ezért van ma reménységünk. Fontos, hogy azokat a cigány embereket se feledjük el, akik életüket áldozták a népük szabadságáért” – mondja a pásztor.

Setét Jenő megköszönte mindazoknak a vidékről felutazott romáknak a megjelenését, akik hasonlóképpen fontosnak tartották, hogy elhelyezzék az emlékezés virágát. „Mindenkinek joga van emlékezni a hőseire. Minden magyar embernek tudnia kell, hogy romák sokan harcoltak, és életüket is adták az ellenállás idején. Mi, romák is igényt tartunk arra, hogy október 23-án megemlékezhessünk, és kinyilváníthassuk tiszteletünket történelmi hőseink előtt, és összetartozásunkat.”

A rendezvény szervezői remélik, hogy ezzel az alkalommal hagyományt teremtenek, és minden évben összegyűlhetnek a cigány történelem eleddig kevéssé ismert, tiszteletet érdemlő hőseire emlékezni. A megemlékezést követően a szervezők az önkormányzattal közösen rendezett ünnepségre vonultak, majd nyitott beszélgetésre invitálták az ott maradtakat.

További cikkek a rovatból
Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza Épül a tatárszentgyörgyi özvegy háza
Amikor 2009 őszén Magyarországra látogatott a Német Futball Szövetség delegációja, valamint a legnagyobb német roma szervezet, a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma vezetője, Romani Rose, végigjárták a rasszista támadások helyszíneit...
Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten Django Reinhard követői és perpignani roma zenekar a Szigeten
Django Reinhard követői, valamint a Perpignanból érkezett roma zenekar is fellépett a Sziget Fesztivál Roma Sátrában. A Vano Bamberger & Band Németországból érkezett hozzánk, a Tekameli Franciaország délkeleti részéről, amely vidék csak úgy ontja magából a zenei tehetségeket.
Már tizenévesen nagyzenekarok élén Már tizenévesen nagyzenekarok élén
Sárközi Lajos még csak húsz éves, de már annyi szólista tapasztala van, mint kevés pályatársának. Tanulmányait ötévesen, klasszikus hegedűvel kezdte. Tízévesen beleszeretett a dzsezzbe, és azóta ezt a két műfajt párhuzamosan műveli, kimagasló szinten.
Boraink csillogása a világ reflektorfényében Boraink csillogása a világ reflektorfényében
A VinAgora versenyről már írtunk itt a gálát megelőzően, most csak röviden foglaljuk össze róla a tudnivalókat. A VinAgora hazánk egyik nemzetközi borversenye, melyet a szakma Európa bor-iránytűjének nevez. Maga a verseny három napon keresztül tartott június közepén. Ez idő alatt a borbírálók folyamatosan szemrevételezték, szájukba vették, majd kiköpték a versenyre küldött bormintákat.
!DelaDap | Add az ütemet! !DelaDap | Add az ütemet!
A magyar uniós elnökség egyik hivatalos záróeseménye lesz a Soproni Volt Fesztivál szerdai programja. A European Gipsy Rocks napján roma és nem roma együttesek lépnek fel a kontinensünkről. Ott lesz a világhírű Emir Kusturica filmrendező (Macskajaj) és zenekara, a brit Asian Dub Foundation, a román Mahala Rai Banda, és az osztrák !DelaDap formáció.
Szerelemről és más démonokról Szerelemről és más démonokról
Melegfelvonulást tartottak Budapest utcáin. Hivatalosan a 16. Budapest Pride Fesztivál alkalmából szervezték a magyarországi leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösségek meleg méltóság menetét.
Izzó mező Izzó mező
Tizenhárom évesen kezdett festeni Kállai Henrik, és azóta számtalan kiállítása volt idehaza és külföldön. A fiatal művészt a festészet mellett érdekli a film is, és hátrányos helyzetű gyerekeknek tart művészeti foglalkozásokat.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink