Komolyan

Volt gáz, nincs gáz

2011. november 11. | Fény

Elveszett a hivatalok erdejében a váci B. család „igaza”: lakásuk több hónapos ügyintézési huzavona után ismét fűtés nélkül maradt. Egyszer már kikapcsolták náluk a gázszolgáltatást, amit egy év után, tavaly karácsonyra sikerült visszakapcsoltatniuk. Azonban az újraindult mérőóra három hónap alatt annyi fogyasztást mért, mint a kikapcsolás előtti egy évben. A csere után az új gázóra arányaiban ugyanolyan fogyasztást mutatott, mint a kikapcsolás előtti évben, azaz „jól működik”, azonban a régi mérőóra bevizsgálásakor azt állapították meg, hogy az is, így azt a korábbi fogyasztást is követelik a családon. Hiába fordultak segítségért a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz vagy az Energia Hivatalhoz, és hiába fizették közben az új óra által mért részösszegeket, a vitatott gázfogyasztás árának befizetésével kicsúsztak a Tigáz és a törvény által megszabott türelmi időből. Így néhány napja újra elzárták náluk a gázt.

Ha fáznak, hamarabb fizetnek a melegért

A Vácon élő B. családnál a 2009-es mínusz 22 fokos hidegben, karácsony előtt 2 nappal zárták el a gázt. A szerelők „súgása” szerint ezt azért ilyenkor csinálják, mert ha fáznak az emberek, akkor hamarabb kifizetik az adósságukat, cserébe azért, hogy meleg legyen. A B. családban mindenki felnőtt már, és az akkor tomboló gazdasági válság miatt el is veszítették munkájukat. A számláikat nem tudták fizetni, és mára teljesen eladósodtak. Többször jártak az önkormányzat szociális osztályán és a családsegítőnél, így kaptak lakhatási támogatást, rendszeres szociális segélyt és álláskeresési támogatást, de a lakásuk továbbra is hideg maradt. A család egyik férfi tagja, amikor a hivatalban járt, megkérdezte, mi van akkor, ha tüzet gyújtanak a szobában, mert nem akarnak megfagyni? A férfi szerint az ügyintéző hölgy annyit mondott: azt nem lehet, de szerezzenek be egy fatüzelésű kályhát, és azzal fűtsenek a harmadik emeleti társasházi lakásban. Amikor érdeklődtek, hogyan lehetne részt venni az adósságkezelési programban, azt a választ kapták az önkormányzat szociális osztályán, hogy nem is volt ilyen soha a településükön, mert a törvény szerint 40 ezer fő felett kötelező az adósságkezelési szolgáltatás bevezetése.

Visszakapcsolás, egyszerű lehúzás?

2010. december elején a ház asszonya levélben kérte a Tigázt, hogy hadd törlesszenek havonta tízezer forintjával, erre azonban nem volt mód, mert addigra az adósságuk végrehajtás alá került. Elmentek a végrehajtó céghez, ahol kiderült, hogy a tartozásukat már továbbadták egy díjbeszedő cégnek. A díjbeszedőknél azt mondták nekik, hogy már nem a Tigáznak tartozik a család, hanem nekik, tehát akár vissza is lehetne köttetni a gázt. Itt engedélyezték a részletfizetést, majd felhívták az asszony figyelmét arra, hogy ha egy évnél régebben kapcsolták ki őket, akkor a visszakapcsoláshoz nyomáspróbát kell végeztetnie. Következett ismét a Tigáz váci ügyfélszolgálata, ahol megtudta, hogy keresnie kell egy tigázos engedéllyel rendelkező gázszerelőt, aki számlát is tud adni, mert csak ennek fejében tudják elindítani a visszakapcsolási folyamatot. Találtak egy szakembert, aki elmondta, hogy szükség van egy meósra is, mert a piros plombával elzárt gázcsaphoz ő kell. Kiderült, hogy a nyomáspróba előtt kell még kéményseprői szakvélemény, a kéményseprők viszont légkörmérést is kérnek, mielőtt vizsgálódnának. Mikor kiderült, hogy mennyi utánjárással és pénzzel jár a gázvisszakapcsolás, az asszony úgy döntött, hogy mégsem csinálja végig a tortúrát, és átadta a szervezést a legkisebb fiának. A fiatal férfinek másnap azt mondták a kéményseprők, hogy mégsem kell légkört mérni, mert néhány napja megváltoztak a szabályok, viszont kiderült, hogy az éves kéményseprői ellenőrzés nem elégséges, ha gázvisszakötésről van szó, hiába megy a fűtés a lakásuk alatt és felett is a társasházban. Miután beletörődtek a tennivalókba, kölcsönkértek ismerősöktől, ha már az önkormányzattól nem kaphattak támogatást, és időpontot egyeztettek a szolgáltatókkal. A Magyar Kémény Kft. váci kirendeltségének vezetője elmagyarázta, hogy ilyen esetekben sokkal átfogóbb vizsgálatra van szükség, mint a szokásos éves ellenőrzés, hiszen már egy éve nem használják a kéményt. „A kéményseprők komoly vizsgálata később annyiban merült ki, hogy bejöttek a lakásba, megállapították, hogy hideg van, leültek az asztalhoz, és 5 perc alatt megírták a szakvéleményt 9805 forintért” – mesélte a család legifjabb tagja.

Másnap érkezett felmérni a terepet a nyomáspróbához a gázos, aki két nap múlva 30 ezer forintért elvégezte a munkát, majd 2010. december huszadikán kiment átnézni a konvektorokat, a bojlert és a tűzhelyet. Ez újabb 11 ezer forintba került, viszont a régi tűzhelyet elvitték, mert a szerelő szerint már annyira öreg volt, hogy többe került volna megjavíttatni, mint egy felújítottat venni.

Így lett tavaly karácsonyra fűtés a váci B. családnál. A karácsonyi vacsorához a szerelő hozott egy másik, felújított gáztűzhelyt 15 ezerért. Így a melegért a kölcsönkért és eddig kifizetett 65.805 forint mellé már csak idén januárjában a közel húszezer forintnyi visszakötési díjról vártak számlát.

Hétköznapi horror

Ami ezután következett, az egyenesen a gázszolgáltatás újbóli kikapcsolásához és a család teljes széteséséhez vezetett. Az első gázszámla a visszakapcsolás után 52.958 forintról érkezett, 42 napra, 472 m³ fogyasztásról. A család két konvektort használt egyes fokozaton. Kétségbeesve jelentkeztek újra szerkesztőségünknél, és kértek újfent segítséget. Közben a gázóra február 8-15-ig már újabb 113 m³ fogyasztást mutatott, akkor zárták el az egyik konvektort és a lakásban tapasztalható hideg ellenére sem tekerték feljebb a másikat, ami maradt egyesen. Többször is jártunk a családnál a hideg lakásban, nem volt gázszag, ami nem is volt meglepő, hiszen a szerelő nemrég vizsgált meg mindent. A mérőóra viszont pörgött rendesen. Mindeközben a család kapott egy 15 ezer forintról szóló csekket, amire gyorsan részletfizetést kértek, és befizettek belőle 7 ezer forintot. Azt hitték, ez a visszakapcsolási díj, de később kiderült, hogy nem az volt.

Miután megkerestük a Tigázt, a kommunikációs osztályról kaptuk az első választ. Eszerint a szakterületi kollégák pontosan visszakeresték az ügy előzményeit, illetve kigyűjtötték a konkrét adatokat. Összehasonlításul elküldték a család kikapcsolás előtti, hasonló időszakra vonatkozó fogyasztásának átlagát is. Ez azt mutatja, hogy a lakásban 2008 decembere – 2009 februárja között körülbelül 150 m³/másfél hónap volt a gázfogyasztás. Éves fogyasztása 2008 októbere és 2009 októbere között 808 m³. „Ezek az adatok a gondolkodást segítik, a pontos „diagnózist” sajnos nem. Hiszen egy valamikori fogyasztást befolyásolhattak az akkori szokások, külső hőmérséklet, berendezések (és állapotuk!) stb. De ügyfelünk által diktált és az ez alapján kiszámított fogyasztás jelen esetben korábbi fogyasztásával összevetve magasnak mondható” – olvasható a Tigáz kommunikációs osztályának válaszában. Amellett, hogy a Tigáz szakemberei szerint is magas fogyasztást mért az óra, kiderült, hogy van még egy összeg, ami a családot terheli: ki kell fizetniük a szolgáltatás felfüggesztésének időszakára a rendelkezésre állás alapdíját, ami havi ezer forint. Ez a tétel tehát összesen 12 ezer forint plusz áfa plusz költséget ró a családra. „Azért kellene ezt is kifizetnünk, mert amikor lekapcsolták a mérőórát, akkor magát a szerkezetet itt hagyták, nem vitték el, és bár mi vigyáztunk rá és tároltuk a lakásunkban, ezért ők kérnek fizetséget. És senki sem mondta, hogy ez is nekünk fog pénzbe kerülni, ha ezt tudjuk, simán hagytuk volna leszerelni. Erről szól a 15 ezres számla” – magyarázza a fiatal férfi az utólagos felfedezést. A Tigáz válaszlevelében arra is kitért, hogy „a mérő pontossági vizsgálatát ügyfelünk kezdeményezheti (ennek költsége 50-60.000 Ft), a vizsgálat Társaságunktól független, annak kimenetelén múlik, kinek kell megfizetnie a költségeket – ha a mérő nem megfelelően működik, akkor Társaságunknak”. Kezdeményezték.

Mennyi az annyi?

Április 8-án vitték el a mérőórát és szereltek fel másikat a helyére. Addigra a régi már a visszakapcsolása óta eltelt három és fél hónap alatt 805 m³ gázfogyasztást mutatott, ami csak 3 m³-rel kevesebb, mint a család kikapcsolás előtti éves (!) fogyasztása. Az első új mérőóraállás bediktálása májusban történt, akkor az óra még nem érte el a 30 m³-t sem. Július közepén mutatott 66 m³-t. A család el kezdett megnyugodni, mert ez nagyjából azonos mértékű fogyasztást jelentett, mint a kikapcsolás előtti időszakban. De ez a békés időszak nem tarthatott sokáig, mert a postás egyszerre hozott 7 darab Tigázos számlát, július 15-i befizetési határidővel. A család akkor újra megkereste szerkesztőségünket, mert nem értették, mit kellene fizetniük, és főként miért annyit. Átnéztük a számlákat és mi sem értettük.

A 7 számla összesen 128.104 forint befizetendő összegről szólt. 6 számlán szépen nyomon követhető volt, hogy hogyan is osztotta el a család „teljes” tartozását a számlákat kiállító tigázos munkatárs. Azonban azt nem lehetett eldönteni, hogy milyen adatok alapján. Ha az összes érvényes csekket befizetik, akkor is több pénzhez jutna a Tigáz, mint amennyi a gázszolgáltatónál lévő összes folyószámla tartozásuk.

Az egyik számla egyébként tartalmazta azt a bizonyos készenléti alapdíjat is, amit a kikapcsolt mérőóra „raktározásáért” számoltak fel, s a már befizetett 7 ezer forintnak nyoma sem volt a számlán. Azután volt két olyan számla, ami azonos időszakokat is lefedett: márciustól májusig számolt 66 m³ fogyasztást 4.357 forintért, emellett márciustól áprilisig 37 m³-t ismételten elszámol 5.226 forintért. Érdekes volt az is, hogy a hidegebb időszakos fűtés összege kevesebbre jött ki, mint a melegebb időszakban számlázotté. De a legérdekesebb az volt, hogy a számlákban elszámolt gázfogyasztás összesen 945 m³, ami akkor sem lenne helytálló fogyasztási egység, ha a vitatott 807 m³-hez hozzáadnánk a cserekészüléken álló 66 m³-es fogyasztást, ami így 873 m³ lenne. Így első számolásra a családnak összesen cirka 32.335 forinttal számláztak ki többet.

Amikor a Tigáznál ezt szóvá tettük és megkérdeztük, hogy a vitatott 805 m³-t miért számlázták ki, megtudtuk, hogy bár a család még nem kapott róla értesítést, de a külön kérésre lefolytatott vizsgálat szerint az előző óra jól működik. Tehát az összeg jogos, és a család fizetheti még ennek a vizsgálatnak az árát is. Viszont megígérték, hogy a kiküldött számlákat átnézik újra.

A kisembernek nem lehet igaza?

Pár nap múlva megérkezett a jegyzőkönyv, ami szerint a leszerelt és bevizsgált mérőórának semmi baja. „Kaptunk értesítést arról, hogy mikor lesz a mérőóra bevizsgálása, és elmehettünk volna megnézni, de nagyon messze, Hajdúszoboszlón zajlott a dolog, és nem volt pénzünk vonatjegyre” – panaszolja a család legifjabb tagja. Közben édesanyjánál medenceszár-törést állapítottak meg, ami miatt az egyetlen keresőképes tagja a családnak betegállományba kényszerült. „Lassan gyógyuló betegség, és most már az új törvény miatt csak a fizetésem 60 százalékát kapom kézhez, ez meg már semmire sem elég” – mondja a ház asszonya. Majd hozzáteszi: sehogy sem értik, hogyan mérhet ennyire mást a két mérőóra.

Ismét számoltunk. A régi mérőóra azelőtt, hogy kikapcsolták volna, normálisan működött. Majd azután, hogy visszakapcsolták, mért 109 nap alatt 805 m³ fogyasztást, ez átlagban napi 8 m³-t jelent. A Tigáz szakemberei által a kikapcsolás előtti hasonló időszakban mért és számlázott fogyasztásuk kb. 150 m³/ másfél hónap. Ez felkerekítve is csak napi 3,4 m³. Az új mérőóra által mutatott adatok szerint nem fűtési szezonban 66 m³-t használtak, ami 77 nap alatt kevesebb, mint napi 1 m³ fogyasztást jelent. Ha tehát a fogyasztási szokások bizonyítottan nem térnek el a korábbiaktól, akkor a visszakapcsolt mérőóra a téli időszakban is átlagosan napi 3,4 m³ körüli fogyasztást kellene, hogy mutasson. Így a 109 nap alatt 370,6 m³-t kellett volna mutatni a 805-tel szemben. Kiszámolni nem nagyon tudtuk ennek az árát, mert a számlák szinte mindegyikén más szorzó jött ki, amikor az összeget elosztottuk az elfogyasztott m³ mennyiségével. Az viszont biztos, hogy a 805 m³-ért kiszámlázott 57.764 forintnak több mint a fele túlszámlázás, ha az átlagos eddigi fogyasztást vesszük alapul, ami körülbelül 370,6 m³ lenne. Ez esetben, a számla összege nem érné el a 29 ezer forintot sem.

A Tigáz panaszirodája felülvizsgálta a történteket, és pár hét után méltányosságból elengedte az alapdíjat – azaz azt a bruttó 15.000 Ft-t, amelynek a felét már befizették –, megnézte az új óraállást, rögzítette, majd újra kiszámlázta a tartozást. Így a családnak „csak” a vitatott 807 m³ + 82 m³ után kellene megfizetniük a számlákat. Augusztusban megérkeztek az új számlák, és felhívták a család figyelmét arra, hogy védett fogyasztóvá is válhatnának. Ebben az esetben ugyanis nem két, hanem csak három hónapi elmaradás után zárnák el újra a gázt. A család már előző évben is védett fogyasztó volt, így nyugodtak maradtak. Miután kiderült, hogy a mérőóra felülvizsgálata újabb legalább 50 ezer forintba kerülne, a család már félt kérni azt, és a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult, mert nem akarta, de nem is tudta volna kifizetni a szerintük el nem fogyasztott gázmennyiséget. Telt az idő, és kiderült, hogy lejárt a család védett fogyasztói státusza. A fiatal férfinak pedig azt mondták, hogy csak a lakás tulajdonosa kérheti újra a státuszt személyesen, aki pedig az édesanyja. Akinek a medenceszár-törése bár már kezdett javulni, és járókerettel akár 50 métert is meg tudott tenni, ez a távolság azonban kevésnek bizonyult az ügyek intézéséhez. Előzőleg még az asszony volt férje intézte a védett státuszt – ő a másik tulajdonos –, aki akkorra már kiköltözött a lakásból. „Egyébként semmit sem segített volna a védett fogyasztói státusz, mert már két hónapja nem fizettük ki a vitatott gázszámlát, csak az új mérőóra általi fogyasztásunkat, részletfizetést meg már nem kérhettünk, mert a Tigáznál van egy szabály, ami szerint azt csak egyszer lehet igényelni egy évben, ezt viszont már megtettük a 15 ezres csekknél. Mire megkapnánk a státuszt, addigra letelik a harmadik hónap, és ugyanúgy jönnek kikapcsolni, miközben várjuk a segítséget, hogy bebizonyítsuk, nem fogyasztottunk annyi gázt, mint amennyiért kikapcsolnák a szolgáltatást” – magyarázza a férfi.

Édesanyjának igen nagy fájdalmai voltak, az orvosok újra megvizsgálták, és kiderült, hogy combcsont-protézisre van szüksége, ha újra járni akar. Csak szeptemberig kell kibírnia morfiumtapaszokkal, mert akkora már rá is kerül a sor, és meg tudják műteni – mondták az orvosai. A diagnózis felállítása még júliusban történt.

Szeptemberre már csak a család legfiatalabb férfi tagja élt a váci lakásban, ő és édesanyja küzdött igazukért. Ezután kapták meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság válaszát. Eszerint ők csak a számlázást tudják felülvizsgálni, másra nem jogosultak. Próbálkozzanak a Magyar Energia Hivatalnál. Újabb levél és újabb várakozás következett, majd a hivatal bekérte a teljes dokumentációt, a levelezéseket is, amelyet a Tigázzal folytattunk. Eltelt újabb 3 hét. Még szeptemberben megműtötték az asszonyt, aki utána Visegrádra került rehabilitációra. Még mindig bíztak abban, hogy igazukat be tudják valahogyan bizonyítani, és ahogy mondta, bár még nem sikerült újra védetté kérni magukat, de majd ha újra rendesen tud járni, akkor ezt is elintézi. Aztán októberben jött a tigázos levél, amiben felszólították őket, hogy ha az addigra már majdnem 150 ezer forintra emelkedett tartozásukat nem egyenlítik ki, akkor újra elzárják a gázt. Majd rá két hétre megérkezett az Energia Hivatal válasza, amelyben először elnézést kértek, hogy ilyen sokáig tartott, mire reagáltak a megkeresésre, de nagyon sok panasz érkezik hozzájuk, és számukra egyformán fontos valamennyi fogyasztó problémája. Azután olvashattuk, hogy részletesen utána jártak a B. család történetének, majd tájékoztattak őket mindarról, amit az ügy teljes dokumentációjából lehet tudni. Azt ők maguk küldtek meg korábban a Hivatalnak, ami felhívta a figyelmüket, hogy az adott probléma – mérés, hibás mérés, számlázás, díjfizetés, nem fizetés – miatti kikapcsolás témájú panaszok kivizsgálása a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hatáskörébe tartoznak, azaz ezekben a kérdésekben a fogyasztási hely szerinti megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez kell fordulni. Az Energia Hivatalnak nincs hatásköre panaszként kezelni a problémát. Majd a levélben később hozzátették, hogy szerintük nem is olyan kirívó ekkora fogyasztás, és lehet, hogy poros volt a konvektorok égőrózsája, ezért fogyasztott annyit. És mivel a bevizsgálás szerint is jól mér az óra, a Tigáz jogosan követeli a fogyasztás ellenértékét. Az Energia Hivatal emellett felhívta a figyelmüket arra is, hogy a szolgáltató méltányosságból elengedte a családnak a kikapcsolási időszakra jogszabály szerint jogosan kért 12 havi alapdíjat, valamint a mérőpontossági felülvizsgálat díját is, amit normál esetben a fogyasztónak kellene megfizetni, ha a mérő pontos, és mindemellett van igen nagy tartozása a családnak. Ráadásul a család nem küldte vissza a nekik küldött védendő fogyasztói nyilvántartásba vételről szóló űrlapokat és a „kibocsátott számlákat – a fogyasztó által vitatott számlától függetlenül – ki kellett volna egyenlíteni, azonban ez sem történt meg. A TIGÁZ Zrt-től kapott tájékoztatás szerint a fogyasztó 2011. február 21-én és 2011. augusztus 16-án fizetett kisebb összegeket. Jelenleg 144.447 Ft tartozást tartanak nyilván”. A fiatal férfi elmondta, hogy semmit sem tudnak arról, hogy elengedték volna a bevizsgálás díját, az új számlákat fizetik, viszont a tartozásuk nem, hogy csökkenne, még simán növekszik a kamatoktól, amit rátesznek. „Hogyan bizonyítsuk, nem fogyasztottunk annyi gázt, mint amennyit a régi mérő mutatott?” – kérdezi. A kérdésre nem találtunk választ.

Megoldás?

Az Energia Hivatal válaszlevele még azt is tartalmazta, hogy a tartozás kiegyenlítése érdekében a család forduljon az önkormányzathoz, az adósságkezelő szervezethez, illetve a különböző civil támogató szervezetekhez – például a Máltai Szeretetszolgálathoz –, és tartsa karban a készülékeit. Javasolják továbbá, hogy amennyiben védendő státuszba kerülnek, kérjenek előre fizetős mérőt. Illetve megkértek minket, segítsünk meggyőzni a családot, hogy a szerződésnek megfelelően diktálják a mérőállást, és a lehetséges segítségeket vegyék igénybe, illetve a számlákat időben egyenlítsék ki.

A válasz után feltettünk még néhány kérdést az Energia Hivatalnak. Szerettük volna tudni, hogy körülbelül hány fok lehet egy olyan 53 m²-es lakásban, ha 3 és fél hónap alatt elfogyott 805 m³ gáz? Azt is tudni szerettük volna, hogy miért nem kirívó a fogyasztásuk az eddigi adatok szerint? Hiszen az Energia Hivatal által hivatkozott adatok szerint is jóval többet mért most az óra, mint az előző időszakokban. Azt is szerettük volna megtudni, hogy hol lehet a mérőóra-vizsgálatot végzőt felülvizsgáltatni? Végül pedig azt, hogy gázpalackról fűteni milyen körülmények mellett érdemes? Válasz a mai napig sem érkezett kérdéseinkre.

Vácott nincs önkormányzati adósságkezelés, nincs adósságkezelő szervezet. Találtunk egy egyházi karitász szervezetet, amelyik időnként gyűjtést szerveznek rászorulóknak, legutóbb működő háztartási gépeket, konyhai eszközöket, bútorokat, babaruhát, gyermekruhát gyűjtöttek.

A Tigáz kommunikációs osztályától már korábban megtudtuk, hogy nem szerelnek fel családoknak fizetős mérőórákat, mert nem tartják megbízhatónak az azok által mért gázfogyasztást. Tehát ez sem lehet megoldás. Egyébként a család rendszeresen tartotta a kapcsolatot a Tigázzal, erről dokumentáció is készült.

Október 25-én újra lekapcsolták a gázt a váci B. család lakásában. A szülők és a két nagyobbik fiú elköltözött ismerősökhöz, rokonokhoz. A legfiatalabb pedig megtöltötte tarisznyáját hamuba sült pogácsával, és elindult a nagyvilágba szerencsét próbálni. A lakás üres, hideg és eladó.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink