Beszélgessünk

Védett csoportok újságíróképzése

2011. december 13. | Nótár Ilona

A Nonprofit Szövetség a TÁMOP (5.5.4/A-09/1-2009-0008) segítségével az Arcok a médiában (Hatyaripe) című program keretében 15 hátrányosan megkülönböztetett embert választott ki az egész országból. A fogyatékkal élő és/vagy roma hallgatók videószerkesztést, rendezőasszisztensi és videóvágási technikákat sajátíthattak el. A nyolc hónapos képzést követően a végzetteket további nyolc hónapig különböző médiumok foglalkoztatták, így tehettek szert további gyakorlatra. A program ez év decemberében véget ért, viszont néhányan a korábbiakon túlmenően is lehetőséget kaptak, hogy bizonyítsanak újonnan szerzett szakmájukban.

Vágola Imre kerekesszékkel indult a képzésre. Véleménye szerint a vágó munkája semmivel nem igényel többet, mint amennyit megtenni képes. Imi megosztotta a hallgatókkal, hogy sportoló múltja és jelene átsegíti minden nehézségen. Arra is volt példa, hogy az ötödik emeletig lépcsőn kellett felmennie, de inkább mindennap egy órával előbb elindult, hogy megfeleljen a feladatnak. Nagyon szereti a munkáját, és örömteli kihívásnak tekinti, hogy a megkapott képi anyagból a szerkesztő utasításai szerint rendszerezett valóságot tudjon összevágni.

Vidák Renáta, a képzés másik résztvevője szerkesztő-riporterként végzett. A sajtótájékoztatón személyes hangú beszámolójában elmondta, hogy számára a képzés egy új, eddig rejtett világot nyitott meg számára, s ezzel egy álma valósult meg. „Eleinte nagyon féltem, hogy képes leszek-e megcsinálni egy saját híradós anyagot. Az is megijesztett, hogyan fogadnak a többiek egy kezdő, ráadásul cigány fiatalt… De nyitottak voltak, és ők is várták, hogy megmutassam, mit tudok. A főszerkesztő maga gyakorolt velem, és tanítgatott, hogyan kell híradósan beszélni. Most már a mesét is így mondom a lányomnak. Idő közben sokat fejlődtem, nagyon szeretek itt dolgozni, sőt lehetőséget kaptam, hogy december után is készíthessek híradós anyagokat, illetve szerkeszthetem a Roma Magazint a gyöngyösi tévében.”

Dr. Bényei Ildikó, a Nonprofit Szövetség igazgatója sikernek minősítette a projektet, melynek tapasztalatait, illetve a program során elhangzott ismeretanyagot több audió-, videó- és nyomtatott kiadványban foglalták össze.

Médiaszakemberekből ma túlkínálat van, de a program szervezői abban bíznak, hogy a munkaerőpiac nyitva áll majd a mozgásukban korlátozott, illetve roma származású, ugyanakkor új látásmódú, felkészült és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező médiások előtt.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink