Bogdán Péter blogja

Lehetek még magyar 2014-ig?

2011. november 29. | Bogdán Péter

Az Orbán-kormány ugyanolyan barbár velem szemben, amikor a roma identitásom miatt megfoszt a szavazati jogomtól, mint a pozsonyi kormány, amikor magyarsága miatt elveszi Boldoghy Olivértől a szlovák állampolgárságát.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló új törvénytervezet szerint a második Orbán-kormány végre pótolja a magyar parlament több mint két évtizedes adósságát a hazai kisebbségekkel szemben. A tervek szerint a jelenlegi vezetés végre biztosítja számukra a politikai képviseletet az Országházban. Egy ilyen lépés megtételekor, figyelembe véve a Jobbik térnyerését, gratulálni kellene ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP kormány szembe mer menni a rasszista csőcselékkel. Látható, hogy a hazai jobboldal rendezni akarja a kisebbségekkel szembeni alkotmányos mulasztást, nem úgy, mint a romákért sokszor kiálló MSZP és SZDSZ, az összesen tizenkét éves regnálásuk alatt.

De én mégsem gratulálok a kormánynak, mert döntésükkel jogfosztottá teszik a hazai nemzetiségeket és a romákat. Tehát engem is, meg a családomat. Ma egy modern roma értelmiségi minimum kétféle identitású. Egyszerre érzi magát felelős magyar és cigány embernek, és nem billen a mérleg sem az egyik, sem a másik irányba. Ez azért fontos, mert a romák és a nem romák közötti ellentéteket akkor tudja egy felelősen gondolkodó értelmiségi a lehető legtisztességesebben oldani, ha nem pártoskodik, és ha nem fűti semmilyen nacionalizmus.

Nekem viszont azt üzeni a választási törvénytervezet, hogy az Orbán-kormány ezt nem így látja. A törvénytervezet kitalálói el sem tudják képzelni, hogy valaki kettős identitású is lehet. Kerek-perec kimondják, ha valaki egy nemzetiséghez tartozónak vallja magát, akkor az ország ügyeibe nem szólhat bele. A törvénytervezet szerint 2014-ben el kell döntenem, hogy az anyanyelvemet, a magyartanári végzettségemet tagadom meg – vagy az édesanyámat.

Abban az esetben, ha bátor vagyok magamat romának nevezni, akkor nem elég, hogy nemzetiségi szavazóként regisztrálnak. Mindenki számára hozzáférhetőek lesznek a származásomra vonatkozó adatok, még azt is megmondják, hogy csak roma politikust választhatok, és nem szavazhatok pártlistákra. Az új választójogi törvény konzervatív szerzői nem ismerik el a jogomat, hogy kettős identitású legyek. Még jó, hogy van három évem eldönteni, 2014-től csak magyar leszek-e, vagy csak roma. Az pedig még viccnek is rossz, hogy a törvénytervezet „biztosítja a választópolgárok jogát az általános és egyenlő választójoghoz, továbbá a közvetlen és titkos szavazáshoz”, mert hogy a gyakorlatban 2014-től már nem leszek egyenlő senkivel sem, ha romának merem vallani magam.

Az új választójogi törvény értelmében, ha romának vallom magam, szavazhatok az egyéni választókerületi jelöltre, a nemzetiségi jelöltre, de pártlistára nem. Pedig az azért eléggé életszerű, hogy az ember szavazni szeretne egyrészt X pártra, másrészt Y roma politikusra is. Az, hogy a választás titkos, csak mese habbal. Mert ha valóban úgy regisztrálnak nemzetiségi szavazóként, hogy bárki megtekintheti az adataimat, akkor azt is gondolják majd, hogy nem pártlistára szavaztam, hanem egy roma politikusra. Van tehát elég okom arra, hogy ne gratuláljak az Orbán-kormánynak ehhez a választójogi törvénytervezethez. Nagyon nem tetszik, hogy a sorsomat így akarják rendezni. Azt üzenik, amennyiben fel merem vállalni a magyar mellett a cigány identitásomat is, akkor számolnom kell azzal, hogy a saját hazám kizár a magyar nemzet közösségéből. Vagyis csak roma vezetőim lehetnek, mert ha azt merem mondani, hogy cigány vagyok, akkor már a nem cigányokhoz semmi közöm. És ez akkor is így van, ha magyar az anyanyelvem, és magyartanár vagyok.

Az Orbán-kormány a napokban tiltakozott, mert miután Boldoghy Olivér felvidéki színművész magyar állampolgárságot IS kért és kapott, Pozsony megvonta szlovák állampolgárságát. Németh Zsolt külügyi államtitkár emiatt bekérette a szlovák nagykövetet. Ahogy most állunk, az új választójogi törvény tervezete miatt a magyar nagykövetet be lehetne kéretni, mondjuk Új-Delhiben. Hiszen az Orbán-kormány ugyanolyan barbár velem szemben, amikor a roma identitásom miatt megfoszt a szavazati jogomtól, mint a pozsonyi kormány, amikor magyarsága miatt elveszi Boldoghy Olivértől a szlovák állampolgárságát. A jelenlegi konzervatív kabinetnek jó szövegírói úgy tálalják a romák jogfosztását, mint jogainak kiszélesítését, de ezzel az érveléssel nem lehet mindenkit megvezetni. Vagyunk néhányan, akik tudjuk, sokkal inkább a szélsőséges igények kielégítéséről van szó, mint az egyenjogúsításomról, amikor az Orbán-kormány azt üzeni, hogy egy cigány nem lehet magyar is. Ez már csak azért is szégyen, mert a napokban arról cikkeztek az európai lapok, hogy mit művelt Pozsony Boldoghy Olivérrel, meg hogy a német Bundestag összes pártja elhatárolódott az újnáci gyilkosságoktól, az újnáci párttól, és az NPD-t be akarják tiltani. Ehhez képest az Orbán-kormány a szélsőségeseket elégít ki a 2014-es jogfosztásunkkal, és még az LMP is azon gondolkodik, hogy a Jobbiktól való elhatárolódás és annak betiltása helyett koalícióra lépne vele Orbán ellenében. Komolyan gondolják, hogy Orbán Viktor rosszabb lenne, mint Vona Gábor?

Arra gondoltam, megkérdezem Farkas Flóriánt, miért hallgat a választójogi törvény ügyében. De aztán letettem róla. A választójogi törvénytervezetben ugyanis megtaláltam a választ: „Az országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat.” Vagyis 2014-ben Farkas Flórián fogja eldönteni, hogy a magyar parlamentben ki fogja képviselni a romákat. És mivel a nemzetiségi listáról csak egy jelölt juthat be, még akár az is megtörténhet, hogy Farkas Flórián a nemzetiségi lista vezetőjeként bent marad az országgyűlésben. Persze csak spekuláció ez, de annyi bizonyos, hatása lesz arra, hogy 2014-től ki képviselje a romákat a törvényhozásban.

De még mielőtt ezen töprenkedne a Lungo Drom, figyelmeztetni kellene az Orbán-kormányt, hogy ne engedje tovább változatlanul a törvénytervezet szövegén. Jelenleg ugyanis az országos nemzetiségi önkormányzat állíthat nemzetiségi listát. Csakhogy a cigányság nem nemzetiség, hanem etnikum. A törvénytervezet megfogalmazóinak hivatalból tudniuk kellene, mi a különbség a kettő között.

Ha viszont nem törődnek ezzel, akkor 2014-re garantálva lesz ugyan egy roma mandátum, mégis az Alkotmánybíróságnak döntenie kell majd arról, hogy minden az alaptörvénynek megfelelően történt-e. Ha dönt.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink