Egészségünkre

Az ezerszínű Szekszárd édes érintése

2011. november 30. | kutivili

Sokszor beszélünk arról, hogy a magyar borok a világ reflektorfényében vannak már egy ideje. Sorra gyűjtik be a legszebben csillogó érmeket hazai és nemzetközi versenyeken, és egyre több elismert napnyugati szakértő találja úgy, hogy a különleges gondossággal elkészített boraink csillogóak, komplexek, egyediek és világszínvonalúak. A Szekszárdi borvidék pedig különleges figyelmet érdemel, mivel – úgy mondják – egyesíti a világ kiemelkedő vörösborvidékeinek szépségeit. Szekszárd nedűi úgy sűrűk és vastagok, hogy közben kifinomultak és elegánsak.

A borvidék egyik elismert borásza, Merfelsz Gábor kalauzol minket. Többek között arról is megkérdezzük, mi a véleménye az integrációs program keretein belül megvalósuló szőlész (mezőgazdasági segédmunkás) képzésről, és a munkahelyteremtés lehetőségeiről.

Azért mutatjuk be Szekszárdot éppen Merfelsz Gábor pincészete és munkássága szemszögéből, mert ő olyan képviselője a borvidéknek, aki nem hajlandó semmiféle kompromisszumot kötni, ha a csúcsminőségű borok előállításáról van szó. Borai valódi egyedi stílusú élménynedűk, sűrűk, kirobbanóan gyümölcsösek és simogatóan bársonyosak. Ráadásul Gábor szekszárdi születésű, ismeri a borvidék minden zegzugát, ezenkívűl közgazdász, így jó rálátása van a munkaerőpiacra is: például hogy vannak-e a pincészeteknek kiaknázatlan lehetőségeik.

sosinet.hu: Szekszárdi születésűként természetes volt a szőlő és a bor közelsége?

Merfelsz: A nagyszüleim Szekszárdon mindig foglalkoztak borral. Emlékszem, sokszor jártam ki nagyapámmal a szőlőbe, a bort szeretete is természetes volt számomra. De a felsőoktatásban eltöltött időszak után közgazdászként kezdtem dolgozni.

sosinet.hu: Mi inspirálta arra, hogy polgári foglalkozása mellett olyan időigényes, „édes terhet” vegyen a nyakába, mint a saját pincészet irányítása?

Merfelsz: Budapesten az egyik kirakatban megláttam egy Tiffán rozét. Megvettem, megkóstoltam, és nagyon tetszett az egyedi ízvilága. Ezután, akármerre jártam, mindenhol megkóstoltam a rozékat, de természetesen a vöröseket is. Aztán a vörösborról határozott elképzelésem alakult ki. Megálmodtam egy egyedi stílusú bort, majd belevágtam a saját pincészet megteremtésébe, hogy az álmot meg tudjam valósítani.

sosinet.hu: Hogyan írná le a sajátos stílusát?

Merfelsz: Nagytestű, selymes, friss, gyümölcsös borok, melyek 100 százalékban a szuper érett alapanyagról szólnak. Ezek a borok a selymességük mellett édes érintésűek.

sosinet.hu: A borok és történetek sorozatban több alannyal is kóstoltuk a borait, Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar vezetője például krémes gyümölcseszenciaként jellemezte a Tűzvirág 2008-at. Ifjú Kathy Horváth Lajos hegedűművész pedig azóta is keresi a szaküzletekben a Primus 2006-ot, mert ilyennek képzelte el a legnagyobb bordeaux-i chateau-k kiemelkedő évjáratú borait… Rengeteg hazai és nemzetközi szakértő állítja, hogy Szekszárd hazánk a legkülönlegesebb vörösborvidéke. Ön szerint miben rejlik ez a különlegesség?

Merfelsz: Jöjjön, szálljon be a kocsiba, megnézünk néhány helyet, melyek magukért beszélnek.

Szekszárd fölé hajtottunk Merfelsz Gáborral, ahonnan szinte az egész borvidéket belátjuk.

Merfelsz: Nézze meg a területek színességét. Mindegyik dűlő, minden kis terület más és más. Ezt a színességet, izgalmasságot tükrözik vissza a borok – emellett elegánsak és jól ihatóak. Ehhez persze nem szabad kompromisszumokat kötni, mint például nagyobb mennyiség előállítása egy kicsit gyengébb minőség mellett. Én 45 dekát hagyok egy tőkén, legfeljebb 60at. Kivárom azt az időpontot minden fajtánál, szinte a tőkére szabva, amikor a legszebb érettségi állapotában van. El kell kapni a pillanatot, minden fajtát a maga idejében, az évjárat függvényében szüretelni. Van olyan szőlő, mely még november végén is kint marad a tőkén.

Aztán nagyon fontos az adott alapanyaghoz a megfelelő hordót választani, és olyat kell választani, hogy mindig a gyümölcs domináljon, a hordóból érkező aromák legfeljebb csak nagyon finoman, „halkan” díszíthetik a bort. A legtöbb boromat szűretlenül palackozom, így még tömörebbek és áradóbbak.

sosinet.hu: Beszéljünk egy kicsit a munkaerőpiacról is. Jó néhány szőlésztől és borásztól hallottam, hogy a pincészetekben volna munka bőven, viszont a munkaerő sokszor kevésnek bizonyul. A munkanélküliség pedig nagy. Talán össze lehetne hangolni ezt a két dolgot? Ha mondjuk, egy integrációs program keretén belül lenne mezőgazdasági segédmunkás-képzés, lenne kereslet akkor a frissen végzettekre?

Merfelsz: Elképzelhető, hogy nagyobb borászatoknál lenne rá igény, de ahhoz elengedhetetlen a folyamatok tökéletes összehangolása. Például már a képzés előtt meg kellene tárgyalni, hogy hol, mennyi munkahelyet tudnak kínálni. A program koordinátorának kezeskednie kellene, hogy amennyiben a borászat nincs megelégedve valamelyik munkaerővel, akkor képes pótolni egy másik dolgozóval. Egyébként én is támogatom az efféle kezdeményezéseket. A címkéimet például olyan nyomdával készíttetem, amelyik hátrányos helyzetű embereket foglalkoztat.

sosinet.hu: Tervezi a jövőben a terjeszkedést?

Merfelsz: Nem, nem tervezem. Gyönyörű területeim vannak a világ egyik legszebb borvidékén. A fajták, amelyekkel foglalkozom, különösen szép arcukat mutatják itt. Minden egyes boromba beleálmodom az elképzelésemet. Amikor meg olyat hallok, mint például amilyeneket az a fiatal hegedűművész mondott, hogy ő olyannak képzelte el a legnagyobb chateau-k kiemelkedő évjáratú borait, mint a Primus – akkor az még inkább megerősít abban, hogy jó úton járok…

Kóstolási jegyzet:

Tűzvirág 2008 (Cabernet franc, Cabernet sauvignon): Mély rubin, mégis ragyogó, opálosan csillogó színvilág, lilás árnyalatokkal. Bársonyos ízkavalkádot villogtat, mindenféle érett erdei gyümölccsel. Hosszú lecsengésű, izgalmas és bohém bor.

Tsokoláta 2009: A pincészet dűlőszelektált Merlot válogatása. Már a pohárba öntéskor betölti az illata a fél kóstolóteret. Színvilága mély, hol kékes, hol lilás árnyalatokban játszik. Illatában rendkívüli frissesség, töménység. A pohárból ömlenek az aromák: aszalt kékbogyós gyümölcsök, magas kakaótartalmú csokoládé. Óriási beltartalom, csak úgy olvad a szájban. A bor tombol, és még nagyon sokáig tombolni fog, évtizedes potenciál van benne.

Primus 2006: A pincészet csúcsbora a két cabernet különleges minőséget adó alapanyagából. Színében rendkívül mély, átláthatatlan feketébe hajló. Nagyon nagy anyag, melyet érdemes kibontani a fogyasztás előtt egy nappal, és levegőztetni. Kell neki ennyi, mert nagyon nehezen nyílik. Ahogy múlik az idő, egyre többet mutat meg magából. Ízei: ikrás áfonyalekvár, érett kékszőlő, nemes évjáratos kenyai kávé. Kóstolva betölti az egész szájat, határtalanul intenzív, sokrétű, komplex bor, kifinomult elegáns, határozott és visszafogott. Bársonyba bújtatott vasököl.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink