Jegyzetfüzet

Nem lehetett nemet mondani, mégis megtették

2011. november 30. | PoFa

Annak ellenére sem tudtunk nemet mondani a zsákbamacskát áruló, jótékonykodó kislánynak, hogy nem volt túl sok pénz a zsebünkben. Ez csak természetes. Vagy mégsem?

Nem sokkal azután, hogy kiléptünk a szálloda liftjéből, egy kislány arra kért, hogy vásároljunk tőle zsákbamacskát. Azt mondta,„tök jó” játékok vannak a batyuban, amibe kétszáz forintért belenyúlhatunk. Hozzátette, hogy amit összegyűjt, azt mind a szegény gyerekeknek adják majd. Annak ellenére sem tudtunk nemet mondani a kislánynak, hogy nem volt túl sok pénz a zsebünkben. Ez csak természetes. Vagy mégsem?

Az elegáns hotelbe özönlöttek a vendégek, szép ruhákban, bundákban érkeztek, vásároltak is rendesen, de a zsákbamacskás kislánynak sorra nemet mondtak, hol kedvesen, hol kifejezetten ingerülten. Félreértés ne essék, magáról a rendezvényről rosszat aligha lehet írni. A szándék, hogy tehetős emberek feleségei saját kezűleg gyártanak ajándékokat, és ezt árusítják, majd a bevetélt jótékony célra fordítják: példamutató. Még sok ilyet szeretnénk látni. Ugyanakkor némelyek hozzáállása nagyon is azt tükrözte, hogy csak azért mentek oda, hogy hírességekkel találkozzanak, és rázzák egy kicsit a rongyot.

Bele sem merek gondolni, mit szóltak volna hozzá ezek az emberek, ha mondjuk, úgy hirdetik meg a rendezvényt, hogy hátrányos helyzetű gyermekeknek gyűjtenek. Óhatatlanul is a cigánygyerekekre gondolnak, őket pedig annyira nem trendi támogatni. Éppen ezért jár tisztelet azoknak, akik ezt másképp gondolják, és nem pénzt, hanem szabadidőt áldoznak, adott esetben éhező gyermekek megsegítésére.

A sosinet.hu-n leginkább a romákkal kapcsolatos negatív sztereotípiák ellen harcolunk, egy másik rendezvényen viszont más típusú előítélet cáfolatába futottunk bele. Jórészt kereskedelmi televíziókban dolgozó celebek egy napra pincérnek álltak, és ebédet, vacsorát szolgáltak fel nevelőotthonban élő gyermekeknek. Két résztvevő híresség meg is győzött arról, hogy a kereskedelmi csatornák a maguk módján igenis megtesznek mindent, amit csak lehet. Folyamatosan rendeznek gyűjtéseket, és akit csak lehet, támogatnak. Végiggondoltuk, és igazuk van, bár a híradó sokszor csap át bűnügyi magazinba, és néha más műsorokon is bosszankodunk. De megvan az igyekezet, hogy a nyilvánosság bevonásával segítsenek a bajba jutottakon.

Márpedig olyankor, ha az ezerszer pocskondiázott kertévék hívnak, megmozdul nép. Egy emelt díjas sms vagy telefonhívás szerencsére még egy leminősített országban is belefér családi költségvetésekbe. Úgy, ahogy a zsákbamacska az én esetemben.

Vannak még, akik nem tudnak – és nem is akarnak nemet mondani.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink