Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat

2011. november 25. | Roma Sajtóközpont

2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.

A Nyílt Társadalom Alapítványok és a Közép-Európai Egyetem – OSA Archívuma a nagy érdeklődésre tekintettel január 15.-ig meghosszabbította a Chachipe Map címmel hirdetett nemzetközi fotópályázat leadási határidejét. A cigány igazság és az angol térkép szavak a címben azt jelzik, a kiírók a roma kultúrát, a romákkal kapcsolatos eseményeket szeretnék „felrakni a térképre”, széles nyilvánosságot teremteni a témának.

Bárki pályázhat, de csak olyan fotókkal, amelyek még nem kerültek publikálásra, és amelyek a Roma Évtized Programban résztvevő országokban (Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Spanyolország) készültek 2005 és 2011 között. Ha valaki feltölt egy fotót a pályázat honlapjára, és megadja a település nevét, ahol a fotót készítette, az megjelenik a Chachipe Map oldalon található interaktív térképen.

Szuhay Péter, a magyarországi cigány közösségeket kutató kultúrantropológus, számos cigány témájú fotókiállítás kezdeményezője közölte a Roma Sajtóközponttal, hogy bár a  pályázati felhívás célja eredendően a romákról kialakított sztereotíp kép megváltoztatása, az eddigi két pályázatra beküldött képek „minősége” egyenetlen, de ez természetes is, hiszen bárki jelentkezhetett,  művészek és amatőrök is. Hozzátette, hogy a kezdeményezés kiemelkedő, mert a nem romák mellett a romák is fényképezőgépet ragadhatnak, és megmutathatják, hogy milyenek, és milyennek szeretnék láttatni magukat. Szerinte a fényképek nyilvánossága erőteljesen befolyásolhatja a romákról kialakított társadalmi képet, ezért a zsűrinek óriási felelőssége van a válogatás során, hogy mit preferál: a „megszokott” szociofotókat, vagy a privát vallomásokat.

A szervezők idén az alábbi témákban várják a pályázatokat: helyi hős, közös nevező, valóságos álmok. Olyan fotókat várnak, amelyek előítéletek nélkül ábrázolják romák és nem romák együttélését, nyitottan közelítenek a témákhoz, vagy új nézőpontot érvényesítenek a képek készítése során.

„Nem remek fotók zsűrizéséről van szó, hanem a témákkal való foglalatosságról. Mi az, ami közös a romák és nem romák között, és erről mit gondolnak. A képek nyomán pedig ez felkerül a térképre, láthatóvá válik milyen sokfélék a roma közösségek maguk is.” – mondja Csizek Gabriella a zsűri elnöke. A fotók minőségéről szólva hozzátette: „sok szerethető fotót láttam, sok olyat, ami történetet sűrít magába, sok olyat, amelyik sutaságában is szép, vagy akár megrázó.”

A korábbi pályázatok képei megjelentek már többek között az ENSZ kiadványaiban, EU-s kiadványokban, dokumentumfilmben, civil kampányfilmekben, de Chachipe naptár díszíti Hillary Clinton stábjának irodáját is.
A legjobb képekből álló kiállítás bejárta a világot a legkisebb magyar falvaktól Európa nagyvárosain keresztül egészen New Yorkig. A magyarországi közönség a Millenáris Parkban láthatta, valamint találkozhatott vele nyári fesztiválokon csakúgy, mint több hazai nagyvárosban, Budapesten, Pécsen, Szegeden, Egerben, Szolnokon.

A szervezők azt remélik, hogy a képek idén is számos országába eljutnak majd. A Chachipe Map pályázat legjobb fotóiból válogatás készül, amelyet jövőre egy budapesti helyszínen állítanak majd ki, ahol egyben a díjátadás lesz majd. A képekből naptár is készül, amiben az első nap a Nemzetközi Roma Nap, április 8.-a lesz. A pályázaton több kategóriában lehet indulni, a fődíj minden esetben ezer euró.

Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Lezárult a roma népszámlálási kampány
2011. november 21., Hétfő – Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink