Beszélgessünk

Aki reformer, az nyer

2011. december 5. | kutivili

Virág Ilona

Virág Ilona

Legalább is hosszú távon. Vannak emberek, akik hajlandók a dolgok nehezebbik végét megfogni, és kitartóan küzdeni olyan nemes ügyekért, amelyeket a legtöbben kivihetetlennek és nem kifizetődőnek találnak. Felkaptam a fejem, amikor Virág Ilona egyik tervéről hallottam, egy jövőbeni programsorozatról, mely az indiai és cigány kultúrák megismeréséről, közös vonásairól és egyediségéről szólna. És mindezt a két kultúra legkiemelkedőbb előadói ismertetnék meg. Sokat hallottam később arról is, hogy Ilona rengeteget tett, tesz, és a jövőben is szándékozik tenni a cigányság szebb jövőjéért. Rögös úton halad, mégsem hagyja el. Ismerjük meg őt, és mindazt, amit tesz.

sosinet.hu: Ilonka, te folyamatosan olyan ügyekkel foglalkozol idődet és az energiádat nem kímélve, amelyek a hátrányos helyzetű cigányok és nem cigányok felzárkózásának elősegítésével, a cigány kultúra bemutatásával és támogatásával, tehetséggondozással kapcsolatosak. Hallottam, hogy sok az elutasítás, nem mindenki együttműködő, aki megtehetné, és meg is kellene tennie. Hogyan tudsz rendíthetetlenül ezeken az ügyeken dolgozni. Egyáltalán, hogyan csöppentél bele?

Ilona: Éppen a tanulmányaim kellős közepén voltam, de úgy alakult, hogy várandós lettem az első gyermekemmel. Nem sokkal ezután viszont a házasságom megromlott, elváltunk, a szüleimhez költöztem Pilismarótra. Kemény időszak volt ez, onnan is el kellett jönnöm. Eközben megismerkedtem a párommal, vele együtt neveljük azóta is a gyermekeinket. Albérletet senki nem adott ki nekünk a származásunk miatt, így kényszerből az ottani cigánytelepre költöztünk. És lassacskán elkezdtük építgetni a házunkat.
Kemény időszak volt ez, ugyanis onnan is el kellett jönnöm. Eközben megismerkedtem a párommal, akivel azóta is együtt neveljük a gyermekeinket. Albérletet senki nem adott ki nekünk a származásunk miatt, így kényszerből az ottani cigánytelepre kellett költöznünk. És lassacskán elkezdtük építgetni a házunkat. Persze folytattam a tanulást szociális asszisztens szakon, de már levelezőn. Sokaknak tudomására jutott, hogy szociális tanulmányokat végeztem, így egyre többen kerestek fel a telepről, és kértek tanácsot, segítséget különböző ügyintézésekhez. 2002-ben megválasztottak a Roma Vállalkozók Egyesülete elnökének. Ennek a fő profilja, hogy a roma vállalkozók – külső forrásokat bevonva –általános és középiskolai tanulók részére szervezett képzéseket, foglalkozásokat támogatnak. Ezek helyszíne a maróti Művelődési Ház volt, de ha éppen nem volt megoldható, hogy ott tartsuk a foglalkozást, akkor az otthonomba jöttek a gyerekek. Egyenként vagy csoportosan korrepetáltam őket a tárgyakból, amelyekből le voltak maradva, utána pedig társasjátékoztunk, rengeteget beszélgettünk. Így iskola után nem csavargással töltötték az idejüket. Nagy örömöt szerzett, amikor láttam, hogy egy idő után egymást és a környezetüket is motiválták. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy ezek a törekvések igazán értékállóak, és ezt a fajta munkát küldetésnek tekintem. Később, 2006-ban megalapítottuk a kisebbségi önkormányzatunkat, és megválasztottak elnöknek. Jó néhány komplex tervet álmodtam meg, melyeket sikerült megvalósítani – némelyik jelenleg is tart. Szerettem volna – a Munkaügyi Hivatallal együttműködve – minél több hátrányos helyzetű embert munkalehetőséghez segíteni, képzéseket szervezni azoknak, akik félbehagyták iskoláikat, otthonhoz segíteni az otthon nélkülieket.

sosinet.hu: De nem maradtál csak Pilismaróton…

Ilona: Miközben ezeket a terveket kidolgoztuk, majd szerveztük, az esztergomi CKÖ is felkért, hogy dolgozzak náluk. Itt többnyire a város rehabilitációs programjának adminisztrációs feladataiban segédkeztem, és foglalkoztam az önkormányzathoz érkező ügyfelekkel.

sosinet.hu: Az általad szervezett fesztiválok kapcsán ismertem meg a nevedet.

Ilona: Akkor most menjünk vissza 2006-ra. Abban az évben, december 9-én szerveztük meg először a Kisebbségek Fesztiválját. Az ország különböző részeiről jöttek el hozzánk kisebbségi népcsoportok, hogy bemutassák kultúrájukat. Húsz fellépő csoportunk volt. A fesztivál célja a tolerancia és az egymás iránti tisztelet elmélyítése volt. A kezdeményezés sikere nem maradt el. 2007 nagyon sűrű, és nem kevésbé eredményes év volt, persze nem csak a fesztiválok miatt. Gyermekcsoportunkkal részt vettünk a megyei szintű Ki mit tud-on, ahonnan a gyermekek csupa első és második helyezéssel tértek haza. Közben sikerült társadalmi munkát szervezni a zöldterületeink karbantartására. Jó volt látni, hogy mindenki örömmel csinálta. Sikerült jó néhány személyt képzettséghez és munkához juttatni. Ezen kívül különböző kulturális rendezvényeket szerveztünk, valamint sok-sok adományhoz juttattunk rászorulókat. Év vége felé ruhaadományokat osztottunk szét, a gyermekeknek pedig mikuláscsomagokat.

sosinet.hu: Ebben az évben is van gyűjtés?

Ilona: Igen, idén is szerveztem gyűjtést hátrányos helyzetű gyerekek számára, ez karácsonyig folyamatosan megy. Önkéntes civilek vesznek részt benne. Nagyon jó lenne, ha évről évre egyre többen csatlakoznának hozzá, és ezáltal több embernek szerezhetnénk szép pillanatokat.

sosinet.hu: Akik szeretnének csatlakozni, honnan tudhatnak meg részleteket?

Ilona: Az érdeklődő személyek megtalálnak az ilona701121@freemail.hu email-címen, valamint a +36-30-313-9177 mobilszámon. Örömmel venném, bárki keresne meg.

sosinet.hu: Jelenleg milyen programon dolgozol, és mik a terveid az indiai és cigány kultúrák témájú rendezvénnyel kapcsolatban?

Ilona: Sokat dolgozom az Indiai és cigány kultúrák, vagyis a Tolerancia napja nevű rendezvény szervezésén. Sajnos sok akadályt gördítenek elém, de remélem, ennek ellenére eredményes lesz. Szeretném, ha igazán komoly színvonalú program, sőt programsorozat lenne, olyan kiválóságokkal, mint Mága Zoltán, a Budapest Bár, Kökény Attila, Molnár Ferenc Caramel, és ugyanilyen remek előadókra számítok indiai részről.
Jelenleg egy komplex telep-felszámolási program keretén belül öt család kerülhet szebb és új környezetbe. Sokkal több embernek szerettem volna segíteni, de sajnos nagyon szűk a keret. Meg kell becsülni azt is, ha lépésről lépésre tudunk haladni. Ennek kapcsán szeretném megköszönni Dominek Ferenc közgazdász munkáját. Nagyon sokat segít nekem, ebben és egyéb más programokban is. A támogatottak várhatóan december 15-re beköltözhetnek, és a karácsonyt új otthonukban várhatják. Sokszor belegondolok abba, hogy mennyi mindenen kellett keresztülmennem ahhoz, hogy ezek a fiatal családok új élethelyzetbe kerüljenek. Sokszor éjt nappallá téve dolgozom ezeken a programokon. De amikor a hétéves kisgyerek lerajzolta, hogy milyennek képzeli el a szobáját, és odaírta mellé: „Köszönöm, Ilonka néni” – akkor azt éreztem, hogy kamatostul kaptam vissza a befektetett energiát. Ezek a pillanatok jelentik a motivációt, hogy rendíthetetlenül csináljam ezt az egészet.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink