Komolyan

Tizenötezer romát szólítottak meg

2011. november 30. | GGy

Azt még nem lehet tudni, hogy idén mennyien vallották magukat cigánynak. Pontos adatokat tavaszra ígérnek, ekkor derül majd ki, hogy most több romát számoltak-e össze, mint 2001-ben. A népszámlálás mellett indított kampány eredményeit azonban már összegezni lehet, amit meg is tett az Idetartozunk stábja. Egyebek mellett az, hogy a kihívás rendkívüli volt, hiszen a rendszerváltás óta ez volt az első olyan nem politikai, hanem társadalmi célú kampány, amely a romákat szólította meg. Az akció vezetője, Setét Jenő roma jogvédő adatai szerint 1100 roma vett részt a népszámlálási feladatokban. Kulturális és közösségi rendezvényeken 15 ezer embert tájékoztattak, és 300 helyi roma szervezetet, valamint 1100 CKÖ-t láttak el információval. A szervezők szerint kiderült, hogy a roma identitás megélhető méltósággal, egészséges önbecsüléssel és értékként, és ez a kampány munkatársai, valamint a megszólított romák körében is erősítette a szolidaritás érzését, illetve világossá tette, hogy sem magyar, sem roma identitásukról nem akarnak lemondani.

Így szól a Idetartozunk kampány beszámolója:

Kedves Barátaim!

A népszámlálási kampányunk végéhez értünk. A népszámlálások eddigi történetében ez volt az első alkalom, hogy roma emberek és közösségek szervezetten részt vettek.

Úgy vélem, hogy célkitűzéseink jelentős részét elértük, teljesítettük. A népszámlálás végrehajtásában általunk szervezetten 782 fő roma ember vett részt kérdezőbiztosként. Minthogy a mi együttműködési hálózatunkon kívül is dolgoztak az ügyön, így egészen biztosan állítható, hogy a valóságban ettől magasabb számban lettek roma emberek kérdezőbiztosok. További 86 fő a nem-roma kérdezőbiztosok mellé rendelt kísérőként vett részt és kampánycsapatunk ezen túlmenően 208 főt bízott meg aktivista feladatokkal. Így összességében 1076 fő roma ember vett részt a konkrét végrehajtásban, amely példanélküli roma reprezentációt jelent egy olyan állami feladat végrehajtásában, amely nem kifejezetten „romaügy”.

A kampány ideje alatt 155 fős koordinátori hálózatot működtettünk és minden egyes koordinátorunkhoz további 10-20-30 fő segítő, aktivista tartozott, amely legalább 1500 fő további aktivistát jelent a fentiekben említetteken túlmenően. Valamennyiük munkáját köszönjük!

A rendelkezésre álló rövid idő alatt 160 fórumot tartottunk, amelyeken közvetlenül találkoztunk az érdeklődőkkel és az aktivistákkal, több ezer emberrel. A fórumok megvalósításában szervezőink mellett 13 fő kommunikátor kollégánk volt segítségünkre, akiknek szintén köszönjük közreműködésüket.

A 10.000 db példányban előállított kampány DVD előállításában számos közismert roma előadóművész volt – társadalmi munkában – segítségünkre, akiknek hálásak vagyunk! Kulturális és közösségi rendezvényeken 15.000 embert tájékoztattunk közvetlenül.

300 helyi roma szervezetet és 1100 települési CKÖ-t láttunk el tájékoztató csomaggal.

Álláspontom szerint tisztességes és jelentős munkát végeztünk.

Bár azt, hogy mindezek hatására mennyien vallották magukat cigánynak, most még nem tudjuk megmondani, de mégis sikeresnek és értékesnek ítélem munkánkat, hiszen:

  • közel két évtizede ez volt az első nem politikai, hanem társadalmi célú kampány,
  • gyakorlatilag valamennyi nagy és kicsi roma szervezet együttműködött e feladatban, végre nem egymás versenytársaiként, hanem partnerekként,
  • több példa volt arra, hogy eddig szembenálló közösségi vezetők most felülemelkedtek korábbi viszonyukon, és együttműködtek,
  • a jelentős számú roma kérdezőbiztosok jelenléte biztosította a népszámlálás aktusában a megfelelő roma reprezentációt,
  • és végül, de nem utolsósorban felmutattuk közösen, hogy a roma identitás méltósággal, egészséges önbecsüléssel és értékként megélhető, amely e csoportban is, és szélesebb körben is erősítette a közösségi szolidaritásunkat, illetve világossá tettük, hogy sem magyar, sem roma identitásunkról nem kívánunk lemondani.

Mindezen feladatok és eredmények nem lettek volna megvalósíthatóak a résztvevők személyes támogatása és energiabefektetése nélkül, így a TE segítséged nélkül sem. Köszönjük Neked!

E támogatásokért, együttműködésekért mindannyian, akik e kampány működtetésében dolgoztunk őszinte köszönetünket fejezzük ki felétek. Köszönjük!

Köszönjük mindazoknak, akik támogatták kampányunkat és azoknak is köszönjük, akik kritikai véleményükkel járultak hozzá e közös munka átgondolásához, kialakításához.

A kampány során számtalan élménnyel gazdagodtunk, rendkívül sok és nagyszerű emberi magatartással találkoztunk, a menetközben jelentkező nehézségek pedig épülésünkre, fejlődésünkre szolgáltak.

Az immár hosszú idő óta több mint 1100 fős facebook csoportunkban zajló viták is rendkívül izgalmasak, az esetek döntőtöbbségében előremutatóak voltak. E csoportnak köszönhetően számtalan új kapcsolattal és barátsággal gazdagodtunk, amely külön öröm számunkra!

Érdeklődéseteket és együttműködéseteket hálásan megköszönve:

Setét Jenő

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink