Komolyan

„Azt éreztük, semmik vagyunk”

2011. november 25. | Fény

illusztráció

illusztráció

Elutasította a bíróság annak a fitneszteremnek a keresetét, amelyikbe 2009-ben nem engedtek be két roma fiatalembert. Az üzemeltetőnek 200 ezer forintos bírságot kell fizetnie a polgári perben megítélt kétszer 150 ezer forintos kártérítés mellett. A jogvédők keveslik a kiszabott összegét.

„A sógorommal szerettünk volna kicsit sportolni, és ezért elmentünk a közeli edzőterembe. Köszöntünk, de be már nem mehettünk, a tulajdonos az ajtó előtt kérdezett minket. Mondtuk, hogy szeretnénk két napi jegyet venni, erre a középkorú férfi azt mondta, hogy csak havi jegy van, amikor azt kértünk, akkor meg azt, hogy az sincs, egyébként is kell valaki, aki beajánl minket, mi meg mondtuk, hogy máris hívjuk az egyik ismerősünket, aki ide jár rendszeresen. Akkor azt mondta: már pedig ti ide be nem jösztök, és bezárta előttünk az ajtót” – mesélte a Borsod megyében élő István a két évvel ezelőtt történteket. „Ott minket porig aláztak, azt éreztük, semmik vagyunk” – mondta István.

A két fiatal férfit a Nemzeti Etnikai kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) képviselte. Először az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordultak, amely megállapította, hogy az üzemeltető megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, ezért 200 ezer forintra bírságolta őt. Ezután polgári peres eljárásban kártérítést is kértek a férfiaknak. Az elsőfokú bíróság az EBH-val szemben úgy döntött, hogy a belépés megtagadása és a felperesek roma származása közötti ok–okozati összefüggést nem sikerült bizonyítaniuk a jogvédőknek. A NEKI fellebbezett, mivel törvény szerint nem a sértetteknek kell bebizonyítaniuk, hogy hátrányos megkülönböztetés érte őket. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla jogerősen, fejenként 150 000 forint kártérítést ítélt, mert megállapította, hogy az alperes nem tett eleget a rá háruló bizonyítási kötelezettségnek. Az üzemeltető az eljárás során arra hivatkozott, hogy azért nem engedte be a fiúkat, mert egyrészt nem volt ajánlásuk, másrészt a terem abban a pillanatban túlzsúfolt volt. A zsúfoltsággal kapcsolatos érvet a bíróság nem látta bizonyítottnak, az ajánlásra vonatkozóan pedig kifejtette, hogy „a vállalkozás üzleti jellege miatt az alperes nem köthette ajánlásokhoz a terem használatát”. A bíróság kifejtette, hogy „az alperes által tanúsított eljárás, amellyel megakadályozta, hogy a felperesek a nyilvános edzőterem szolgáltatásait igénybe vegyék, az etnikai diszkriminációtól függetlenül is sértette a felperesek emberi méltóságát.”

Az edzőterem tulajdonosa a Fővárosi Bíróságon fellebbezett az EBH döntése ellen, amit november 8-án elutasítottak.

Magyarországon az emberi méltóság megsértéséért megítélt kártérítések összege még mindig nagyon alacsony – mondta Iványi Klára, a Nemzeti Etnikai kisebbségi Jogvédő Iroda szociális referense. Az első hasonló ügyükben, 1995-ben, amelyben szolgáltatás megtagadásáért ítélt meg kártérítést bíróság, csak 150 ezer forint kártérítést kaptak a sértettnek. „Akkor egy presszós egy romát azzal az indokkal nem szolgált ki, hogy ott cigány ember nem ehet, nem ihat. Elgondolkodtató, hogy azóta nem változott semmit a bírói gyakorlat”– mondta Iványi Klára.

„Legalább nyertünk, bár ez nem túl sok azért, hogy porig aláznak bennünket, és azt éreztetik, hogy te kevés vagy. Azóta van bennem félsz, mert folyton arra gondolok, hogy mi lesz, ha máskor, máshol is megaláznak” – mondta István.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink