Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/7.

2011. december 8. | Botos Nikolett
  • Nyomorforgató címmel rendezett vitaestet a kormány közmunka-programjáról a Beszélő szerkesztősége. A szervezők célja elsősorban az volt, hogy kifejezzék szolidaritásukat azokkal, akiket a közmunka-program a jelenleginél is nehezebb helyzetbe sodor. E mellett köszönetet mondtak azoknak, akik aláírásukkal tiltakoztak a tervek ellen. A résztvevő szakemberektől megtudhattuk, hogy milyen esély van a közmunka-program megvalósítására, és azt is, hogy ez a mostani mennyiben hasonlít az 1930-as évek közmunka-programjához.
  • Jótékonysági koncertet adott a 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara az újpesti Ady Endre Művelődési Központban. A bevételt a Roma Rendőrök Országos Egyesülete kapta azért, hogy továbbra is működhessen az általuk szervezett hátrányos helyzetű gyermekek klubja. Az egyesület már hat éve foglalkozik a gyermekek korrepetálásával, képzésével, az életre való felkészítésével.
  • A 100 Tagú Cigányzenekar vezetőjét, Buffó Rigó Sándort arról kérdeztük, hogy miért mondtak igent a felkérésre.Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének vezetője  elmondta, hogy kevés a pályázat, és elfogyott a pénzük. Ha nem segít valaki rajtuk, akkor választaniuk kell: vagy a működésüket fizetik, vagy a fiatalok klubjára költenek.
  • Végigjárták a rasszista támadások helyszíneit a 2009 őszén Magyarországra látogató Német Futball Szövetség tagjai, és velük tartott a legnagyobb német roma szervezet vezetője is. Az áldozatok hozzátartozóit arról kérdezték, hogyan lehetséges, hogy a magyar társadalom ennyire elfeledkezett a túlélőkről, és hagyja, hogy nyomorban, kiszolgáltatottságban tengődjenek. A német vendégek a Phralipét kérték fel a szolidaritási projekt megszervezésére és lebonyolítására. A Nemzetközi Újjáépítési Akció keretében folyó munkálatokról kérdeztük a Phralipe alelnökét, Daróczi Ágnest. Az interjú az egyik Budapesthez közeli településen készült, ahol éppen maltert kevertek és vakoltak.
  • Öt év után újra együtt zenéltek a Kalyi Jag muzsikusai a Gödör Klubban. A csaknem negyedszázados múlttal rendelkező autentikus cigányzenekar lemezbemutató koncertet adott, de a rajongók nem csupán az új dalokat hallhatták, hanem a jól ismert slágereket is. Varga Gusztáv, a Kalyi Jag zenekar vezetője hangsúlyozta, hogy akkor lehet sikeres egy cigányzenekar, ha hű marad a hagyományokhoz. Forgács Marietta és Papinot Ferenc összeállítását hallják.

A Szilvási Gipsy Folk Band gyakran játszik Kalyi Jag dalokat. Szilvási István szerint együttese stílusára az Ando Drom mellett a Kalyi Jag gyakorolt jelentős hatást.

  • Elsők között állított emléket a roma gyilkosságok áldozatainak a bódvalenkei freskófaluban festő Kati néni, vagyis Bódiné Illés Katalin. A szakácsnőként is dolgozó nyugdíjas művész szakértők szerint is értékes alkotást készített.

Bódiné Illés Katalin akkor kezdett el festeni, amikor 48 évesen egyedül maradt a férje halála után. Lánya, Illés Bódi Barbara elutazott, és otthon hagyta a festő felszerelését, Kati néni pedig kipróbálta azokat. Hamar kiderült, hogy igazi tehetség az asszony. Az interjút Papinot Ferenc készítette.

Fris E. Kata a Cigány Festészet 1969-2009 című képzőművészeti album szerkesztője szépnek találja Kati néni azon festményét, ahol a tatárszentgyörgyi áldozatok temetését festette le. A szerkesztő úgy véli, Kati néni, ezzel az alkotással, méltóságteljes emléket állított az áldozatokról.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink